Hyppää sisältöön

Näin Ruotsi nousi tappioasemasta voittoon

Suomi aloitti lentopallon EM-kisat Romanian Cluj-Napocassa Ruotsi-ottelulla.

Anu Karttunen
Anu Karttunen

Ruotsi käänsi erän 15-13 ja ottelun 3-2

Suomi aloitti viidennen erän heikosti. Joukkue pelasi hengettömästi ja ailahtelevasti. Sen sijaan Isabelle Haak oli elementissään. Hänen tehokas syöttövuoronsa tarjoili kaksi ässää, ja tehopelaaja viimeisteli tässä myös ottelun 39. pisteensä. Kaiken kaikkiaan Haak viimeisteli 42 pistettä.

Päävalmentaja Tapio Kangasniemi herätteli Suomea pelaajavaihdoilla ja joukkue sai flow’n päälle. Suomi pystyi tappamaan kaksi ottelupalloa, mutta Ruotsi pystyi kuitenkin käyttämään sen viimeisen hyväkseen.

Anu Karttunen

Ruotsi vie erän 27-25 ja tasoittaa pelin

Neljäs erä oli ottelun tasaisin vääntö, eikä kumpikaan päässyt toista karkuun. Etenkin keskipelaaja Anna Czakanin loistovire sekä hyökkäysten päättäjänä että torjunnoissa sekä libero Netta Laaksosen puolustuspeli pitivät Suomen voittotaistelussa hyvin mukana.

Ruotsin hyökkäyspelissä Isabelle Haak oli yhä kaikki kaikessa. Hän hankki joukkueelleen myös eräpallon ja Suomen verkkovirheestä Ruotsi vei erän 27-25.

Anu Karttunen

Ruotsi kaventaa erävoitolla 25-19

Ruotsi pysyi koko erän askeleen Suomea edellä, vaikka Suomi taistelikin tiukasti. Suomi ei saanut tarpeeksi perättäisiä onnistumisia ja sortui välillä kommunikaatiovirheisiin tai muihin helppoihin virheisiin.

Sen sijaan Ruotsi pystyi karsimaan virheitä ja sai loppuun viisi eräpalloa. Erä päättyi osuvasti Isabelle Haakin ässäsyöttöön.

Anu Karttunen

Suomi käänsi Ruotsin rynnistyksen 25-17-erävoittoon

Suomi ei saanut erän alussa Ruotsin vastaanottoa rikki ja Isabelle Haak sai etenkin erän alussa tilaa. Se näkyi selkeästi myös tulostaululla. Ruotsi sai myös tapettua palloja tehokkaammin kentän rajojen sisäpuolelle.

Alun haparoinnin jälkeen Suomi sai kuitenkin pelinsä kulkemaan. Kaisa Alanko rakensi hyvin peliä ja siinä missä Ruotsin hyökkäys oli Haakin varassa, Suomi pystyi hyökkäämään laajalla rintamalla. Myös neljä ässäsyöttöä söi ruotsalaispelaajien itseluottamusta.

Anu Karttunen

Suomi vie avauserän 26-24

Suomi oli ottelun ensimmäisessä erän alkupuoliskolla askeleen Ruotsia edellä. Suomen puolustus pystyi pitämään pelätyn hakkurin Isabelle Haakin kurissa ja onnistui omissa hyökkäyksissään ja puolusti uhrautuvasti.

Suomi hukkasi kuitenkin viiden pisteen johtoasemansa erän lopussa ja Haakin sisarukset Anna ja Isabelle onnistuivat nostamaan joukkueen tasoihin. Helpot virheet etenkin syötöissä käänsivät tilanteen kuitenkin Suomelle.

Anu Karttunen

Joukkueiden avauskokoonpanot

Suomi

Anna Czakan Michaela Madsen Emmi Riikilä Kaisa Alanko Salla Karhu Piia Korhonen Netta Laaksonen

Ruotsi

Linda Andersson Dalila-Lilly Topic Isabelle Haak Alexandra Lazic Vilma Andersson Anna Haak Sofie Sjöberg

Anu Karttunen

Kuusi ensikertalaista ei himmennä tavoitteen asettelua – Suomen lentopallonaisilla EM-kisoihin kaksi kovaa päämäärää

Suomen naisten lentopallomaajoukkue Kyyjärven leirin yhteiskuvassa.
Suomen joukkue haki yhteishenkeä ja joukkuepeliä Kyyjärven leiriltä. Kuva: Janin Paja / Jani Mattsson

Suomen lentopallonaiset pelaavat EM-kisoissa kuuteen päivään viisi ottelua. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ottelut jatkuvat sen jälkeen neljännesvälierissä. Lue lisää täältä.

Anu Karttunen

Nantesin jättävä passari Kaisa Alanko pyörittelee joukkuevaihtoehtoja ja Suomen peliä – kapteeni tietää, miten EM-avausvastus Ruotsi kaatuu

Kaisa Alanko kuvassa.
Suomen joukkueen kapteeni Kaisa Alanko oli mukana myös kaksi vuotta sitten EM-kisoissa. Tuolloin Suomen tie päättyi alkulohkoon, joten nyt tavoitteena on jatkopelit. Kuva: Janin Paja / Jani Mattsson

Kaisa Alanko on kuulunut Suomen lentopallomaajoukkueen kulmakiviin jo pitkään. Passari-kapteenille tämän kertaiset EM-kisat ovat vielä suurempi näyteikkuna kuin kaksi vuotta sitten, sillä hänellä ei ole vielä sopimusta tulevalle kaudelle. Lue lisää Kaisa Alangon kuulumisista ja mietteistä täältä.

Anu Karttunen
Anu Karttunen

Toista kertaa peräkkäin EM-kisoissa pelaava Suomen naisten lentopallomaajoukkue avaa turnauksen Ruotsi-ottelulla.

Joukkueet ovat kohdanneet vuosikymmenien aikaan usein ja Suomi on ollut näissä peleissä niskan päällä. Suomi on voittanut peräti 13 edellistä maiden kohtaamista, edellisen kerran Ruotsi on päässyt juhlimaan voittoa vuonna 1996.

Ruotsi on nostanut huippuhakkurinsa Isabelle Haakin johdolla tasoaan viime vuosina ja on tänä päivänä erittäin vaikeasti lyötävissä.

– Suomen täytyy pelata ihan oman tasonsa ylärajoilla, jos haluavat Ruotsin voittaa. Uskon, että ne avaimet voittoon löytyvät kyllä, Yle Urheilun asiantuntija Pauliina Vilponen toteaa.

Ruotsi ei ollut mukana edellisissä EM-kisoissa vuonna 2019. Suomi sijoittui näissä kisoissa 18:nneksi.

Suosittelemme sinulle