Hyppää sisältöön

HJK ja KuPS pelaavat miljoonista euroista – rahan lisäksi menestys europeleissä voi tuoda myös toisen edun tulevaisuudessa

Kuopion Palloseura kohtaa tänään Union Berlinin Konferenssiliigan karsinnassa Helsingin Olympiastadionilla. Myöhemmin torstaina HJK kohtaa vieraissa Fenerbachen Eurooppa-liigan karsinnoissa.

HJK-fans firar.
HJK:n kannattajat ovat päässeet riemuitsemaan poikkeuksellisesta euromenestyksestä. Kuva: Matti Raivio/All Over Press
Riku Porvari

Torstaina suomalaiset jalkapallojoukkueet Helsingin Jalkapalloklubi ja Kuopion Palloseura pelaavat ensimmäiset osaottelunsa miesten europelien lohkopaikkojen ratkaisusta.

HJK kamppailee vieraissa turkkilaisen Fenerbachen kanssa paikasta Eurooppa-liigassa. KuPS taasen pelaa Helsingin Olympiastadionilla saksalaisseuran Union Berlinin kanssa paikasta Konferenssiliigassa.

HJK on jo varmistanut itselleen Konferenssiliigassa lohkopaikan, joka on seuralle taloudellisesti merkittävä. Alkulohkossa pelaaminen tuo helsinkiläisten kassaan lähes kolme miljoonaa euroa. Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen eteneminen toisi seuralle jo 3,63 miljoonaa euroa.

KuPS tavoittelee torstaina samaista kolmen miljoonan euron lohkopaikkaa Konferenssiliigassa. Jo tällä kierroksella europeleistä putoaminen toisi kuitenkin vielä 750 000 euron palkintorahat kuopiolaisseuralle.

Tietysti myös lohkovaiheessa pärjääminen tuo seuralle rahaa. Eurooppa-liigassa voitosta saa 630 000 euroa, tasapelistä 210 000 euroa. Lohkovoittaja saa 1,1 miljoonaa euroa ja toiseksi sijoittunut 550 000 euroa. Pudotuspeleihin pääseminen lisäisi lohkosijoituksen summaan 500 000 euroa.

Konferenssiliigassa ottelun voittamisesta saa 500 000 euroa, tasapelistä 166 000 euroa. Lohkovoittajalle maksetaan palkintorahoja 650 000 euroa, toiseksi tulleelle 325 000 euroa. Pudotuspelipaikasta lisätienestiä tulisi 300 000 euroa.

Aniekpeno Udoh rundar Astanas målvakt.
KuPS ei ole kaukana Konferenssiliigan lohkopaikasta, mutta vastus on viimeisellä karsintakierroksella vahva. Kuvassa Aniekpeno Udo kiertää Olympiastadionilla Astanan pelaajia. Kuva: Lehtikuva

Summat selviävät Euroopan jalkapalloliiton Uefan tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun).

Kuluva kausi onnistunut suomalaisilta

Heikommaksi miellettyjen maiden joukkueiden sijoittumista europelien arvontakoriin määrittää Euroopan jalkapalloliiton rankingjärjestelmä. Joukkueelle annetaan pisteitä sen perusteella, miten se on pärjännyt viiden edeltävän kauden aikana Uefan kilpailuissa. Tämän kauden onnistumiset lasketaan yhteen ennen ensi kauden alkua.

Pisteen saa, jos putoaa Uefan karsinnoista ensimmäisellä karsintakierroksella, puolitoista pistettä pudotessa toisella, kaksi pistettä pudotessa kolmannella karsintakierroksella. Esimerkiksi Turun Inter nappasi pisteen, kun putosi ensimmäisellä kierroksella. Honka keräsi puolitoista pistettä menestyksestään.

KuPS ja HJK kumpikin selvittivät tiensä karsintafinaaliin. Näin ollen joukkueet ovat jo saaneet vähintään kaksi ja puoli pistettä. Tästä eteenpäin pistesaldoa voi kartuttaa lohkovaiheessa saaden kaksi pistettä voitosta ja yhden tasapelistä. Jos lohkovaiheessa tulee pelkkiä tappioita, saa joukkue vähintään kaksi ja puoli pistettä päästyään niin pitkälle.

Riku Riski tuulettaa maalia Neftchi Bakun verkkoon.
Riskin veljesten (kuvassa taaempana Roope, edessä Riku) maalit toivat HJK:lle paikan Konferenssiliigassa. Kuva: Lehtikuva

Käymättä läpi kaikkien muiden eurooppalaisten joukkueiden tämän kauden menestystä, HJK nostaisi sijoitustaan Uefan rankingissa (siirryt toiseen palveluun) noin sadalla sijalla, KuPS noin 80:lla.

