Hyppää sisältöön

Suomi lähettää kymmeniä aseistettuja sotilaita Afganistaniin auttamaan suomalaisten evakuointia – Haavisto: "Kabulissa tarvitaan puolustusvoimien suojausjoukkoa"

Suomalaiset toimivat puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan vain Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä. Eduskunta keskeyttää kesän istuntotaukonsa ja kokoontuu perjantaina päättämään sotilaiden lähdöstä.

Afganistaniin lähetetään aseistettu joukko puolustusvoimien henkilöstöä
Afganistaniin lähetetään aseistettu joukko puolustusvoimien henkilöstöä
Tekijät

Suomi lähettää kymmeniä sotilaita Kabuliin Afganistanissa olevien suomalaisten saamiseksi pois maasta. Hallitus kokoontui päättämään asiasta alkuillalla.

Useat maat ovat lähettäneet Afganistaniin sotilasosastoja auttamaan evakuoinnissa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vahvisti tiedotustilaisuudessa torstaina, että myös Suomi valmistautuu lähettämään joukkoja Afganistaniin Kabuliin. Työskentelypaikkana on Kabulin lentokenttä ja sen välitön ympäristö.

Valtioneuvosto päätti asiasta torstaina.

– Kabulissa tarvitaan puolustusvoimien suojausjoukkoa eli joukkoa, joka suojaa suomalaisia työntekijöitä – meidän tiimiämme – kentällä, ja mahdollisuuksien mukaan auttaa evakuoitavia tässä työssä Kabulin lentokentän sisällä, Haavisto sanoi.

Haavisto viittaa kaoottiseen tilanteeseen Kabulin sotilaslentokentällä ja sinne johtavalla portilla. Ihmiset eivät ole päässeet portista läpi, vaikka heille tarkoitetut evakuointilennot ovat olleet lähdössä ja asiakirjat ovat olleet kunnossa.

– On selvää että pelkästään suomalaisten virkamiesten ja suomalaisen tiimin voimin ei voi sitä porttia hallita niinä hetkinä kun mahdollisuus tulla sisään olisi, Haavisto sanoi.

pekka haavisto
Sotilaiden lähettämistä Afganistaniin on valmisteltu viime päivät. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaavat ministerit kokoontuivat torstaina presidentin johdolla. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi torstaina eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kokouksen jälkeen evakuointien tilanteesta. Kuva: Lehtikuva

Toimenpiteessä käytetään kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevaa lakia (siirryt toiseen palveluun), joka edellyttää valtioneuvoston selontekoa eduskunnalle. Lopullisen päätöksen suomalaissotilaiden lähettämisestä tekee tasavallan presidentti. Lakia käytetään ensimmäisen kerran.

Selonteon mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomelle on tullut myös Naton ja EU:n ulkosuhdehallintojen avunpyyntö edustustojen evakuointiin. Puolustusministeriön mukaan vastaava pyyntö on tullut kaikille länsimaille.

Suomen ensisijainen motiivi operaatiolle on kuitenkin turvata suomalaisten viranomaisten toimintaedellytykset evakuoinnissa, puolustusministeriöstä kerrotaan.

Valtioneuvosto hyväksyi selonteon Haaviston mukaan istunnossaan illansuussa. Eduskunnan ulkoasianvaliokunta on kokoontumassa perjantaina aamupäivällä, minkä jälkeen eduskunta käsittelee sen perjantaina täysistunnossa.

Eduskunta keskeyttää asian takia kesän istuntotaukonsa.

Aseistettu joukko puolustusvoimien henkilöstöä

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Suomesta lähtevä joukko on aseistettu ja siihen kuuluu kymmeniä henkilöitä. Joukko toimii operaation aikana Suomen kansallisessa johdossa.

– Kabuliin lähtevät henkilöt ovat puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa, varusmiehiä ei tällaisiin tehtäviin käytetä, Kaikkonen sanoi.

Keskeisenä tehtävänä ja haasteena on saada oikeat henkilöt lentokentälle ja oikeille lennoille nopeasti ja turvallisesti.

Ykköstehtävinä on Kaikkosen mukaan ulkoministeriön henkilöstön suojaaminen, evakuoitavien henkilöiden opastaminen, tilannekuvan muodostaminen sekä yhteysupseeritoiminta alueella.

Suomalaiset toimivat vain Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä.

Taliban ei Kaikkosen mukaan kuitenkaan suoranaisesti uhkaa kentän alueella toimivia joukkoja.

– Mahdolliseen tahalliseen tai tahattomaan eskaloitumisen riski kuitenkin on olemassa ja se on otettava huomioon. Joukko on palveluturvallisuuden vuoksi aseistettu.

