Hyppää sisältöön

"Taliban voi antaa meille kunniallisen elämän" – Pakistanissa pakolaisleirillä asuva afganistanilainen suurperheen isä aikoo palata kotiin

Monet afganistanilaispakolaiset valmistautuvat palaamaan kotiinsa Pakistanista. Moni kannattaa Talibania, mutta kaikki eivät ole vakuuttuneita ääriliikkeen kyvystä ylläpitää rauhaa. Ylen toimittaja Maija Liuhto vieraili pakolaisleirillä Islamabadissa.

Yle pakolaisleirillä: osa aikoo palata Afganistaniin
Yle pakolaisleirillä: osa aikoo palata Afganistaniin
Maija Liuhto

ISLAMABAD Tuhansia afganistanilaisia pakolaisia jo vuosikymmeniä majoittaneella pakolaisleirillä on yllättävän hiljaista torstaiaamuna Pakistanin pääkaupungin Islamabadin laidalla.

Afganistanin viimeaikaisista tapahtumista täällä kielivät vain muutamat pienet Talibanin niin sanotun islamilaisen emiraatin liput paikallisen puodin kulmalla.

Pakistanissa on asunut noin kolme miljoonaa afganistanilaispakolaista jo neljä vuosikymmentä.

Suurin osa heistä kuuluu Afganistanin suurimpaan etniseen ryhmään pataaneihin, joita asuu myös vähemmistönä Pakistanin puolella maiden rajaseudulla. Myös ääriliike Taliban koostuu suurimmaksi osaksi pataaneista.

Monet pakolaiset palaavat kotiin Afganistaniin

Islamabadin pakolaisleirillä jaettiin makeisia ja juhlittiin Talibanin voittoa, kun äärijärjestö otti viime viikonloppuna vallan Afganistanissa. Yksi juhlijoista oli Badshah Khan. Hän on 48-vuotias 12 lapsen isä.

Hamid Karzai ja Ashraf Ghani hallitsivat maata kaksikymmentä vuotta. Meillä oli ikävä kotimaahamme. Mutta siellä oli sota, emmekä voineet mennä sinne. Nyt on tullut Talibanin vuoro ja koko perheeni on onnellinen, Khan sanoo Ylelle.

Hän suunnittelee palaavansa kotimaahansa muutaman kuukauden päästä, kunhan tilanne vakautuu.

Badshah Khan Kuva: Farhan Sheikh

– Kuka ei pitäisi kotimaastaan? Jokainen ihminen rakastaa maataan, Khan sanoo.

Luoteisen Torkhamin rajan ylitti tiistaina moni Pakistanissa vuosikymmeniä asunut afganistanilainen pakolainen. He palasivat kotiinsa ja monet olivat tyytyväisiä Talibanin valtaantuloon.

Khanilla on äärimmäisen vanhoilliset mielipiteet, kuten monella muulla pataanilla. Häntä eivät ääriliikkeen jyrkät säännöt haittaa, eikä hän lotkauta korvaansa syytöksille Talibanin ihmisoikeusloukkauksista.

– Ihmiset, jotka puhuvat pahaa Talibanista ovat pettureita, hän huudahtaa.

– Muslimit eivät puhu sellaisia. Emme pidä ihmisistä, jotka käyttävät länsimaalaisia vaatteita ja antavat naistensa kuljeskella ulkona. Taliban voi antaa meille kunniallisen elämän.

Afganistaniin rajan yli pyrkivät ihmiset jonottivat tarkastuspisteelle 15. elokuuta 2021 Chamanissa Pakistanissa. Kuva: Akhter Gulfam / AOP

Toiset toivovat vain rauhaa

Kabulissa kuitenkin Talibanin valtaantulo on aiheuttanut pelkoa ihmisten keskuudessa. He muistavat 1990-luvun lopun hirmuhallinnon, jonka alla varsinkin naiset ja maan etniset vähemmistöt kärsivät.

Täältä leiriltäkin löytyy muutamia soraääniä.

21-vuotias Rafiqullah, joka monen afganistanilaisen tavoin käyttää vain yhtä nimeä, ei pidä Talibanin toimia islamin mukaisina. Hän toivoo maahansa rauhaa, muttei usko Talibanin sitä pystyvän tuomaan.

– Miksi verenvuodatus ei lopu? Miksei maahamme tule rauhaa? Miksi ihmiset muuttuvat aina vain pahemmiksi? Rafiqullah haluaa tietää.

– Muslimit tappavat muslimeita. He ovat toistensa vihollisia. Miksi näin on?

Rafiqullah Kuva: Farhan Sheikh

Hän haluaisi Talibanin ymmärtävän, että muutkin afganistanilaiset ovat muslimeita.

– Kaikkien ei pitäisi pystyttää omaa hallintoaan. Tehdään rauha ja rakennetaan maatamme, Rafiqullah sanoo.

Kuten monet muut, myös Rafiqullah haluaisi palata pian kotiinsa.

Kolme burkhaan pukeutunutta naista käveli pakolaisleirillä toukokuussa 2021 Islamabadissa Pakistanissa. Kuva: Sohail Shahzad / AOP

Mutta Talibanin äkillisen valtaantulon on odotettu saavan vielä monen afganistanilaisen taas pakenemaan Pakistanin puolelle.

Rajan saavat kuitenkin ylittää tällä hetkellä vain ne, joilla on joko olemassa oleva pakolaisstatus tai Pakistanin passi.

Pakistanin hallitus on suhtautunut nihkeästi uusien pakolaisten vastaanottamiseen. Maa pelkää terroristien saapuvan rajan yli, eikä se ole valmistautunut jo nyt valtavan pakolaisyhteisön kasvuun.

Lue lisää:

Talibanin Afganistanin rahahanoja suljetaan – paennut keskuspankkijohtaja ennustaa maalleen synkkiä talousnäkymiä ja laajaa maastapakoa

Talibanit syyttävät Facebookia sananvapauden rajoittamisesta – some-yhtiöt "epätodellisessa asemassa"

Suosittelemme sinulle