Uefa käyttää tätä järjestelmää määrittämään, mitkä joukkueet pääsevät automaattisesti lohkovaiheeseen ja keiden on käytävä läpi karsinnat. Parempi sijoitus voi parantaa suomalaisten seurojen sijoittumista arvontakoreissa, jolloin on mahdollista saada ennakolta heikompia joukkueita vastaan.

Pisteytysperiaatteet löytyvät tästä Euroopan jalkapalloliiton dokumentista (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi takastellaan maiden onnistumista Uefan kilpailuissa. Tässä järjestelmässä yhteenlasketaan joukkueiden viiden vuoden menestys europeleissä ja jaetaan se maasta osallistuneiden joukkueiden määrällä.

Tällä kaudella Suomi on jo nyt napannut ison pistepotin tässä rankingjärjestelmässä (siirryt toiseen palveluun), kun se on esimerkiksi tuplannut edelliskauden pistesaaliinsa. Sijoitus määrittää sen, montako paikkaa maalla on Uefan seurajoukkuekilpailuissa.

Suuri turkkilaisseura ja saksalainen kulttijoukkue

HJK:n vieraaksi saapuva Fenerbahce on yksi Turkin menestyneimpiä seuroja. Joukkue on voittanut Turkin mestaruuden 28 kertaa, mutta edelliskerrasta on jo seitsemän vuotta. Vuosina 2018–2020 seura oli kaukana mestaruuksista.

Kotimaassaan Fenerbahce on viime vuosina hieman jäänyt toisten istanbulilaisseurojen Galatasarayn ja Besiktasin varjoon. Euroopan kentillä seura on kuitenkin tuttu lohkovaiheesta niin Mestarien liigassa kuin Eurooppa-liigassa. Edelliskerralla, kaudella 2018–19, europeleissä mukana oltuaan Fenerbahce eteni Eurooppa-liigassa pudotuspeleihin.

Seuran kokoonpanoa voisi kuvailla hieman hiipuneiden supertähtien joukoksi. Kapteeni on brasilialainen Luiz Gustavo ja varakapteeni saksalainen Mesut Özil. Maalinteosta vastaa kokenut ecuadorilainen Enner Valencia.

Mutta myös nuorempia pelaajia häärii kentällä, kun EM-kisoissa vakuuttaneet Unkarin Attila Szalai ja Turkin Irfan Kahveci ovat usein avauskokoonpanossa. Fenerbahcen päävalmentaja on portugalilainen Vitor Pereira, joka on esimerkiksi johdattanut Porton kahdesti Portugalin mestariksi.

Mesut Özil liikuttaa palloa.
Fenerbachen suurin tähti on taiturimainen Mesut Özil. Kuva: AOP

KuPSin vastustaja Union Berlin ei ole perinteinen Saksan suurjoukkue, vaan sen maine on kasvanut erityisesti kentän ulkopuolella, sen kannattajien vuoksi.

Lisää kulttiseurasta voit lukea klikkaamalla tästä linkistä.

Berliiniläisjoukkueen luottopelaaja on kokenut saksalaiskärki Max Kruse. Keskikentällä peliä rakentaa joukkueen itävaltalaiskapteeni Christopher Trimmel. Tärkeä pelaaja on myös keskuspuolustaja Marvin Friedrich.

Täksi kaudeksi seura on myös hankkinut paljon uusia pelaajia. Esimerkiksi noin 6,5 miljoonalla eurolla Liverpoolista liittynyt nigerialaishyökkääjä Taiwo Awoniyi on ollut alkukaudesta varma avauskokoonpanon pelaaja. Lisäksi ilman siirtosummaa Augsburgista tullut Rani Khedira on todennäköisesti tärkeä pelaaja keskikentän pohjalla.

Union Berlinin päävalmentajana toimii edelleen seuran kanssa Bundesliigaan noussut sveitsiläinen Urs Fischer.

Lue myös:

Eurokenttien unelmakohtaamiseen valmistautuva KuPS on välttämässä niukasti uudet rajoitukset – "Seuraamme aktiivisesti, tapahtuuko muutoksia"

Kannattajat pelastivat Berliinin kulttiseuran luovuttamalla verta – tällainen on jalkapalloromantikkojen rakastama KuPS-vastustaja Union Berlin

HJK varmisti arvokkaan paikan lohkovaiheessa – Riskin veljekset tekivät Neftcistä selvää jälkeä

Jalkapallon hurjat ottelumäärät puhuttavat maailmalla, mutta Suomessa pelataan liian vähän – Juha Malinen ehdottaa sarjakauden pidentämistä

Suosittelemme sinulle