Hyppää sisältöön

KRP tutkii Tor-verkkoon ilmestynyttä hakukonetta, jolla voi etsiä tietoja Vastaamon asiakkaista – Poliisi: En olisi kovin huolissani

Keskusrikospoliisi on laajentanut Vastaamoon liittyvää tutkintaansa. Tutkintaan on tullut osaksi myös pimeään Tor-verkkoon ladattu hakukone. Poliisi ei kommentoi, onko sillä epäiltyä laajassa Vastaamon tutkinnassa.

Vastaamon logoja kuvattuna yrityksen nettisivuilta ja somekanavista.
Poliisi ei osaa arvioida, milloin Vastaamon tutkinta valmistuu. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Päivi Happonen

Keskusrikospoliisi on tutkinut Vastaamon tietomurtoa viime vuoden syksystä lähtien.

Laajassa tutkinnassa pyritään selvittämään, kuka murtautui psykoterapiakeskus Vastaamoon tietojärjestelmiin ja kiristi saamillaan potilastiedoilla useita henkilöitä.

Ilta Sanomat kertoi tänään, että rikollisten käyttämään Tor-verkkoon on nyt ilmestynyt hakukone, joka mahdollistaa hakujen tekemisen koko Vastaamon potilastietokannasta. 

Tutkinnanjohtaja Marko Leponen sanoo Ylelle, että poliisi on saanut "jonkin aikaa" vinkkejä hakukoneesta. Se on otettu mukaan nyt tutkintaan.

– Kyllä tätäkin tutkitaan, sanoo Leponen.

Poliisi rauhoittelee Vastaamon asiakkaita

Ilta Sanomien jutussa haasteltu F-Securen toimitusjohtaja Mikko Hypponen arvioi, että hakukone on julkaistu "vahingoittamistarkoituksessa".

Vastaamon tutkinnanjohtaja Leponen ei ota kantaa siihen, miksi hakukone on julkaistu Tor-verkossa. Poliisi kuitenkin rauhoittelee Vastaamossa olleita terapia-asiakkaita.

Täytyykö Vastaamon asiakkaiden olla nyt huolissaan, että heidän tietojaan alkaa levitä verkossa?

– En olisi kovin huolissani. Uskoisin, että suurempi on se riski, että henkilötietoja aletaan käyttää hyväksi kuin se, että tietoja aletaan levitellä, Leponen sanoo.

Leposen mukaan tietoverkkorikolliset haluavat saada yleensä "nopean taloudellisen hyödyn" petosrikoksilla, kun he esimerkiksi tilaavat verkko-ostoksia anastetuilla henkilötiedoilla. 

– Omien henkilö- ja maksutietojen turvaaminen on edelleen tärkeää.

Keskusrikospoliisi epäilee Vastaamon tutkinnassa törkeää tietomurtoa, törkeää kiristystä ja törkeää yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä. 

Tutkinnanjohtaja ei osaa arvioida, milloin tutkinta voisi valmistua.

– Läpimurto saattaa löytyä huomenna tai vuoden päästä. Se on kiinni siitä, mitä tekninen tutkinta meille antaa, Leponen toteaa.

Poliisi ei suostu kertomaan, onko tutkinnassa epäiltyä tai epäiltyjä. 

– Epäiltyyn tai epäiltyihin emme ota tässä vaiheessa kantaa. 

Leposen mukaan poliisi ei ole vielä kuulustellut ketään tutkinnassa.

30.8.2021 kello 13 kuvatekstiä korjattu. Poistettu lause, jossa väitettiin tietomurron tapahtuneen lokakuussa 2020. Lisätty lause, ettei poliisi osaa arvioida tutkinnan valmistumisen ajankohtaa.

Lue myös:

Ehkä jopa 32 000 Vastaamon potilaan tiedot ilmestyivät viime yönä Tor-verkkoon – poliisi: "Emme tiedä, monenko käsissä tietokanta on"

Yle seurasi Vastaamon tietomurtoa: Näin kiristäjä ilmestyi Tor-verkon foorumille, poliisi pyytää harkintaa asiaan liittyvien yksityiskohtien julkaisemisessa

Suosittelemme sinulle