Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kuivan kesän jälkeen koittaa kostea sienisyksy - tatteja putkahtelee nyt metsään runsain mitoin

Elokuun sadepäivät ovat vauhdittaneet ruokasienten kasvua Keski-Suomessa. Erityisesti tattisato näyttää nyt hyvältä, sanoo Jyväskylän sieniseuran puheenjohtaja Jenna Purhonen.

Kaksi herkkusientä kädellä.
Tatin ulkonäkö voi pettää, sillä toukat hakeutuvat hanakasti etenkin syksyn ensimmäisiin sieniin. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Virpi Kotilainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä heinäkuussa kuivuus sai sienet pysymään piilossa tai kitukasvuisena. Elokuun sateet ovat muuttaneet tilanteen nopeasti, ja nyt metsässä riittää poimittavaa.

– Varsinkin herkkutattia alkaa nousta rytinällä, Jyväskylän sieniseuran puheenjohtaja Jenna Purhonen kertoo.

Tattimetsään kannattaa lähteä pikimmiten, sillä etenkin syksyn ensimmäiset tatit muuttuvat nopeasti toukkaiseksi, Purhonen toteaa. Hän kertoo käyneensä sieniretkellä Laukaassa, ja saalista löytyi monenlaisesta metsästä.

– Mäntykankaallakin alkaa nousta männynherkkutattia ja kuusikoista löytyy isompiakin sieniä.

Herkkutatti sammalikossa
Herkkutatteja löytyy nyt monenlaisesta maastosta. Kuva: Virpi Kotilainen / Yle

Viime vuonna sienikausi jäi Keski-Suomessa lyhyeksi, mutta Jenna Purhonen uskoo, että tänä vuonna sienisatoa kerätään pitkälle syksyyn.

Myös kuivuudesta kärsineet kantarellit näyttävät virkoamisen merkkejä.

– Omilla vakipaikoilla niitä on ollut vähemmän, mutta nyt niitä on alkanut sieltä nousta, Jenna Purhonen kertoo.

Korona on jo parin vuoden ajan lykännyt valtakunnallisten sienipäivien järjestämistä. Jyväskylän sieniseura toivoo, että Korpilahdelle suunniteltu tapahtuma toteutuisi ensi tai viimeistään sitä seuraavana vuonna.

Sieniseura aikoo kuitenkin järjestää paikallisen sieninäyttelyn Jyväskylän Kirkkopuistossa lauantaina 28. elokuuta. Näyttelyssä huolehditaan koronaturvallisuudesta, Jenna Purhonen lupaa.

Suosittelemme