Hyppää sisältöön

Perunakasvustoja tuhoavaa koloradonkuoriaista löytynyt Pohjois-Karjalan rajan läheltä

Elintarviketurvallisuudesta vastaavat viranomaiset eivät halua, että pelätty tuhohyönteinen pääsee vakiintumaan Suomeen. Juovikas koloradonkuoriainen näyttää harmittomalta, mutta sen toukat voivat tuhota täysin perunakasvustot.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen, kirkkaankeltainen ja sen selässä on kymmenen mustaa pitkittäisjuovaa. Kuva: Lauri Mäenpää / Ruokavirasto

Pahaa perunan tuholaista on löydetty läheltä Pohjois-Karjalaa.

Koloradonkuoriaisia on havaittu maanantaina Parikkalassa, jossa Ruokaviraston tarkastusryhmä löysi kaksi kuoriaispesäkettä. Hävitystoimet aloitettiin välittömästi.

Kesän aiempi löydös tehtiin Tuuloksella kesäkuussa.

Kuoriaiset voivat kulkeutua Suomeen ilmavirtausten mukana etelästä tai idästä, sillä tuholaisia esiintyy yleisesti Venäjällä, Baltian maissa ja Keski-Euroopassa.

Koloradonkuoriaisen toukat tappavat perunakasvustot syömällä kasvien lehdet ja varret.

Jos kuoriaisia ei saada tuhottua kesällä, niistä on vaikea päästä eroon: aikuiset hyönteiset talvehtivat mullassa ja nousevat keväällä lisääntymään perunantaimiin.

Havainnot keltamustajuovikkaista kuoriaisista voi ilmoittaa Ruokavirastoon (siirryt toiseen palveluun), joka huolehtii torjuntatoimista.

Suosittelemme sinulle