Hyppää sisältöön

Leikkibussin kunnostamiseen upposi tuhansia euroja – bussifirma pyytää nyt asukkailta apua kustannuksiin

Onni Vilkkaan ikonista lasten leikkibussia on kunnostettu koko kesä Kotkassa. Nyt korjaustyöt ovat maalipintaa ja muutamia puisia yksityiskohtia vaille valmiit. Bussin uutta paikkaa tai käyttötarkoitustakaan ei ole vielä lopullisestit päätetty.

Huonokuntoinen leikkibussi oli päätyä kaatopaikalle keväällä. Kotkalainen liikennöitsijä Antti Jyrkilä halusi kuitenkin kunnostaa sen. Kuva: Kirsi Lönnblad/Yle

Kotkan keskustan leikkipuistosta poistetun leikkibussin kunnostus on loppusuoralla. Ikoniseen asemaan päässyt puinen leikkibussi tarvitsee pintaansa vielä maalia – tummanvihreää ja vaaleankeltaista.

– Täytyy hankkia maalikoodit, että saadaan se oikea entinen väri, mikä siinä on ollut. Sitten tehdään vielä puuosia valmiiksi, kuten yksityiskohtainen etumaski ja auton merkki, liikennöitsijä Antti Jyrkilä sanoo.

Kotkassa ikonin asemaan kohonnutta leikkibussia on kunnostettu Antti Jyrkilän bussifirman talleilla kesän ajan. Kuva: Kirsi Lönnblad/Yle

Lasten leikkikäytössä olleen bussin mallina on käytetty kotkalaisen linja-autoyrittäjän Onni Vilkkaan Sisu-merkkistä linja-autoa 1930-luvulta. Onni Vilkas oli linja-autoliikenteen uranuurtaja. Onni Vilkkaan vihreäkeltaiset bussit tunnisti värityksen lisäksi myös vinttikoiralogosta.

Leikkibussi oli menossa huonon kuntonsa vuoksi kaatopaikalle, kunnes toinen kotkalainen liikennöitsijä, Antti Jyrkiläpelasti sen omaan talliinsa kunnostettavaksi.

Kunnostusta on kesän ajan tehnyt työllistämistoimija Sotek-säätiö muiden töidensä ohessa.

Kotkan Sibeliuksenpuistossa tutuksi tulleen leikkibussin korjaustyöt aloitettiin kesäkuussa. Sotek-säätiö on hionut ja korjannut bussia, jotta se saataisiin taas esille. Uusi sijaintipaikka ei ole vielä selvillä. Videolla Tommi Saarelainen Sotek-säätiöstä imuroi hiontapölyjä bussista.

Lue lisää: Kaupunki poisti Onni Vilkkaan leikkibussin vähin äänin suositusta puistosta – päätyi toisen bussifirman talliin: "Sehän on valtavan hieno"

Sijoituspaikka auki

Leikkibussi oli kaupunkilaisten ilona Sibeliuksenpuistossa parinkymmenen vuoden ajan. Bussi kärsi kuitenkin pitkään ilkivallasta.

Viime vuonna leikkibussista lähti yksi pyöräkin irti. Bussi on aiheuttanut kaupungin puistotoimelle paljon työtä.

– Kyllä se meille maanvaiva on ollut. Sehän on yleinen käymälä. Toissa viikolla yksi äiti soitti meille, että takaosa oli lasinsiruja ja ulosteita täynnä, kertoi Kotkan kaupungin puistotyöpäällikkö Ari Väisänen keväällä.

Bussin tuleva sijoituspaikka on vielä auki.

– Tarjoan tätä takaisin kaupungille. Heiltä se viisaus sieltä löytyy, mikä tälle paras paikka on. Isoin kysymys on se, että onko tämä enää leikkiväline vai löytääkö jostain toisenlaisen paikan ja käytön, Jyrkilä sanoo.

Oman ehdotuksen bussin paikasta voi käydä jättämässä Jyrkilän verkkosivuilla.

Ihmiset voivat osallistua korjauskustannuksiin

Bussifirma pyytää myös apua korjauskustannuksen kattamiseen. Bussin kunnostukseen voi osallistua ostamalla työtunteja Sotek-säätiöltä. Kustannukset ovat joitain tuhansia euroja.

– Jyrkilä Oy kattaa sen, mitä jää vajaaksi, tai jos menee yli, niin se menee Sotekin työllistävän toiminnan tueksi, Jyrkilä sanoo.

Keväällä bussin poistaminen puistosta herätti paljon huomiota ja ihmiset olivat kiinnostuneita bussin kohtalosta.

– Mietin jo, että onko into kesän aikana laantunut, mutta ihan hetki sitten laitoin meidän Facebook-sivuille linkin lomakkeeseen, jolla voi osallistua tämän korjaamiseen. Näin puolen tunnin jälkeen vaikuttaa ihan hyvältä. Ihmisillä on tämä asia vielä muistissa ja haluavat olla auttamassa, Jyrkilä sanoo.

Lue lisää: Kun Onni Vilkkaan ränsistynyt leikkibussi oli matkalla kaatopaikalle, monet halusivat pelastaa sen – "Nyt on ollut hiljaisempaa"

Suosittelemme sinulle