Hyppää sisältöön

Vanha hakevarasto saa pintaansa jättikokoisen seinämaalauksen – muraalissa yhdistyvät Kouvolaksi liittyneiden kuntien symbolit

Taiteilijapariskunta on perustanut kuukauden mittaisen työmaansa Kymin ruukin alueelle Kuusankoskella. Noin 25-metrinen seinämaalaus on tiettävästi Kouvolan alueen suurin julkinen seinämaalaus. Se valmistuu syyskuun aikana.

vanha harmaa hakevarasto ja henkilönostin
Vanha hakevarasto Kymin ruukin alueella Kuusankoskella saa värikkään pinnan, kun sen kylkiin maalataan tiettävästi Kouvolan suurin julkinen seinämaalaus. Kuva: Kirsi Lönnblad/Yle
Miina Sillanpää

Kuusankoskelle on ryhdytty maalaamaan varsin suurta muraaliteosta. Sen työnimi on Isiltä pojille ja se on tiettävästi Kouvolan alueen suurin julkinen seinämaalaus.

Kymin ruukin alueen entisen hakevaraston seinälle maalattava teos on noin 25 metriä korkea. Leveyttäkin sillä on 20 metriä.

– Kokoluokka on aika iso. Olemme tehneet korkeampiakin, mutta tämä tulee kahdelle eri taholle eli on siinä mielessä mielenkiintoisempi, kuvataiteilija Taneli Stenberg sanoo.

Maalaus tulee vanhan rakennuksen sivulle sekä päätyyn. Käytännössä kokonaisuus on siis kaksi suurta muraalia.

Maalaustyöt aloitettiin torstaina. Taideteoksen tekee useita julkisia seinämaalauksia Suomessa ja ulkomailla maalannut kuvataiteilija-kaksikko. He ovat Anetta Lukjanova ja Taneli Stenberg.

taiteilijapariskunta seisoo henkilönostimen luona
Kuvataiteilijat Anetta Lukjanova ja Taneli Stenberg aloittivat muraalityömaansa torstaina. Kuva: Kirsi Lönnblad/Yle

Muraaliin maalataan nykyisen Kouvolan muodostaneiden kuntien symboleja.

– Tarkoitus on, että muraali yhdistäisi näitä ympäröiviä, kuntaliitoksen myötä tulleita alueita, joita on kuusi. Ensimmäinen elementtimme, nimeltään Isiemme työkalut tuli tästä tehdasperinteestä ja paperiteollisuudesta, mitä täällä on ollut. Hänellä (kuvan pojalla) oli kuitenkin kädessään kuusikulmainen avain, ja saimme siitä idean, että tässähän on nämä kuusi entistä kuntaa nyt liitoksessa. Saimme toiveita, että työssä näkyisi kuntien vanhat symbolit: kala, karhu, käpy, joki ja patoportitkin vielä, Stenberg sanoo.

Esimerkiksi Kuusankosken kultaiset kävyt haluttiin mukaan. Valmiiseen työhön ne tullaan upottamaan kultaisista kävyistä tehdyn käpylehmän muodossa.

Kouvolan symboleita sisältävän seinämaalauksen havainnekuva.
Kuvataiteilija Taneli Stenberg on hahmotellut tulevan muraalin elementit rakennuksesta otetun valokuvan päälle. Kuva: Taneli Stenberg

Iso vastuu

Suuret seinämaalaukset ovat viime vuosina lyöneet itsensä läpi Suomessa. Niitä maalataan paljon.

– Vuoden 2017 jälkeen kesäni ovat muuttuneet muraalinmaalauskesiksi. En ehdi tehdä muuta. Teen kesäisin vain näitä isoja projekteja toinen toisensa jälkeen. Se on hieno homma, Stenberg sanoo.

Taiteilijat kokevat, että näyttävän seinämaalauksen kanssa vastuu on suuri.

– Tämä teos ei ole vain heille, jotka haluavat tulla sitä taidetta vartavasten katsomaan. Muraali on pakotettu maisemaan, ja siksi tätä hommaa ei voi ottaa kevyesti. Teemme kaikkemme, jotta jälki olisi hyvännäköistä ja työ olisi ajaton ja toimisi vielä kahden vuoden päästä. Tämä siksi, että muraalit olisivat jatkossakin toivottuja, Lukjanova sanoo.

Valmista syyskuun aikana

Muraali ei nouse rakennuksen seinään yhdessä yössä. Taiteilijapariskunta on varannut Kuusankosken muraalin maalaamiseen kuukauden päivät. Se on pari viikkoa pitempään kuin yleensä seinämaalausten kanssa. Työn koon lisäksi myös syksyn sääolot on otettava huomioon.

– Nämä ovat kaikkinensa pitkiä projekteja. Tämä on käynnistetty tammikuussa. Tähän liittyy niin paljon muun muassa lupa- ja rahoituskysymyksiä. Sitten hankitaan nostimet ja maalit, ja vuokrataan maaliruiskut. Se on vähän niin kuin työmaa, jonka perustamme muutamaksi viikoksi, Stenberg sanoo.

Parivaljakko päätyi tekemään muraalia, koska heillä on aikaisemmin ollut näyttely Taideruukin Pato-galleriassa. Muraalin on tilannut Kymijoen Taidepato ry. Kymin 100-vuotissäätiö on myöntänyt sen toteuttamiseen 27 000 euroa.

Teos elää ympäristönsä kanssa

Hakevaraston seiniin maalataan kaksi eri kuvaa. Stenberg huolehtii rakennuksen päätyyn tulevasta kuvasta. Rakennuksen toisen sivun voi nähdä muodostuvan neljästä rinnakkaisesta palkista. Lukjanova maalaa niistä kaksi. Loput kaksi taiteilijat maalaavat yhdessä.

– Päätämme yleensä projektikohtaisesti, kumpi on taiteellinen johtaja. Tyylimme ovat lähellä toisiaan. Se on kuitenkin rikkaus, että meillä on omat vahvuusalueet. Teemme kuitenkin esittävää taidetta kumpikin eli ei se ihan hullusti pääse leviämään käsiin, Lukjanova sanoo.

Yleensä perinteinen kuvataideteos voi olla olemassa ja toimia mille tahansa valkoiselle seinälle ripustettuna. Muraalin tekeminen liittyy ympäristöönsä enemmän.

Hakevaraston seinän maalattavalla pinnalla on myös ikkunoita, parveke, oviaukkoja ja vanhoja putkia.

– Putket täytyy saada osaksi teosta. Olen sovittanut pienen työkalunkantajapojan niin, että hän nojaisi näihin putkiin. Näiden kanssa pitää luovia niin, että kuva sopii niiden kanssa, eikä tule esimerkiksi pahoja varjoja, Stenberg sanoo.

Työt alkavat pohjatöillä. Ensiksi vanhan rakennuksen kyljestä esiin puskevat raudoitukset saavat ruosteenestomaalin pintaansa. Sen jälkeen koko seinälle vedetään pohjamaali.

Sitten taiteilijat pääsevät piirtämään.

Kouvolan symboleita sisältävän seinämaalauksen havainnekuva.
Kuvataiteilija Taneli Stenbergin havainnekuvassa pieni työkalunkantajapoika pitelee kuusikulmaista avainta. Siitä lähti idea, että työssä tulevat näkymään myös kuuden kunnan liitoksessa syntyneen Kouvolan symboleita. Kuva: Taneli Stenberg

Suosittelemme sinulle