Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronapassin käyttöä kokeillaan Helsingissä ensi viikolla – kutsuvierastapahtumaan saapuvilta tarkistetaan koronatodistus

Itse tilaisuudessa noudatetaan kaikkia voimassa olevia koronarajoituksia, eli tarkoitus ei sinänsä ole testata sitä, voisiko koronapassin avulla lieventää muita rajoituksia.

Omakanta-palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen.
EU:n koronatodistus on ollut saatavilla Omakanta-palvelusta 14. heinäkuuta alkaen. Kuvassa on palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingissä kokeillaan koronapassin käytön sujuvuutta maanantaina 23. elokuuta.

Kaupungin toimijoille ja sidosryhmille järjestettävässä kutsuvierastilaisuudessa hyödynnetään paikalle saavuttaessa Omakannasta saatavaa EU:n koronatodistusta tai siihen liittyvää QR-koodia.

– Tarkoituksena on testata sitä, miten koronapassin tietoja voitaisiin hyödyntää sisääntulossa. Tarkemmat yksityiskohdat ovat vielä työn alla, kertoo kaupungin koronapassikoordinaattori Jani Moliis.

Koronapassilla tarkoitetaan todistusta saadusta koronarokotesarjasta, tietyn ajan sisällä sairastetusta koronataudista tai tuoreesta negatiivisesta testituloksesta. Koronapassin tarkastavalle henkilölle näkyisi yksityiskohtaisen todistuksen sijaan pelkästään tieto alentuneesta tartuttavuusriskistä.

Itse tilaisuudessa noudatetaan kaikkia voimassa olevia koronarajoituksia, eli tarkoitus ei sinänsä ole testata sitä, voisiko koronapassin avulla lieventää muita rajoituksia.

– Muistutamme osallistujia Koronavilkun päällä pitämisestä ja muista suosituksista, jotta altistumisten riski ja vaikutus saadaan minimoitua.

Helsinki haluaa tukea valtionhallintoa koronapassin pikaisen käyttöönoton edistämiseksi. Tavoitteena on saada koronapassi käyttöön muun muassa kulttuuri-, tapahtuma- ja ravintolapalveluissa.

– Koronapassi mahdollistaisi kevyemmät rajoitustoimet ja passin käyttöönoton myötä voisimme olennaisella tavalla helpottaa paitsi yritysten toimintaa, myös vähentää esimerkiksi nuorten työttömyyttä, sanoo Helsingin pormestari Juhana Vartiainen kaupungin tiedotteessa.

Jani Moliisin mukaan koronapassin käyttöä kokeillaan kaupungissa todennäköisesti vielä jatkossakin

– Päällimmäisenä toiveena on toki se, että rokotekattavuus nousee ja sen myötä koronapassin tarve hiipuu. Mutta koska tilanne elää jatkuvasti, on hyvä varautua muihinkin skenaarioihin koronapassin myötä, hän toteaa.

Lue seuraavaksi:

Mikä on koronapassi, miten sitä käytettäisiin ja keneltä sitä vaadittaisiin? Yle kokosi vastauksia tärkeimpiin kysymyksiin

Koronapassin käyttöönottoa hankaloittaa tartuntatautilaki, sanovat asiantuntijat – “Lain perusta on laho"

Koronapassi jakaa mielipiteitä: Tapahtuma-alan mielestä toisi ennakoitavuutta, yliopistot pelkäävät opiskelijoiden eriarvoista asemaa

Suosittelemme sinulle