Hyppää sisältöön

Nantesin jättävä passari Kaisa Alanko pyörittelee joukkuevaihtoehtoja ja Suomen peliä – kapteeni tietää, miten EM-avausvastus Ruotsi kaatuu

Kaisa Alanko on kuulunut Suomen lentopallomaajoukkueen kulmakiviin jo pitkään. Passari-kapteenille tämän kertaiset EM-kisat ovat vielä suurempi näyteikkuna kuin kaksi vuotta sitten, sillä hänellä ei ole vielä sopimusta tulevalle kaudelle.

Kaisa Alanko kuvassa.
Suomen joukkueen kapteeni Kaisa Alanko oli mukana myös kaksi vuotta sitten EM-kisoissa. Tuolloin Suomen tie päättyi alkulohkoon, joten nyt tavoitteena on jatkopelit. Kuva: Janin Paja / Jani Mattsson
Petri Sjöblom,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten lentopallomaajoukkue aloittaa EM-urakkansa torstaina Ruotsia vastaan Romanian Cluj-Napocassa. Ottelu on joukkueen kokeneimmalle pelaajalle, Kaisa Alangolle, jo uran 115:s. Kokemuksesta huolimatta 28-vuotiaalla passarilla on perhosia vatsassa.

– Alkaa tuntua sellaista pientä kihelmöintiä ja kutinaa. Tuntuu, että treeneissä kaikki on ihan täysillä mukana ja hymyilevät. Joukkueessa on tosi hyvä fiilis, Alanko jutteli Yle Urheilulle keskiviikkona harjoitusten jälkeen.

EM-kisat ovat pelaajille näyteikkuna, jossa voi tehdä vaikutuksen valmentajiin ja pelaajia kovempiin liigoihin metsästäviin managereihin. Kaisa Alangolle tilanne on vielä suurempi, sillä hänellä ei ole vielä sopimusta tulevalle kaudelle.

Alanko siirtyi Volley-Ball Nantesin riveihin viiden Saksa-vuoden jälkeen ja on pelannut joukkueessa kolme kautta. Tuona aikana joukkue on noussut Ranskan liigan keskikastista mitalipeleihin ja kevään 2019 päätteeksi Nantes saavutti hopeaa.

Alanko on viihtynyt Nantesissa, mutta tästä huolimatta hän sanoi jatkosopimukselle “non, merci”. Hän oli saanut hyvän tarjouksen muualta ja halusi tehdä päätöksen ajoissa. Siirto kuitenkin kariutui viime hetkillä.

– Nyt vähän niin kuin katselen, että mitä tapahtuu. Menen päivä kerrallaan, eiköhän kaikki järjesty, Alanko sanoi.

– Tämä turnaus on tosi tärkeä, sillä täällä saa tosi paljon näkyvyyttä. Jotkut pelaajat jättävät sopimuksen teon tahallaankin näiden kisojen jälkeen. Minä en jättänyt! Mutta tämä on tosi ainutlaatuinen tilaisuus, sillä varmasti tosi paljon valmentajia ja managereja katsoo pelejä.

LP Kangasalan riveistä ulkomaille ponnistanut suomalaispassari etenee urallaan vuosi kerrallaan. Hänen haaveenaan on päästä pelaamaan Italian kivikovaan liigaan, mutta tällä hetkellä kautta huippuseuroissa ykköspassarihankinnat on jo tehty. Alanko onkin siirtänyt katseensa ensi vuodelle.

– Nyt pitää tälle vuodelle katsoa, minkälaisen ratkaisun löytää. Onhan noita lyhyempiä kausia muualla kuin Euroopassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on kymmenen viikon sarjakausi, joka alkaa helmikuussa. Se voisi olla yksi hyvä vaihtoehto. On tässä pari juttua viritteillä, Alanko vihjaa.

