Hyppää sisältöön

Nuorisosäätiön ex-pomo tuomittiin maksamaan miljoonien eurojen vahingonkorvaukset

Oikeus katsoi Perttu Nousiaisen aiheuttaneen Nuorisosäätiölle mittavia tappioita. Nousiainen ei osallistunut lainkaan asian käsittelyyn oikeudessa.

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen.
Nuorisosäätiön entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen ei osallistunut lainkaan vahingonkorvauksia koskevaan oikeuskäsittelyyn, vaan tuomio annettiin yksipuolisena. Kuva: Markku Rantala / Yle
Jyri Hänninen

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt Nuorisosäätiön hallituksen entisen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen maksamaan lähes kahdeksan miljoonaa euroa vahingonkorvauksia entiselle työnantajalleen.

Oikeuden mukaan Nousiainen oli hyväksymässä kiinteistökauppoja, jotka aiheuttivat Nuorisosäätiölle mittavia tappioita.

Käräjäoikeuden mukaan kaupoista oli sovittu Nuorisosäätiön tytäryhtiöiden yhtiöjärjestyksen ja osakeyhtiölain huolellisuusvelvoitteen vastaisesti.

Tuomio annettiin kesällä yksipuolisena eli Nousiainen ei osallistunut asian käsittelyyn oikeudessa tai puolustautunut muutoinkaan. Päätös on saanut jo lainvoiman.

Ylen MOT-toimituksen tietojen mukaan viranomaisilla ei ole tietoja Nousiaisen olinpaikasta. Häntä epäillään useista rikoksista laajassa poliisitutkinnassa, joka koskee Nuorisosäätiön entisen johdon ja säätiön kanssa liiketoimia tehneiden henkilöiden toimintaa.

Entinen keskustanuorten puheenjohtaja ja kuntapoliitikko Perttu Nousiainen toimi vuosina 2010–2018 Nuorisosäätiön hallituksen jäsenenä tai puheenjohtajana. Hän sai potkut tehtävästä vuonna 2018 rikosepäilyjen takia.

Ylen MOT-toimitus ei tavoittanut Nousiaista kommentteja varten.

Nuorisosäätiö haastoi entisen pomonsa oikeuteen

Vahingonkorvauksia oikeudessa vaati Nuorisosäätiö. Sillä on vireillä vastaava kanne samoihin kiinteistökauppoihin liittyen myös muita Nuorisosäätiön entisen hallituksen jäseniä kohtaan. Heidän osaltaan oikeus ei ole vielä tehnyt päätöstä.

Mikäli myös heidän katsotaan aiheuttaneen vahinkoa Nuorisosäätiölle, miljoonien eurojen vahingonkorvaukset lankeavat yhteisvastuullisesti maksettavaksi.

– Oikeuden päätös osoittaa, että Nuorisosäätiö on vahvasti sitoutunut selvittämään perusteellisesti säätiössä tapahtuneet väärinkäytökset ja vaatimaan säätiölle korvauksia menetyksistä, sanoo Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine.

Korvauksia Nuorisosäätiö tuskin tulee kuitenkaan saamaan koskaan. Nousiaisella on jo ennestään ulosotossa useiden satojen tuhansien eurojen velat.

Nuorisosäätiössä vuonna 2018 aloittanut uusi johto on nostanut kymmeniä siviilikanteita ja tehnyt rikosilmoituksia Nuorisosäätiön entisistä johtajista ja yhteistyökumppaneista.

Kerrostalo Hämeenkatu 24 Lahdessa.
Nuorisosäätiö teki useiden miljoonien eurojen tappiot kiinteistökaupoissa Lahdessa. Säätiö myi Hämeenkadulla sijaitsevan purkukuntoisen talon vuonna 2019. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Jättitappiot kiinteistökaupoista Lahdessa

Valtaosa vahingonkorvauksista eli yli seitsemän miljoonaa euroa liittyy kiinteistökauppoihin, jotka Nuorisosäätiö solmi Lahdessa vuonna 2014.

Säätiö osti lahtelaiselta rakennusliikkeeltä Salpausselän Rakentajilta Hämeenkatu 24:ssä olevan kerrostalon 8 040 000 eurolla. Nuorisosäätiön uuden johdon teettämien ulkopuolisten arviointien mukaan kiinteistön todellinen hinta oli muutamaa vuotta myöhemmin kuitenkin selvästi alhaisempi eli 1,7–2,6 miljoonaa euroa.

Nuorisosäätiö myi purkukuntoisen talon vuonna 2019 noin seitsemän miljoonan euron tappiolla.

Nuorisosäätiö teki lahtelaisen rakennusliikkeen kanssa useita muita hankkeita samoihin aikoihin. Helsingin poliisi epäilee, että niiden yhteydessä maksettiin mittavia lahjuksia Perttu Nousiaiselle sekä Nuorisosäätiön entiselle toimitusjohtajalle Aki Haarolle.

Etelä-Suomen Sanomat kertoi elokuun alussa (siirryt toiseen palveluun), että Nuorisosäätiöön liittyvässä laajassa rikostutkinnassa epäiltynä ollut Salpausselän Rakentajien entinen pääomistaja Mika Wilenius on kuollut.

Suosittelemme sinulle