Hyppää sisältöön

Afganistanilaisnaisen unelma särkyi pirstaleiksi – pyytää apua, että pääsisi urheilemaan paralympialaisiin

Taekwondoka Zakia Khudadadi ei voi osallistua Tokion paralympialaisiin kotimaansa tilanteen takia. Paralympiakomitean puheenjohtajan mukaan ei ole turvallista tapaa viedä urheilijoita Tokioon.

Afganistanilaisia urheilijoita ei nähdä Tokion paralympialaisissa. Kuva: Getty Images
Simo Arkko

Afganistanilainen paraurheilija Zakia Khudadadi on pyytänyt apua saavuttaakseen särkyneen unelmansa Tokion paralympialaisista.

Khudadadista olisi tullut Tokiossa ensimmäinen paralympialaisissa kilpaillut afganistanilaisnainen. Hän ei kuitenkaan pääse matkustamaan Tokioon, sillä kaupalliset lennot on peruttu Afganistanin tilanteen takia.

Taekwondossa kilpaileva Khudadadi lähetti Afganistanin joukkueenjohtajan Arian Sadiqin välityksellä videon Reutersille Kabulista, jossa hän viettää aikaansa sisätiloissa.

– Pyydän teitä kaikkia. Olen afganistanilainen nainen ja edustaen afganistanilaisia naisia pyydän teitä auttamaan minua, hän sanoi Reutersin mukaan persiaksi.

– Tarkoitukseni on osallistua Tokion paralympialaisiin. Tukekaa ja auttakaa minua, urheilija aneli.

Khudadadi myös vaati kaikkia naisia ympäri maailman sekä naisia suojelevia instituutioita ja hallituksia, ettei paralympialiikkeessä olevien afganistanilaisnaisten oikeuksia vietäisi pois niin helposti.

– Olemme itse päässeet pois tästä tilanteesta ja saavuttaneet niin paljon, eikä sitä voida viedä pois kevyin perustein. Olen kärsinyt paljon, enkä halua, että kamppailuni on ollut täysin turhaa ja johtanut mihinkään. Auttakaa minua.

Kansainvälisen paralympiakomitean puheenjohtaja Andrew Parsons sanoi keskiviikkona, että Afganistanin paraurheilijoiden vetäytyminen kisoista on surullista. Hän myös totesi, ettei Kabulin lentokentältä voida lentää tällä hetkellä kaupallisia lentoja.

– Meille kävi jo alusta lähtien selväksi, ettei ole turvallista tapaa viedä näitä urheilijoita Tokioon, Parsons sanoi Reutersille.

– Näin Khudadadin lähettämän videon. Afganistanin tapahtumien näkeminen ja sen, miten ne rikkovat yhden urheilijamme unelman, on todella surullista. Se todella särkee sydämeni, Parson sanoi.

Parsonsin mukaan paralympiakomitea työskentelee yhdessä Afganistanin joukkueen kanssa ja pyrkii tukemaan Khudadadia, jotta hän voisi mahdollisesti osallistua vuoden 2024 kisoihin Pariisissa.

Parsonsin mukaan vielä on kuitenkin liian aikaista keskustella suunnitelmista tarkemmin.

– Olemme ensiksi huolissamme Afganistanista kansakuntana ja sen ihmisistä, erityisesti naisista. Näkisin, että ensiksi Afganistanin on määriteltävä oma kohtalonsa.

Lue myös:

Afganistanilaisnainen olisi tehnyt historiaa paralympialaisissa, mutta maan urheilijat eivät pääse Tokioon – "En saanut unta viime yönä"

Talibanit murhasivat jalkapallon supertähden isän, kun tytär oli 10-vuotias – Nadia Nadimin sanat Afganistanin tilanteesta pysäyttävät

Perhe taivutteli suomalaisen Zahra Karimyn, 18, lähtemään Afganistanista juuri ajoissa: "Punaisella passilla voi päästä pois"

Hollantilaismediat: Suomi osallisena evakuointilennolla, jolta hollantilaiset ja afgaanit jäivät jälkeen

Suosittelemme sinulle