Operaation kestoa Kaikkonen arvioi toistaiseksi useissa päivissä.

Joukko lähtee matkaan mahdollisimman nopeasti, jotta se pääsee toteuttamaan tehtäväänsä heti, kun päätöksenteko Suomessa valmistuu.

Suomen kansalaisista 18 on jo täällä

Yle kertoi jo aikaisemmin torstaina, että valmisteilla on sotilaiden lähettäminen turvaamaan ulkoministeriön virkamiesten työskentelyä suomalaisten saamiseksi pois Afganistanista.

Asiaa on valmisteltu viime päivät. Myös hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaavat ministerit kokoontuivat torstaina presidentin johdolla.

Suomalaisten evakuoinnit Afganistanista jatkuivat torstaina. Evakuoituja suomalaisia on tuoreimpien tietojen mukaan 34.

Haavisto kertoi torstai-illan tiedotustilaisuudessa, että ensimmäinen 18 hengen ryhmä on jo saapunut Suomeen.

Eri maiden koneet vievät evakuoidut ensin muihin maihin, joista he pääsevät myöhemmin Suomeen.

Afganistanissa odottaa yhä yli 60 suomalaista

Yli 60 suomalaista odottaa edelleen evakuointia.

– Vauhti on vielä aika hidas. Sen takia teemme kaikkemme että kansainvälinen yhteistyö ja koordinaatio paranisi.

– Tiedän, että Kabulin lentokentällä tehdään työtä sen eteen, että jokaiselle maalle saataisiin omat slotit ja ihmisille voitaisiin ilmoittaa selkeämmin, milloin he voivat tulla (lentokentän) portille, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan Kabulin lentokentän portin turvallisuustilanne on edelleen vaihteleva ja portin ulkopuolella olevia suomalaisia on vaikeaa tavoittaa.

– Kaikista perheistä ja perheiden (turvallisuus)tilanteista ei voida vannoa. Pyrimme pitämään kaikkiin meidän listoillamme oleviin yhtyettä ja tarkastamaan, että he ovat turvallisessa tilanteessa, Haavisto sanoo.

Niikko: turvamiesten evakuointia harkitaan

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta kokoontui torstaina iltapäivällä Afganistanin tilanteen vuoksi.

Toistaiseksi Suomi on tehnyt päätöksen 170 afganistanilaisen auttamisesta. Evakuointien ulkopuolelle on jätetty alihankintayritysten palkkalistoilla olevat afganistanilaiset henkivartijat, jotka ovat suojanneet suomalaisia Kabulin lähetystössä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) kertoi ennen kokousta, että valiokunta käy keskustelua siitä, missä laajuudessa afganistanilaisia voitaisiin tuoda Suomeen turvaan.

– Keskustelua on ollut myös muista (kuin 170 afganistanilaisesta), jotka ovat turvanneet Suomen lähetystöä. Siitä keskustellaan tietenkin, mikä on kansanedustajien ja eduskunnan tahtotila, Niikko sanoo.

Ulkoministeri Haavisto vahvisti kokouksen jälkeen, että ulkoasianvaliokunnan jäsenet ilmaisivat kantojaan evakuointikysymyksistä. Kokouksen sisällöstä ei kerrottu tarkempia tietoja julkisuuteen.

– Tällä hetkellä keskitymme niihin 170:ään (afganistanilaiseen) plus yli 60:een (suomalaiseen), jotka ovat listoillamme. Meillä on nyt kädet täynnä työtä tässä toteutuksessa. Vältämme myös katteettomien lupausten antamista tässä tilanteessa, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan suomalaisten kanssa yhteistyötä tehneiden ihmisten määrä on kokonaisuudessaan lähes tuhat henkilöä.

Ulkoasiainvaliokunta käsitteli evakuointien tilannetta viimeksi eilen.

Haavisto kertoi eilen, että Suomi on lähettänyt kaksi virkamiestä Kabulin lentokentälle Afganistaniin. Virkamiesten tehtävänä on helpottaa Suomeen tapahtuvien evakuointien järjestelyjä.

Korjattu 21.8. kello 13:42 : Päätöksen puolustusvoimien joukon lähettämisestä Kabuliin tekee tasavallan presidentti, ei eduskunta, kuten virheellisesti kirjoitimme..

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko eduskunnassa elokuussa.
Mika Niikko (ps.) on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Kuva: Silja Viitala / Yle

Lisää aiheesta:

Lue tästä tuoreimmat tiedot Afganistanin tilanteesta

Haavisto: Lähes 70 Suomen kansalaista pyytänyt evakuointiapua Afganistanista – ”Olemme lähettäneet kaksi virkamiestä Kabulin lentokentälle"

Suosittelemme sinulle