Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Säkylän Pyhäjärven kiiskien joukkokuolemaan löytyi ainakin kolme syytä – helteillä rannoille ajautui massoittain kalanraatoja

Tutkimuksissa on varmistunut, että monen tekijän summa koitui kalojen kohtaloksi. Ruokaviraston tutkimuksissa kiiskistä löytyi bakteerien aiheuttamaa tulehdusta ja sisäloisia. Kalat olivat myös kärsineet hapenpuutteesta.

Kuolleita kaloja Säkylän Pyhäjärvellä
Säkylän Pyhäjärven rannoilta löytyi heinäkuussa paljon kuolleita kaloja. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle
Iida Putkonen,
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Säkylän Pyhäjärven kiiskien heinäkuisen joukkokuoleman syyksi on vahvistunut usean asian yhteisvaikutus.

Eurassa toimiva Pyhäjärvi-instituutti on saanut Ruokavirastolta lausunnon, jonka mukaan kalat kärsivät Aeromonas-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamasta yleistulehduksesta, sisäloistartunnoista ja hapenpuutteesta. Epäily näistä esitettiin jo heinäkuussa.

Kaikista kaloista ei kuitenkaan löydetty kaikkia kolmea ongelmaa, joten selkeää kuolinsyytä ei voida vahvistaa.

Pyhäjärvi-instituutin asiantuntija Lauri Anttila uskoo, että bakteerit tai sisäloiset heikensivät kalojen yleiskuntoa ja siksi niiden oli vaikea sopeutua muuttuneisiin happiolosuhteisiin.

Lounais-Suomen suurimman järven rannoille ajautui heinäkuun helteisinä päivinä arvioiden mukaan jopa kymmeniä tonneja kuolleita kaloja.

Myös Kainuussa Kuluntajärvessä on havaittu hapenpuutetta useita kesiä peräkkäin. Elokuussa 2021 järven happipitoisuus laski järven rehevöitymisen takia suuresti, mikä johti kalojen massakuolemaan.

  • Katso videolta, miltä Kuluntajärvellä näyttää happikadon seurauksena.

Kuluntajärven kalakuolemien tutkiminen on yhä kesken, mutta ELY-keskuksen Pasi Toron mukaan hapenpuute on jo todettu tutkimuksissa. Kalat ovat myös silmiinnähden hakeutuneet happirikkaammille alueille.

– Ahvenenpoikaset ovat pinnalla haukkomassa happea ja kalat siirtyvät virtausalueille, joissa on parempi tilanne, Toro kertoo.

Uudet kalakuolemat mahdollisia

Hapen määrä vesistössä laski pitkään jatkuneiden helteiden aikana. Nyt Pyhäjärven happipitoisuus on jo parantunut ja kalakuolemien määrä vähentynyt.

– Kuolleista kaloista on tullut vielä yksittäisiä havaintoja, mutta todennäköisesti siellä on paljon vanhoja, aiemmin kuolleita kaloja. Ne ovat nyt vain ajautuneet tuulen suunnan muututtua johonkin, Lauri Anttila toteaa.

Uudetkin kalakuolemat ovat silti mahdollisia, sillä Anttila arvelee järvessä olevan edelleen bakteerien ja loisten heikentämiä kaloja.

– Akuutti kriisi tuntuu kuitenkin menneen ohi.

Lauri Anttila uskoo, että kalat eivät selvinneet happivajeesta, koska olivat valmiiksi jo niin huonossa kunnossa

Kuluntajärvellä kuolleet kalat ovat yhä vedessä. Pasi Toron mukaan kaloja ei välttämättä kerätä Kajaanissa sijaitsevasta järvestä pois laisinkaan.

Pyhäjärvi sijaitsee Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakunnissa, Säkylän, Euran ja Pöytyän kunnissa.

Juttua päivitetty Kuluntajärven tilanteella 12.30.

Lue myös:

Kuolleita kaloja ajautunut massoittain Säkylän Pyhäjärven rannoille – asukkaat siivoavat haisevia kiiskiraatoja: "Ei hetkeen tee mieli kalaruokaa"

Biojalostamo tarjoutui ottamaan vastaan Pyhäjärven kuolleita kiiskiä – 800 kilosta saisi tankillisen biokaasua

Kiiskikuolemien kurittaman Säkylän Pyhäjärven kesässä jotain hyvääkin: sinilevä pysynyt toistaiseksi poissa

Kiiskien joukkokuolema näyttää rauhoittuvan Säkylän Pyhäjärvellä – parin viime päivän aikana rantaan on ajautunut vain muutamia kaloja

Suosittelemme