Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kaupunkien on hankittava nollapäästöisiä autoja jo muutaman vuoden kuluttua – Vaasassa jännitetään, jäävätkö biokaasubussit sähköautojen jalkoihin

Kunnat ja kaupungit velvoitetaan hankkimaan lisää sähköllä ja biopolttoaineilla liikkuvia ajoneuvoja. Vaatimukset ovat tiukimmat 17 suurimmalle kaupungille. Esimerkiksi Vaasassa huolta herättää EU-direktiivin sähköajoneuvojen painotus.

Sähköautoja latauksessa.
Esimerkiksi Seinäjoki ja Vaasa kuuluvat 17 suurimman kaupungin joukkoon. Niiden hankkimista uusista henkilö- ja pakettiautoista puolet eli 50 prosenttia on jatkossa oltava ympäristöystävällisiä. (Kuvituskuva) Kuva: Yle / Mira Bäck
Tuomo Rintamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Elokuun alussa voimaan astunut laki velvoittaa kuntia ja valtiota jatkossa hankkimaan vähä- ja nollapäästöisiä ajoneuvoja.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan mukaan laki on osa hallituksen fossiilittoman liikenteen ohjelmaa. Mitä se käytännössä tarkoittaa, eroaa jonkin verran alueittain, sillä lain valmistelussa on huomioitu alueelliset erot. Etelässä vaatimukset ovat tiukemmat kuin pohjoisessa.

Seinäjoki ja Vaasa kuuluvat 17 suurimman kaupungin joukkoon, joten niitä koskevat kaikkein tiukimmat vaatimukset.

Niiden hankkimista uusista henkilö- ja pakettiautoista puolet eli 50 prosenttia on jatkossa oltava ympäristöystävällisiä.

Ensimmäinen hankintajakso on alkanut elokuun alussa ja kestää vuoden 2025 loppuun.

Tänä aikana ympäristöystävälliseksi katsotaan enintään 50 grammaa hiilidioksidia kilometrillä päästävä auto.

Toinen hankintajakso on vuosina 2026-2030 ja silloin päästöraja on nolla, joka tarkoittaa käytännössä täyssähköautoa.

– Kustannuspaineita tulee kaupungin hankintoihin. Lisäksi joudumme panostamaan latausinfraan paljonkin, sanoo kaupunkiympöristöjohtaja Juha Takamaa Seinäjoen kaupungilta.

Kaupunkiympäristöjohtaja Juha Takamaa Seinäjoen kaupungin toisen sähköauton vierellä
Kaupunkiympäristöjohtaja Juha Takamaa esittelee Seinäjoen kaupungin käytössä olevaa täyssähköautoa. Toinen kahdesta sähköautosta on käytössä pysäköinninvalvojilla. Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan muissa kunnissa ja kaupungeissa kuin Seinäjoella ja Vaasassa hankintaosuus on 20 prosenttia uusista henkilö- ja pakettiautoista. Lakimuutos koskee myös ostopalveluita kuten koulukyydit ja taksipalvelut.

Katso seuraavaksi: Lisää vähäpäästöisiä autoja pohjalaisteille – uusi laki velvoittaa kuntia ja kaupunkeja kuljettamaan biopolttoaineilla ja sähköllä

Raskas liikenne kulkemaan biopolttoaineilla

Vähä- ja nollapäästöiset ajoneuvot on jaoteltu kolmeen eri ajoneuvoluokkaan: henkilöautot ja kevyet hyötyajoneuvot, kuorma-autot ja linja-autot.

Suurimpien 17 kaupungin osalta, myös Seinäjoella ja Vaasassa, kuorma-autoista ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita on ensimmäisellä hankintajaksolla oltava 15 prosenttia ja toisella hankintajaksolla 21 prosenttia.

Puhtaaksi kuorma-autoksi luokitellaan vaihtoehtoisella polttoaineella eli biopolttoaineella, sähköllä, kaasulla tai vedyllä kulkeva auto.

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla muissa kunnissa kuorma-autojen ympäristöystävällisyysvaatimukset astuvat voimaan vasta toisella hankinta-ajanjaksolla viiden prosentin vähimmäisosuudella.

Sähköbussit käyttöön 2030-luvulla?

Suomen kahdeksan suurinta kaupunkia velvoitetaan hankkimaan sähköbusseja paikallisliikenteeseen vielä tällä vuosikymmenellä.

Pohjalaismaakuntia sähköbussivaatimukset eivät vielä tällä vuosikymmenellä koske.

Vaasassa kaupunki on pitkään panostanut biokaasulla kulkeviin busseihin.

Kaupungin energia- ja ilmastoasiantuntija Mika Hakosalo on huolissaan uuden lain sähköistämisvaatimuksista, koska Vaasassa on pitkään panostettu biokaasubusseihin ja omaan polttoainetuotantoon.

– Ihmettelen, miksi sähköajoneuvovaatimukset on nostettu kärkeen. Erityisesti pohjoismaissa on pitkään panostettu biokaasuun. Mielestäni sen mahdollisuuksia ei oteta huomioon tarpeeksi, Hakosalo sanoo.

Vasa stads energi- och klimatexpert Mika Hakosalo.
Mika Hakosalon mukaan puhtaita ajoneuvohankintoja koskeva EU-direktiivi on määritelty niin tiukaksi, että käytännössä polttomoottorin käyttö ei ole tulevaisuudessa mahdollista. Kuva: Yle/Joni Kyheröinen

Hän on aiemmin toiminut Tukholman kaupungin palveluksessa monissa energia- ja ilmastohankkeissa. Tukholman koko paikallisbussikalusto liikkuu biokaasulla.

Lailla pannaan täytäntöön EU:n puhtaita ajoneuvohankintoja koskevan direktiivin vaatimukset. Hakosalon mukaan direktiivi on sähköajoneuvojen suhteen ehdoton.

– Se on suurin kysymys, mikä Vaasassa huolettaa. Kaupunki on investoinut biokaasubusseihin ja niiden polttoaineen tuotantoon Stormossenilla.

Hakosalo muistuttaa, että ajoneuvokaluston uusiminen pitkälläkin ajanjaksolla tulee erityisesti pienemmille kaupungeille kalliksi.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 24. elokuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Iissä tehdään esimerkillistä ilmastotyötä ja sen avulla on säästetty paljon rahaa – joidenkin mielestä pieni kunta on tehnyt jo tarpeeksi

Pohjois-Suomessa kaivataan lisää sähkö- ja hybridiautojen latauspisteitä matkailua varten – nyt niitä on tiheästi vain Nelostien ympäristössä

Käytettyjen dieselien suosio taittuu ja hinta laskee, uusissa sähkö meni jo ohi – Timo Hintsala ihastui sähköauton ajomukavuuteen

Suosittelemme sinulle