Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Iin ilmastofestivaalissa keskustellaan kuluttajan hiilijalanjäljestä – tapahtuma tarjoaa ratkaisuja arjen tekoihin ja tunteiden käsittelyyn

Työpajassa pääsee pohtimaan sitä, millaisia tunteita ilmasto- ja ympäristökriisi itsessä aiheuttaa. Luvassa on vertaistukea, keskustelua ja vinkkejä.

Iin Ilmastoareenan päälava on valmis kahden päivän tiiviseen tarjontaan.
IlmastoAreena 2021 -tapahtumassa keskustellaan kuluttajan hiilijalanjäljestä. Kuva: Risto Ukkonen / Yle
Päivi Seeskorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuluttajan hiilijalanjäki on keskustelun ja toiminnan ytimessä IlmastoAreena2021 -ilmastofestivaalissa, joka alkaa tänään perjantaina Iin Huilingissa. Kaksipäiväinen tapahtuma tuo paikalle kymmeniä puhujia ja näyteilleasettajia.

Kaikille avoimessa ja ilmaisessa tapahtumassa on muun muassa tarjolla konkreettisia vinkkejä siihen, miten yksittäinen ihminen voi hillitä ilmastonmuutosta omilla arjen valinnoillaan. Hiilijalanjälkeen vaikuttaa muun muassa se, mitä ihminen syö, miten liikkuu ja asuu.

– Ajatuksena on, että jokainen meillä käyvä löytää itselleen jotain uutta. Ilmastotorilla 50 toimijaa esittelee omia ilmastoratkaisujaan. Olemme pyytäneet, että he tuovat ratkaisunsa mahdollisimman toiminnallisesti esille, Ilmastoareenan vastaava tuottaja Hanna Lahti kertoo.

Lahti uskoo, että kesän helteet, metsäpalot ja tulvat ovat herättäneet monet ilmastomuutoksen todellisuuteen. Sen vaikutukset eivät ole kaukainen uhka, vaan ne ovat näkyvissä jo nyt ja vielä aivan kotinurkilla. Hän uskoo, että tämä myös aktivoi ihmiset löytämään ratkaisuja ilmanonmuutoksen hidastamiseen.

Ilmastonmuutoksen hälyttävät merkit ja tulevaisuuden epävarmuus herättävät monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Ilmastoareenassa niitä pääsee käsittelemään omassa työpajassaan.

Lahden mukaan työpajaan voi tulla ohjastusti miettimään, millaisia tunteita ilmasto- ja ympäristökriisi itsessä aiheuttaa. Luvassa on vertaistukea, keskustelua ja vinkkejä.

– On hirveän tärkeää, että löytää ratkaisuja, eikä jää oman pelon tai ahdistuksen kanssa miettimään asioita. Tätä haluamme ilmastoareenassa tuoda esille.

Iin ilmastoareena järjestetään nyt kolmatta kertaa. Viime vuonna tapahtuma oli koronan takia kokonaan verkossa. Ensimmäisellä kerralla tapahtuma keräsi yli 5 000 kävijää. Nyt paikalle odotetaan yhtä suurta osallistujamäärää.

Puhujia tämänkertaisessa ilmastoareenassa on lähes 70.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle