Hyppää sisältöön

Kalajoen maastopalo ei ollutkaan vuosikymmenien suurin – tarkennusmittauksessa paloalueeksi laskettiin 227 hehtaaria

AIemmin alueen kooksi arvioitiin lähemmäs 300 hehtaaria ja se näytti olevan vuosikymmeniin suurin maastopalo Suomessa. Nyt vaikuttaa siltä, että esimerkiksi Muhoksella viime vuonna roihunnut maastopalo on ollut tätä suurempi.

Kalajoen maastopalossa tuhoutui pääosin Kalajoen seurakunnan omistamaa metsää. Kuva paloalueelta heinäkuun loppupuolelta. Kuva: Aki Paavola / Lehtikuva

Kalajoen maastopaloalueen koko on tarkentunut, palanutta metsää on ollut noin 227 hehtaaria.

Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan metsäasiantuntija teki alueella tarkistusmittauksen. Mittaaja kulki paloalueen tarkkoja rajoja pitkin jalkaisin ja käytti mittausapuna GPS-paikanninta.

Palaneella alueella seurakunnan metsiä oli noin 208 hehtaaria, lisäksi viiden yksityisen omistama metsäala oli yhteensä noin 19 hehtaaria.

Kalajoen Raution kylällä ollutta suurta maastopaloa sammutettiin heinä–elokuun vaihteessa reilun kahden viikon ajan. Tuolloin alueen kooksi laskettiin lähemmäs 300 hehtaaria ja sen arvioitiin olevan suurin maastopalo Suomessa vuosikymmeniin.

Lue lisää: Hallitsematon tulimyrsky söi Kalajoen metsän viikossa – tuli pärjää talveen ja tuuli voi sytyttää sen uudelleen milloin vain

Nyt vaikuttaa siltä, että esimerkiksi Muhoksella kesällä 2020 roihunnut maastopalo on ollut tätä suurempi, tuolloin metsää paloi noin 250 hehtaaria.

Yli 200 hehtaarin maastopalot ovat kuitenkin Suomessa hyvin harvinaisia.

Lue seuraavaksi: Kalajoen maastopaloa sammutettiin jaksamisen rajoilla – sammuttajien saama tuki herkisti kokeneenkin pelastajan: "Se oli jopa aika liikuttavaa"

Poikkeuksellisen suuri maastopalo osui toisen kerran Kalajoelle – iso roihu koettiin myös 50 vuotta sitten, ja tulevaisuudessa palojen määrä kasvaa

Suosittelemme sinulle