Hyppää sisältöön

SPR lähettää avustustiimin maanjäristyksen runtelemaan Haitiin – espoolaisen Erik Finskasin mukana lähtee radiopuhelimia ja työkaluja

Espoolaisen Erik Finskasin ja hänen työparinsa mukaan on pakattu muun muassa radiopuhelimia, reitittimiä ja työkaluja.  Tehtävänä on olla mukana huolehtimassa avustustyössä tarvittavista viestiyhteyksistä kuukauden ajan.

Kotinsa maanjäristyksessä menettäneet ihmiset olivat leiriytyneet Gabionin stadionille Haitin Les Cayesissa 17. elokuuta. Kuva: Orlando Barria / EPA

Suomen Punainen Risti on lähettämässä sekä työntekijöitä että kalustoa maanjäristyksen runtelemaan Haitiin.

Aluksi kyse on pienimuotoisesta, avustustyössä tarvittavien viestiyhteyksien varmentamisesta ja rakentamisesta.

– Lähtö koittaa perjantai-aamuna aikaisin Pariisin kautta Dominikaaniseen tasavaltaan, jossa odotetaan rahtia Yhdysvalloista. Sitten matkataan Haitiin Port au Princeen, joka on tukikohtamme, sanoo espoolainen Erik Finskas.

Siviilityössään Finskas on tietoliikennealalla toimivan yrityksen projektipäällikkö. Aiempaa kokemusta avustustyöstä hänellä on muun muassa Bangladeshista.

Ruuvimeisseliä ja kolvia saatetaan tarvita

Finskasin ja hänen työparinsa mukaan on pakattu radiopuhelimia, reitittimiä ja työkaluja.

– Viestiyhteyksien lisäksi rakennamme paikalle ICT-infran jossa siis toimii tulostuspalvelut ja paikalliset tiedostopalvelimet. Pilvipalveluita ei käytännössä voi käyttää ollenkaan hitaiden tietoliikenneyhteyksien takia.

Haitiin lähtevällä Erik Finskasilla on aiempaan kokemusta kriisialueiden viestiyhteyksien rakentamisesta muun muassa Bangladeshista. Kuva: Emilia Kangasluoma / SPR

Siinä missä normaalioloissa digitaaliset viestiyhteydet ovat useimmissa maissa itsestäänselvyys, voidaan häiriötilanteissa joutua tukeutumaan hyvinkin perinteiseen tekniikkaan.

– Katsotaan mitä vastaan tulee, ja sitten aletaan soveltaa opittuja asioita ja annettuja resursseja. Lähdemme tukemaan olemassaolevaa operaatiota ja muita operaatioon osallistujia. Teltassa asutaan ja kuivamuonaa on varmuudeksi mukana jos ei muuta ole tarjolla.

Tiedossa on, että kohdemaan kaikki 3G ja 4G -verkot eivät ole täysin käyttökelvottomia. Silti tukeudutaan myös satelliitteihin.

– Amerikan Punainen Risti on järjestänyt meille satelliittiyhteyden. Ja yleensä kun paikallisia matkapuhelinverkkoja ei voi käyttää, niin käytetään VHF-radiopuhelimia.

Paikallinen Punainen Risti koordinoi

Mutta millaisia lupia ja järjestelyjä radiolaitteiden käyttö vieraiden valtioiden kriisialueilla edellyttää?

– Se on tarkkaan koordinoitua. Paikallinen Punainen Risti, jolla on suhteet viranomaisiin ja hallintoon, ohjaa avustustoimintaa.

Paluupäivä on vielä avoinna, mutta pääsääntöisesti kohteessa ollaan kuukauden verran.

– Yleensä nämä ERU [Emergency Response Unit] -keikat ovat noin neljän viikon mittaisia. Se on tarpeeksi pitkä aika olla henkisesti ja fyysisesti haastavissa oloissa. Sitten tehtävät luovutetaan seuraaville, kertoo Finskas.

Lue myös:

Haitin maanjäristyksessä kirjattu yli 1 900 kuolonuhria – loukkaantuneita jo lähes 10 000

Suosittelemme sinulle