Hyppää sisältöön

Kahden koronarokotteen väli lyhenee kahdeksaan viikkoon – rokotteita riittää nyt hyvin

Kymenlaaksossa aikaistetaan koronarokoteannosten väliä neljällä viikolla. Tähän asti toinen rokotusaika on annettu 12 viikon päähän ensimmäisestä rokotuksesta.

Ihmisiä jonossa koronarokotetta varten Kotkan Pasaatin kauppakeskuksen edessä jalkakäytävällä.
Kymsote toivoo, että rokotusaikaa ei aikaistettaisi soittamalla terveyskeskusten puhelinpalveluun. Ihmisiä ohjeistetaan saapumaan rokotustilaisuuksiin, joihin aikaa ei tarvitse varata etukäteen. Kuva: Miina Sillanpää
Miina Sillanpää

Koronarokotteen toisen annoksen voi jatkossa saada jo kahdeksan viikkoa ensimmäisen rokotteen jälkeen.

Kymsote aikaistaa koronarokoteannosten väliä neljällä viikolla. Aikaisemmin annosväli on ollut 12 viikkoa. Ensi maanantaista lähtien rokotusaika toista pistosta varten annetaan kahdeksan viikon päähän. Aika annetaan ensimmäisen rokotusannoksen yhteydessä, kuten tähänkin asti.

– Rokotesuoja on erittäin tehokas vasta kahden annoksen jälkeen. Aikavälin lyhentäminen mahdollistaa sen, että rokotekattavuus olisi tarpeeksi korkea jo syksyn aikana, rokotuskoordinaattori Jenni Jaatinen sanoo Kymsoten tiedotteessa.

Rokotusväliä lyhennetään, sillä rokotteiden saatavuus on parantunut huomattavasti.

– Rokotteita on riittävästi. Tällä hetkellä ajan ensimmäistä annosta varten voi saada Kymsoten ajanvarauksesta hyvinkin lyhyen ajan päähän, Jaatinen sanoo.

Kymenlaaksolaisista 72,4 prosenttia on ottanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen. Lähes puolet on saanut jo tehosteannoksenkin. Tehosteannosten rokotekattavuus kasvaa tällä hetkellä nopeasti.

Rokoteaikaa voi aikaistaa

Jos on jo saanut ensimmäisen rokotteen ja odottaa toista annosta 12 viikon annosvälillä, voi toista rokotusta aikaistaa. Ensimmäisestä rokotteesta pitää kuitenkin olla kulunut vähintään kahdeksan viikkoa.

Kymsoten mukaan rokotusta voi kuitenkin aikaistaa vain saapumalla rokotustilaisuuksiin, joissa rokotteita annetaan ilman ajanvarausta. Kymsote toivoo, että rokotusaikaa ei muutettaisi soittamalla terveyskeskusten puhelinpalveluun. Tehosteannoksen aikaistamiseen liittyvät soitot ovat jo tähän mennessä kuormittaneet Kymsoten linjoja ja ne viivästyttävät myös kiireettömiä terveydenhuollon palveluja.

Lue lisää: Kiireettömän hoidon takaisinsoittojono venyi sietämättömäksi Kouvolassa – Kymsote pyysi muiden kuntien hoitajat apuun

Rokotusaikaa voidaan lyhentää ajanvarauksen kautta kahdeksaan viikkoon vain painavasta lääketieteellisestä syystä, kuten syöpähoitojen tai muun vastustuskykyä heikentävän hoidon takia.

Kymsote lupaa järjestää syyskuussa lisää rokotustilaisuuksia, joihin voi saapua ilman ajanvarausta jonottamaan omaa vuoroaan. Näin mahdollisimman monelle taataan mahdollisuus aikaistaa tehosterokotettaan niin halutessaan. Seuraava tällainen tilaisuus on ensi viikon lauantaina, 28. elokuuta Kouvolan Hansan ja Kotkan Pasaatin rokotuspisteillä.

Myös Pyhtäällä järjestetään oman kunnan asukkaille tai Pyhtään kunnan terveyspalvelut valinneille rokotustilaisuus, jonne ei tarvitse varata aikaa. Se on ensi viikon keskiviikkona, 25. elokuuta.

Uusia tartuntoja juhlista ja harrastuksista

Kymenlaaksossa on tänään, perjantaina varmistettu kaksikymmentä uutta koronatartuntaa.

Uudet tartunnat ovat ilmenneet erityisesti yksityisissä juhlissa ja harrastuksissa. Yksi tartunta on johtanut usein taudin tehokkaaseen leviämiseen perheen ja lähipiirin kesken.

Kymsoten mukaan sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä koronaviruspotilaita.

Kymsote suosittelee, että esimerkiksi ylioppilaskokeisiin osallistuvat aikaistaisivat mahdollisuuksien mukaan tehosterokotteen saamista. Ylioppilaskokeet järjestetään Kymenlaakson lukiossa kevään tapaan erityisjärjestelyin.

Kymsote aloitti riskiryhmiin kuulumattomien koululaisten rokotukset viime viikolla. 12–15-vuotiaiden rokotekattavuus on noussut nopeasti. Rokotteen on saanut jo noin joka kolmas.

Suosittelemme sinulle