Hyppää sisältöön

Vastustusta herättäneet yleisörajoitukset astuvat voimaan perjantaina: Kansallisteatteri noudattaa niitä, Kansallisooppera kapinoi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti tänään, ettei se enää tällä viikolla anna uusia määräyksiä. Sosiaali- ja terveysministeriöstä odotetaan vielä uutta ohjauskirjettä asiasta.

Kansallisteatterin sisäänkäynti Vallilan konepajalla.
Kansallisteatterin uuden Vallilan näyttämön sisäänkäyntiä. Siellä nähdään lauantaina Saituri-näytelmä avin koronarajoitusten mukaisesti toteutettuna. Kuva: Sasha Silvala / Yle
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tiukensi viime viikolla yleisötapahtumiin liittyviä rajoituksia. Niihin kuulunut esitystilojen rajaaminen 25 hengen lohkoihin on saanut monen kulttuuritoimijan puistelemaan päätään. Vaatimusta on pidetty kohtuuttomana ja se aiheuttanut kiukkua ja kiivasta keskustelua. Tällä viikolla avilta odotettiin lievennyksiä, mutta toisin kävi:

– Tällä viikolla mahdollisia uusia päätöksiä ei tulla tekemään, lukee aluehallintoviraston tiedotteessa.

Kansallisteatterin Vallilan näyttämöllä esitetään lauantaina Molièren komediaklassikko Saituri. Pääjohtaja Mika Myllyahon mukaan Kansallisteatteri noudattaa esityksissä avin määräyksiä, lohkomisineen kaikkineen.

– Tilaan saadaan sisäänpääsy eri ovista ja vessoja on riittävästi, jotta 25:n ihmisen lohkot onnistuvat. Tällä tavoin pystymme ottamaan sisälle 75 henkeä. Emme tosin muutenkaan voisi ottaa sisälle kuin 80 henkeä kahden metrin turvavälivaatimuksen takia. Näillä mennään.

Myllyahon mukaan järjestelyt ja jatkuvasti muuttuneet ohjeet ovat aiheuttaneet Kansallisteatterille ylimääräistä päänvaivaa, mutta toisaalta niihin on varauduttu.

– Olemme toimineet koko ajan määräysten mukaan, ja niitähän on ehtinyt jo tulla hyvin monenlaisia. Olemme myös pyrkineet toimimaan nopeasti, jotta saisimme yleisöä esityksiin edes jonkun verran yleisöä. Pieniä määriähän nämä ovat olleet, mutta tärkeintä on ollut se, ettei koko teatteria tarvitsisi pysäyttää.

Myllyaho haluaa, että esimerkiksi turvavälivaatimus poistuisi mahdollisimman pian.

– Teatterikentän odotuksena on, että turvaväleistä luovutaan kokonaan. Toiveena olisi myös, että koronapassi otettaisiin käyttöön.

Mika Myllyaho
Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho toivoo, että päätöksiä koronarajoitusten purkamisesta tehtäisiin nopeammin kuin viime keväänä. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Avin toiminta suuri pettymys

Kansallisooppera ei tänään halunnut kommentoida asiaa, koska heillä ei ole siitä uutta sanottavaa. Ooppera odottaa Sosiaali- ja terveysministeriöstä uutta ohjauskirjettä asiasta, joka saattaisi muuttaa aluehallintoviraston linjauksia. Hallitus lupaili uutta linjausta viime viikolla.

Kansallisooppera on jo aiemmin ilmoittanut, että esitystilan lohkominen on mahdotonta. Näin ollen ooppera aikoo perjantaina järjestää esityksen vastoin kokoontumisrajoituksia.

– Ymmärrän toki Kansallisoopperan ratkaisun. Luulen, että kaikki ovat heidät puolellaan ja odottavat asioihin ratkaisua. Kansallisooppera on saanut toiminnallaan myös paljon keskustelua aikaiseksi, Mika Myllyaho toteaa.

Myllyahon mukaan kulttuurikentällä vallitsee nyt pettynyt tunnelma.

– Koko kenttä odotti tänään huojentavaa uutista. Totta kai tämä avin ilmoitus on ollut suuri pettymys, en usko että kenelläkään on tästä muunlaista mielipidettä.

Korjaus 19.8. klo 12:20:

Tarkennettu Myllyahon kommenttia turvaväleistä. Aiemmin Myllyaho sanoi toivovansa, että turvaväli palaisi metriin. Torstaina hän tarkensi, että turvaväleistä pitäisi luopua kokonaan.

Lue lisää:

Ooppera aikoo järjestää perjantaina esityksen vastoin kokoontumisrajoituksia – Lilli Paasikivi: "Näitä mannerlaattoja ei heitellä edestakaisin niin ja näin"

Etelä-Suomen avi jätti lasten ja nuorten rajoitukset voimaan – kenenkään harrastamista ei silti kielletä

Suosittelemme sinulle