Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Saga Vanninen otteli MM-kultaan! Ensimmäinen alle 20-vuotiaiden mestaruus Suomelle 11 vuoteen – valmentaja "laittoi peukun" voiton jälkeen

Seitsenottelija Saga Vanninen voitti alle 20-vuotiaiden MM-kultaa yhteistuloksella 5 997. Suomen toinen ottelija Neea Käyhkö oli kilpailun kahdeksas pistein 4 523.

Saga Vanninen otteli nuorten maailmanmestariksi!
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Saga Vanninen on voittanut alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden naisten seitsenottelussa yhteistuloksella 5 997. Vanninen, 18, nappasi kultamitalin selvällä 251 pisteen erolla.

Matti (Liimatainen) laittoi peukun tuon kisan jälkeen, muttei me muuten olla juteltu, Vanninen kertoi hieman huvittuneena Yle Urheilulle.

Matti Liimatainen on Vannisen valmentaja, joka onnitteli tuoretta maailmanmestaria viestillä. Vannisen mukaan voitosta keskustellaan tarkemmin "sitten Suomessa".

Seitsenottelussa toiseksi tuli Viron Pippi Enok (5 746) ja kolmanneksi Unkarin Szabina Szucs (5 674). Suomen Neea Käyhkö oli kilpailun kahdeksas pistein 4 523.

Seitsenottelun viimeisenä lajina oli 800 metrin juoksu, jossa Vanninen tuli seitsemänneksi ajalla 2.31,79.

Vanninen sijoittui pituushypyssä kolmanneksi tuloksella 598 ja voitti keihäänheiton ennätyksellään 49,22. Suomalaisottelija nappasi lajivoitot myös 100 metrin aitajuoksussa (13,60), korkeushypyssä (178) ja kuulantyönnössä (13,30). Vanninen pinkoi toiseksi 200 metrin juoksussa ajalla 24,83.

– 100 metrin aidat meni hyvin, korkeudessa perussuoritus ja kuulantyönnössä aika paha epäonnistuminen. 200 metriä meni taasen ihan hyvin. Pituushypyssä olisi voinut mennä paremminkin, muttei se mikään floppi ollut. Keihäänheiton uuteen ennätykseeni olin tyytyväinen, Vanninen pohti ottelusarjaansa.

Kulta on ensimmäinen suomalaisen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa voittama sitten vuoden 2010 ja keihäänheittäjä Sanni Utriaisen. Alle 20-vuotiaiden MM-kisat järjestetään tänä vuonna Kenian pääkaupungissa Nairobissa.

Koko kesän kipeällä takareidelllä kisannut Vanninen päätti MM-kullan varmistumisen jälkeen, ettei hän enää kilpaile tällä kaudella. Vanninen kertoo, ettei takareisi ole ehtinyt parantumaan kunnolla, koska hän on halunnut päästä kilpailemaan nuorten arvokisoihin tänä kesänä.

– Ehkä nyt olisi järkevää laittaa asia kuntoon, ettei mene ensi kausi pilalle.

Eniten kuluneessa kaudessa Vannista hamittaa se, että hän on päässyt varsin vähän kisaamaan. Hänen mukaansa kesän ainoat kunnolliset kisat olivat alle 20-vuotiaiden EM- ja MM-kilpailut. Hän toivoo, että pääsisi pikku hiljaa myös aikuisten kilpailuihin mukaan.

Asiantuntija Tuomas Raja: "Kertakaikkisen huikea lahjakkuus"

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja toteaa, että Vannisen kultamitali oli odotettu, sillä suomalainen oli ylivoimainen ennakkosuosikki Nairobin MM-kisoissa. Raja muistuttaa, että MM-kullan lisäksi Vanninen on tällä kaudella napannut alle 20-vuotiaiden EM-kultaa ja tehnyt Suomen kaikkien aikojen neljänneksi kovimman tuloksen: 6 271.

– Kertakaikkisen huikea lahjakkuus onnistui jälleen.

Rajan mukaan Vannisen ottelusarjan onnistuminen tuli keihäänheitossa (49,22), joka oli hänen ennätyksensä. Keskiviikkoinen kuulantyönnön voittotulos 13,30 kuitenkin Rajan mukaan meni hieman alakanttiin, sillä Vannisen ennätys on yli puolitoista metriä parempi: 14,90.

– Pituuden kaikki kolme hyppyä olivat myös Vannisen keskitasoaan, eikä mitään huippuhyppyjä. Silti Vanniselle ylivoimaisesti kulta kotiin.

Raja myös pohti, olisiko 800 metrin juoksun tulos voinut olla kovempi, jos Vannisella olisi ollut mahdollisuus omaan ennätykseensä.

Mitä suomalainen yleisurheilu voi odottaa Vanniselta tulevaisuudessa? Asiantuntija Raja sanoo, että kyse on nuoresta urheilijasta, jonka tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä. Siksi 18-vuotiaan Vannisen uran kanssa kannattaisi edetä vuosi kerrallaan.

– Saga voi ilman muuta lähteä kisaamaan aikuisten kanssa, sillä tulokset ovat niin laadukkaita. Hänellä on paljon vahvoja lajeja, ja jos hän kaikissa yltää parhaimpaansa, on Vanninen hyvillä sijoilla aikuistenkin kisoissa. Hän varmasti pohtii yhdessä valmentajansa Matti Liimataisen kanssa tulevaa.

Vanninen on kehittynyt tasaisesti kausi kaudelta, mutta tämä kausi on ollut erittäin onnistunut. Raja sanoo, että Vannisella on vielä parannettavaa sarjassaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että tulokset alkavat olla jo niin tasokkaita, että hurjia kehityspomppuja tuskin enää tapahtuu joka vuosi.

– Saga Vannisen kohdalla voidaan maltillisesti todeta, että hän on Suomen yleisurheilussa ehdottomasti yksi kirkkaimpia tulevaisuuden lupauksia. Häntä urheilijana saamme vielä ihailla pitkään ja hän varmasti tuo paljon ilon hetkiä meille yleisurheilun pariin.

Päivitys 19.8. kello 18.45: Lisätty juttuun Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Rajan kommentit.

Päivitys 19.8. klo 20.19: Lisätty juttuun Saga Vannisen kommentit.

Lue myös:

Huippulahjakas ottelija Saga Vanninen puhuu ääneen todella hurjasta urahaaveesta – lähtee nuorten MM-kisoihin herkullisessa asemassa

Saga Vanninen, 18, teki hurjan tuloksen takareisi kipeänä – valmentaja ei edes tiedä urheilijansa potentiaalia: "Hirmu vaikea arvioida"

Suosittelemme