Kaisa Alanko syöttää pallon Roosa Laakkoselle.
Kaisa Alanko on ollut Suomen runkopelaaja jo pitkään. Hän on passarina joukkueen pelin kapellimestari ja joukkueen kapteenina esimerkin näyttäjä. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Kivikova tavoite

Kaksi vuotta sitten Suomen naiset palasivat EM-kisoihin 30 vuoden tauon jälkeen. Suomi onnistui voittamaan Turkissa yhden ottelun, kun Ranska kaatui 3–1, ja sijoittui kisoissa 18:nneksi. Nyt joukkue pelasi Lavalin valmistaumisleirillään Ranskaa vastaan kolme ottelua, joista Ranska vei kaksi ja yksi päättyi tasan 2–2.

Alangon mielestä joukkue alkoi löytää peliään Ranskan leirillä, ja hän luottaa, että Suomi pystyy pelaamaan parasta peliään EM-kisoissa. Leiri oli joukkueelle erittäin tärkeä, sillä kokoonpano on muuttunut kahden vuoden takaisesta ja nyt EM-kisoissa on mukana kuusi ensikertalaista.

– Ihanaa, kun on uusia kasvoja! Uskon, että myös se uutuuden into tuo uutta virtaa kisoihin, kapteeni-Alanko totesi ja vakuutti, ettei hän tai muukaan joukkue ota turhia paineita kisoissa onnistumisesta.

– Viime EM-kisoista jäi hampaankoloon. Pelasimme hyvin, mutta tietenkin nälkä kasvaa tässä treenatessa. Nyt haemme jatkopaikkaa ja sitä, että pystyisimme pelaamaan tasollamme ja näyttämään, mitä olemme treenanneet koko kesän.

EM-kisoja pelataan neljässä eri maassa kuuden joukkueen lohkoissa, ja jokaisen lohkon neljä parasta pääsee jatkopeleihin eli neljännesvälieriin. Suomen lisäksi samassa lohkossa pelaavat ennakkosuosikit Turkki ja Alankomaat sekä Romania, Ukraina ja Ruotsi.

"Pistetään Ruotsi liikkumaan"

EM-kisojen avausvastustaja Ruotsi on ollut tuttu vastus ja Suomi on voittanut 13 edellistä maiden kohtaamista. Myös Ruotsi pelasi kaksi maaottelua Ranskaa vastaan ja hävisi ne myös 1–3-lukemin.

Ruotsin edellinen voitto on vuodelta 1996, mutta etenkin EM-karsinnoissa länsinaapuri osoitti, että se on ottanut melkoisia harppauksia eteenpäin ja sen hakkuri Isabelle Haak kuuluu jo 22-vuotiaana maailman kärkipelaajiin.

Alanko muistuttaa, että Haakin lisäksi joukkueesta löytyy paljon hyviä yleispelaajia ja ottelusta tulee todennäköisesti tasainen vääntö. Alangolla on kuitenkin mielessään keinot, joilla Ruotsin peli saadaan sekaisin.

– Meidän pitää saada heidän vastaanottonsa rikki, jolloin saamme enemmän palloja laitaan ja pääsemme hyvin torjuntoihin. Sitten iskemme meidän jatkohyökkäyksillämme. Pistetään Ruotsi liikkumaan, Alanko suunnitteli.

Lue myös:

Päävalmentaja Kangasniemi nimesi lentopallon EM-kisoihin kuusi ensikertalaista

Kaisa Alanko pelaa huippusyksyä Ranskassa – joukkueen alku lentopallon Mestarien liigassa on ollut upea: "En tunne, että olisi paineita"

Kaisa Alanko tunnetaan mukavasta luonteestaan, mutta tarvittaessa hänestä löytyy pohjalaista luonnetta – "Ei tarvitse olla huutava ja räyhäävä, mutta voi silti olla timanttinen lentopalloilija"

Tuntematon suomalaistähti valloitti kaikessa hiljaisuudessa Bundesliigan – 30 vuoden kirouksen rikkonut Kaisa Alanko on mukava johtaja, joka hankittiin Ranskaan voittamaan mestaruus

Suosittelemme sinulle