Hyppää sisältöön

Lasten puhelimiin lähetetty pelottelevia viestejä koronarokotteista Pirkanmaalla – TAYS: Erittäin tuomittavaa

Viesteissä ja julkaisuissa väitetään valheellisesti, että TAYSin päivystykseen tai tehohoitoon olisi tuotu rokotushaitoista kärsiviä nuoria.

Alle 18–vuotiaille tarjotaan THL:n mukaan Biontechin ja Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan rokotetta. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Pirkanmaalla on jatkettu koronarokotuksiin liittyvien valheiden ja disinformaation jakamista. Viestejä on kohdennettu erityisesti lapsille ja nuorille.

Tampereen yliopistollisen sairaalan TAYSin mukaan lasten puhelimiin on lähetetty jopa henkilökohtaisia viestejä, joissa pelotellaan rokotusten haitoilla. Viesteissä ja julkaisuissa väitetään valheellisesti, että TAYSin päivystykseen tai tehohoitoon olisi tuotu rokotushaitoista kärsiviä nuoria.

TAYSissa ei ole tällaisia potilaita.

– Pidän tällaista nuoriin kohdistuvaa valheellista pelottelua erittäin tuomittavana, sanoo apulaisylilääkäri Reetta Huttunen TAYSin infektioyksiköstä sairaalan tiedotteessa.

Luotettavaa tietoa rokotuksista on sairaalan mukaan THL:n sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Millaisia oireita voi olla?

Rokotteiden haittavaikutukset ovat nuorilla samankaltaisia kuin aikuisilla. Tavallisimmin ilmenee pistopaikan kipua, turvotusta ja punoitusta sekä väsymystä, päänsärkyä, vilunväreitä, lihaskipua ja kuumetta. Nämä oireet eivät ole vakavia, ja ne menevät ohi.

Jännitys ja jännityksen purkautuminen voivat aiheuttaa huonovointisuutta ja jopa pyörtymisiä. Nämä reaktiot liittyvät kuitenkin sairaalan mukaan rokotustilanteeseen eivätkä itse rokotteeseen.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa miljoonat 12–17-vuotiaat ovat saaneet Comirnaty-rokotteen, eikä rokotteen turvallisuusseurannassa ole TAYSin mukaan ilmennyt tätä ikäryhmää koskevia turvallisuushuolia.

Sairaala tiedotti asiasta perjantaina (siirryt toiseen palveluun).

Yle kertoi tällä viikolla, miten myös Tampereen kaupunki joutui oikomaan tiedotteella sosiaalisessa mediassa leviäviä valheita Tampereen koulujen rokotuksista. Videolla väitettiin, että nuoria olisi joutunut ambulanssilla sairaalaan rokotuksen jälkeen, mikä ei pidä paikkaansa.

Lue lisää:

Tampereen kaupunki joutui oikomaan somevideolla leviäviä vääriä tietoja koulujen rokotuksista

Useissa kouluissa levitetty väärää tietoa koronarokotteista Pirkanmaalla – koronanyrkki: "Vastuutonta"

Suosittelemme sinulle