Hyppää sisältöön

Veikkauksen automaatteihin tulossa tappioraja – uudistuksella pyritään vähentämään rahapeliongelmia

Peliautomaattien ja pöytäpelien pelaaminen edellyttää jatkossa itselle sopivien tappiorajojen asettamista. Sisäministeriö on asettanut enimmäistappiorajaksi päivässä enintään 500 euroa ja kuukaudessa 2000 euroa.

Kolikkopelin voittoriviruudukko.
Veikkauksen mukaan tappiorajalla arvioidaan olevan "merkittävä vaikutus ongelmallisen rahapelaamisen vähentymisessä" yhtiön peleissä. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Riikka Kajander

Rahapeliyhtiö Veikkauksen peliautomaatteihin on tulossa pakolliset tappiorajat syyskuusta alkaen. Peliautomaattien ja pöytäpelien pelaaminen edellyttää jatkossa itselle sopivien tappiorajojen asettamista.

Muutos on osa Veikkauksen laajaa vastuullisuusohjelmaa, jolla ehkäistään rahapelaamisesta aiheutuvia ongelmia, Veikkaus kertoo asiakaskirjeessään.

Veikkauksen viestintäpäällikkö Pipsa Öhmanin mukaan sisäministeriö on asettanut enimmäistappiorajaksi päivässä enintään 500 euroa ja kuukaudessa 2000 euroa.

– Idea on kuitenkin, että ihminen itse asettaa tappiorajat, Öhman kertoo.

Eri pelilaitteet tunnistavat pelaajan tappiorajan

Pakollinen tunnistautuminen astui tammikuussa voimaan kaikissa kauppojen ja kioskien peliautomaateissa sekä pöytäpeleissä. Sen myötä tappiorajatkin tunnistavat pelaajan ja tunnistautuminen rajoittaa kaikkia pelejä ruokakaupan pelikoneesta nettipeleihin.

– Laitteet osaavat yhdistää pelaajan ja rajoja pystytään seuraamaan, kun anonyyminä ei enää pääse pelaamaan, Öhman kertoo tappiorajauudistuksesta.

Veikkauksen mukaan uudistuksella arvioidaan olevan "merkittävä vaikutus ongelmallisen rahapelaamisen vähentymisessä" yhtiön peleissä.

Veikkauksen tuotot puhuttaa

Veikkauksen asema on herättänyt viime aikoina keskustelua. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) ehdotti elokuun alussa Veikkauksen tuottojen siirtämistä valtion budjettiin vuoden 2024 alusta.

Kurvisen mukaan ilman muutosta Veikkauksen edunsaajien, kuten kulttuuri- ja urheilutoimijoiden sekä nuorisojärjestöjen tulot tulevat putoamaan. Hallitus on sopinut asettavansa parlamentaarisen työryhmän pohtimaan Veikkauksen tuottojen jakotapaa.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi heinäkuussa Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että hän katkaisisi välittömästi Veikkauksen rahapelituottojen ja järjestöjen saamien avustusten yhteyden.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

Lue myös:

Vaatimukset katkaista Veikkauksen ja järjestörahoituksen yhteys yltyvät

Lidl poistaa pelikoneet kaupoistaan – päätös tuli Veikkaukselle yllätyksenä

Yhteydenotot peliongelmaisten auttavaan puhelimeen vähenivät, kun kolikkoautomaatit sulkeutuivat: "Ongelmat ovat entistä vakavampia"

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen siirtäisi Veikkauksen tuotot valtion budjettiin: "Asialla alkaa olla jo kiire"

Suosittelemme sinulle