Suomen naisten lentopallomaajoukkue palasi kaksi vuotta sitten EM-parketeille 30 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin tulokseksi kertyi viidestä ottelusta neljä tappiota, yksi voitto ja viides sija A-lohkossa. Jatkopelit jäivät tuolloin haaveeksi, joten nyt joukkueen tavoitteesta ei ole pienintäkään epäilystä.
– Jatkopaikka on kova, mutta realistinen tavoite. Alkulohkosta jatkoon meneminen vaatii pelin toimimista, eikä montaa notkahdusta saa tulla, päävalmentaja Tapio Kangasniemi pohti Yle Urheilun haastattelussa.
EM-kisojen alkulohkot pelataan neljässä eri maassa (Serbia, Bulgaria, Kroatia ja Romania) kuuden joukkueen lohkoissa. Lohkojen neljä parasta etenee jatkopeleihin. Suomi pelaa ottelunsa Romaniassa, Cluj-Napocassa. Samassa lohkossa ovat emäntämaan lisäksi Turkki, Alankomaat, Ukraina ja Ruotsi.
Yle Urheilun asiantuntija Pauliina Vilponen muistuttaa, että Suomella on ollut kisoihin poikkeuksellinen valmistautuminen, sillä joukkue joutui koronakaranteenin takia jättämään Kultaisen liigan ottelun väliin ja hakemaan pelituntumaa harjoitusotteluilla.
– Nyt todella testataan se Suomen iskukyky. Lohko on kova, Turkki ja Alankomaat ovat ehdottomat suosikit tästä jatkoon, mutta sen jälkeen on tasaista eli mahdollisuudet ovat, Vilponen sanoi.
Esimerkiksi avausvastus Ruotsi on ollut viimeisissä peleissä vastaanottavana osapuolena, mutta Vilposen mukaan historiaa ei kannata tuijottaa liikaa. Ruotsi on ottanut viime vuosina isoja askeleita eteenpäin.
– Suomen täytyy pelata ihan oman tasonsa ylärajoilla, jos haluavat Ruotsin voittaa. Uskon, että ne avaimet voittoon löytyvät kyllä.
Sen lisäksi että vastus on kova, on myös pelitahti tiivis: Suomi pelaa kuuden päivän aikana viisi ottelua. Se on Kangasniemen mukaan tiukka rupeama sekä fyysisesti että henkisesti. Huonot otteet tai mahdolliset tappiot pitää pystyä nollaamaan nopeasti ja siirtää katse eteenpäin.
Ennen kaikkea joukkue
Kahden vuoden takainen EM-joukkue on kokenut muodonmuutoksen, sillä tämänkertaisessa joukkueessa on peräti kuusi ensikertalaista. Esimerkiksi liberopari Netta Laaksonen - Laura Penttilä sai maaottelukasteensa vasta EM-karsinnassa.
Kangasniemi on kuitenkin luottanut nuoreen ryhmäänsä, sillä riveistä löytyvät myös kokemusta. Muun muassa passari Kaisa Alanko (114 maaottelua), yleispelaaja Salla Karhu (85) ja keskipelaaja Daniela Öhman (87) ovat monissa liemissä keitetyt ja pystyvät kantamaan vastuuta.
– Meillä on ennen kaikkea joukkue. Ja yksi tavoite, jonka joukkue on itse päättänyt, on se, että haluamme olla nimenomaan turnauksen paras joukkue. Sen eteen on tehty töitä salilla ja sen ulkopuolella. Meillä ei ole tähtipelaajia, vaan pitää toimia joukkueena.
Maajoukkue leireili kesän aikana Kuortaneella ja Kyyjärvellä, jossa haettiin pelaamiseen tasonnostoa, mutta ennen kaikkea yhteishenkeä. Etenkin Kyyjärven leiri oli viimeinen viritysvaihde hengen kohotukseen. Joukkue sai saapua muun muassa aamiaiselle traktorin kyydissä ja valmistaa toisilleen ateriat.
“Kyy Yorkin” leiri rikkoi sopivasti rutiineja ja se maistui pelaajille. Joukkueen ykköshakkuri Piia Korhonen, 24, on myös tyytyväinen siitä, että on saanut maajoukkueeseen kunnon kirittäjän, entisestä keskitorjujasta Yasmine Madsenista, 22. Maajoukkueen hakkuritilanne onkin parantunut viime vuosien aikana.
– Tällä hetkellä tilanne on todella hyvä. Muutama vuosi taaksepäin ei ollut kauheasti muita, silloin piti uurastaa aika paljon. Nyt tietää, että meillä on niin hyvä ryhmä tässä, että siinä saa oikeasti kilpailla, Korhonen sanoi.
– Esimerkiksi EM-karsinnoissa, kun Yasmine tuli kentälle, niin ne pelit kääntyivät aina meille.
Hakkurin pelipaikka on haastava, sillä hakkurilta odotetaan aina sitä, että hän tappaa pallon ja tuo pisteen. Korhonen myöntää, että se tuo lisää paineita, mutta Suomen pelisysteemi helpottaa tällä saralla.
– Meillä jaetaan palloja tosi paljon joka paikkaan. Meillä on tosi paljon vaihtoehtoja, ei pelkästään sitä kovaa lyöntiä. Olemme saaneet näin enemmän työkaluja ja muitakin ratkaisuja, hän sanoi.
Kangasniemen mukaan Suomen joukkueen hakkurit ovat ennen kaikkea nöyriä työntekijöitä, jotka eivät mussuta, kun ruvetaan tekemään töitä. Korhosesta ja Madsenista jälkimmäinen sopii ennen kaikkea nopeaan peliin, kun taas Korhonen pelaa vähillä virheillä ja pitää palloa ylhäällä sekä panostaa torjuntapeliin ja syöttöpeliin.
Tempotie kuljettu loppuun
Passaripeli on Suomen joukkueessa vakailla harteilla, sillä joukkueen pelin kapellimestarina toimii kahdeksan kautta ulkomailla ammattilaisena pelannut 28-vuotias Kaisa Alanko. Sen sijaan joukkueen takakentän johtajan rooliin on tarjolla vasta 20-vuotias Netta Laaksonen.
– Alanko on ollut pitkään pelannut runkopelaajana ja kantaa tietyllä tavalla joukkueen vastuupaikkaa harteillaan. Hän on passarina ja joukkueen kapteenina aina esimerkin näyttäjä, pelin pyörittäjä ja kapellimestari. Se on tämän lentopallopelin yksi vaativimmista paikoista, Kangasniemi totesi.
Alangon mielestä ei kannata antaa Laaksosen vähäisten maaottelumäärien ja nuoren iän hämätä. Laaksonen osaa olla tiukassa paikassa rauhallinen ja käyttäytyä kuin kokenut ammattilainen.
– Libero vastaa kaikesta takakentän vastaanotosta ja puolustuksesta. Häneltä voi vaatia ainakin hyvää nostoa, Alanko vinkkasi arvokisojen ensikertalaisen suuntaan.
Kangasniemen mukaan joukkueen liberoiden kanssa on tehty paljon työtä vastaanoton ja puolustamisen kanssa. Hän haluaisi, että liberot olisivat joukkueessa kuin toisia passareita.
– Laaksosella on hyvä kilpailupää, kuten nähtiin EM-karsinnoissa. Hän tuli aika puskista, mutta hoiti homman ja oman tonttinsa kivasti. Se on aina hyvä lähtökohta, että pystytään panemaan kovaan paikkaan ja mittaamaan osaamista.
Siinä missä miesten päävalmentaja Joel Banks on halunnut joukkueensa pelaavan yhä nopeampaa peliä, on Kangasniemen mukaan naisten joukkue kulkenut tempotien loppuun.
– Tietenkin napsun voi jossain tilanteessa nopeuttaa, mutta ei kauheasti enää. Muuten alkaa Alangon ajatukset ja passin tarkkuudet kärsimään. Meidän täytyy etsiä jostain muusta se etu vastustajiin. Haemme pelin yllätyksellisyydellä sekä toisenlaisella syöttö-vastaanottopelillä kuin mitä muut käyttävät, Kangasniemi kertoi.
Lue myös:
Päävalmentaja Kangasniemi nimesi lentopallon EM-kisoihin kuusi ensikertalaista
Viro päihitti Suomen lentopallonaiset – maajoukkue valmistautuu EM-kisoihin