Hyppää sisältöön

Julkisuudessa spekuloitua Savonlinnan oopperajuhlien siirtämistä elokuulle pidetään mahdottomana – festivaalijohtaja: työvoimaa ei riittäisi

Savonlinnan kaupungin tuoreessa kaupunkistrategialuonnoksessa on esitetty yleisellä tasolla ajatus juhlien ajankohdan siirtämisestä. Kaupungin mukaan keskustelua halutaan herätellä joustovarasta, ei festivaalin siirtämisestä useilla viikoilla.

Savonlinnan Oopperajuhlat on järjestetty ennen koronapandemiaa perinteisesti aina heinäkuussa. Arkistokuva. Kuva: Paavo Koponen / Yle

Savonlinnan Oopperajuhlien johto torjuu ajatuksen tapahtuman siirtämisestä heinäkuusta elokuulle.

Siirtoa pohditaan yleisellä tasolla Savonlinnan kaupunkistrategialuonnoksessa, jonka uusi kaupunginhallitus hyväksyi ja lähetti jatkokäsittelyyn ensimmäisessä kokouksessaan maanantaina. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Itä-Savo (siirryt toiseen palveluun).

Lehdessä (siirryt toiseen palveluun)heräteltiin ajatusta, että heinäkuussa Savonlinna vetää matkailijoita myös ilman oopperajuhlia, ja juhlien siirto voisi kasvattaa kesän matkailijavirtoja entisestään.

Oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholmin mukaan tapahtuman siirto kuukaudella eteenpäin on käytännössä mahdotonta, sillä työvoimaa ei ole elokuussa saatavilla riittävästi.

– Niin pitkään kun lomakausi päättyy elokuun alkuun, suuri osa meidän työvoimasta siirtyy muihin tehtäviin lomakauden päättyessä. Tämä koskee esimerkiksi koko orkesteria ja kuoroa, oikeastaan lähes koko meidän kesäorganisaatiota.

– Käytännössä tämänlainen siirtäminen ei kyllä ole meille mahdollista.

Strandholm nostaa myös sen seikan esille, että tapahtuman siirtymisessä piilee useita taloudellisia riskejä.

– Meidän rahoitus on noin 82 prosenttisesti normaalivuosina omarahoitusta. Se tarkoittaa sitä, että me saadaan hyvin rajallisesti yhteiskunnan tukea ja elämme lipputuloista. Siirto myynnillisesti heikompaan ajankohtaan olisi meille aika suuri taloudellinen haaste.

– Oopperathan ei ole bisnes. Me olemme yleishyödyllinen taideorganisaatio ja -toimija. Emme ole takomassa voittoa meidän omistajille. Meille hyvä vuosi tarkoittaa tulosta 'plus miinus nolla'. Jos me otetaan miljoonien myyntiriski vuosittain, se tarkoittaisi meille konkurssia.

Strandholm kertoo, että kaupungin päättäjät tai virkamiehet eivät ole ottaneet yhteyttä asian tiimoilta festivaaliorganisaatioon.

Yleisellä tasolla Strandholm pitää hyvänä, että festivaalin kehittämisen vaihtoehdoista käydään keskustelua.

Sitä Strandholm pitää kuitenkin harhakuvitelmana, että koronapandemian vauhdittama kotimaan matkailu tulisi olemaan tulevaisuudessakin "uusi normaali".

– Minusta se on optimistinen lähtökohta, että tästä eteenpäin kaikki suomalaiset kaupungit ovat täynnä kotimaisia turisteja koko kesän. Uskon, että todennäköisesti jo ensi kesänä tilanne on täysin toinen.

Kaupunki: tavoitteena keskustella lähinnä pienistä joustoista

Myös Savonlinnan kaupungilta kerrotaan, ettei heillä ole suunnitelmissa ehdottaa Oopperajuhlien siirtämistä elokuulle.

Listoille nostetulla strategialla on haluttu vain herätellä keskustelua siitä, kuinka Savonlinnan turismia voitaisiin piristää entisestään.

– Tarkoitus on ollut lähinnä käydä keskustelua, voisiko Oopperajuhlien järjestämisessä joustaa esimerkiksi viikolla. Jos voisi esimerkiksi aloittaa festivaalit jo heinäkuun alussa. Näin voitaisiin saada kaupunki täyteen turisteja. Se on meidän työryhmien keskusteluissa noussut esille. Mitään radikaaleja siirtoja emme ole miettineet, Savonlinnan kaupungin vs. elinkeinojohtaja Jarmo Häkkinen kommentoi.

Häkkinen muistuttaa, ettei kaupungilla ole määräysvaltaa festivaalien siirtämiseen millään lailla, vaan Oopperajuhlat tekevät asiassa oman päätöksensä.

Edes kaupungin näkökulmasta juhlien siirtäminen ei ole järkevää, jos mietitään esimerkiksi Savonlinnan lentojen kilpailutusta, muistuttaa Häkkinen.

– Lentoyhtiö määrittelee tarkasti parin viikon siirtymän mittaisen loma- ja huoltotauon. Ne pitää olla määritelty tarkasti, eikä niihin saada välttämättä joustovaraa. Jos Oopperajuhlat päätettäisiinkin yhtäkkiä järjestää kokonaan elokuussa, niin silloin ei välttämättä olisi lentojakaan.

Suosittelemme sinulle