Hyppää sisältöön

Unicef: Miljardi lasta äärimmäisessä vaarassa ilmastokriisin vuoksi

Korkeimman riskin maita ovat Keski-Afrikan tasavalta, Tshad ja Nigeria. Suomi on puolestaan yksi turvallisimmista maista.

Lapsia Tsadissa.
Tshad on yksi niistä maista, joissa ilmastonmuutoksen aiheuttamat ääri-ilmiöt erityisesti uhkaavat lasten hyvinvointia. Kuva on vuodelta 2008. Kuva: AOP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

YK:n lastenjärjestö Unicefin tekemän tutkimuksen mukaan miljardi lasta on äärimmäisessä vaarassa ilmastokriisin vuoksi. Tämä tarkoittaa lähes puolta maailman lapsista.

Unicef on asettanut 164 maailman maata riskijärjestykseen sen mukaan, kuinka monista ilmastokriisin ja ympäristön tilan heikkenemisen aiheuttamista ääri-ilmiöistä lapset ovat vaarassa joutua kärsimään. Järjestykseen vaikuttaa myös se, kuinka hyvin maan peruspalvelut, kuten vesi- ja sanitaatiopalvelut, kykenevät suojelemaan lapsia näiltä ääri-ilmiöiltä.

Riskimaissa myös heikot peruspalvelut

Listauksen kärjessä korkeimman riskin maina ovat Keski-Afrikan tasavalta, Tshad ja Nigeria. Suomi on puolestaan yksi turvallisimmasta maista sijalla 159.

Äärimmäisen riskin maiksi lapsille luokitellaan yhteensä 33 maata. Näissä valtioissa lapset altistuvat useille ilmastokriisin ja ympäristön tilan heikkenemisen aiheuttamille ääri-ilmiöille ja haitoille. Lisäksi maiden valmiudet suojella lapsia ovat heikot, koska peruspalvelut sekä terveys- ja koulutuspalvelut ovat riittämättömiä.

Unicefin mukaan 33 korkeimman riskin maata tuottaa yhteensä vain yhdeksän prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

Kymmenen eniten kasvihuonekaasupäästöjä tuottavaa maata vastaa lähes 70 prosentista maailman ilmastopäästöjä. Näistä kymmenestä maasta vain Intia on listattu äärimmäisen korkean riskin maaksi lasten kannalta.

Lue myös:

Ilmaston lämpeneminen tuskin pysähtyy tavoiteltuun 1,5 asteeseen – kansainvälinen ilmastopaneeli luo hälyttävän kuvan uudella raportillaan

Maailman suurimmat hiilipäästäjät ilmastoraportista: Kiina vakuuttaa sitoutumistaan, Yhdysvallat vaatii vauhtia ja Intia osoittaa vanhoja teollisuusmaita

"Voimme yhä välttää pahimmat seuraukset" – aktivisti Greta Thunberg kommentoi ilmastoraporttia Twitterissä

Näin EU:n ilmastopaketti näkyy suomalaisten arjessa – kokosimme viisi elämänalaa, joihin toimet vaikuttavat eniten

Raportti: Luontokatoa ja ilmastonmuutosta ei voi ratkaista erikseen – uusi raportti nivoo keinot yhteen

Analyysi: Näitä ilmastotavoitteita on jo odotettukin – USA:n ja muiden maiden lupaukset kurovat ammottavaa päästökuilua pienemmäksi

Suosittelemme sinulle