Övertorneån asukkaille maanantai on juhlapäivä, ainakin jos on ollut tapana käydä ostoksilla tai vierailuilla Suomen puolella. Rajalla ei heiltä enää vaadita minkäänlaisia koronatodistuksia tai -testejä.
Mutta esimerkiksi naapurikunnan Pajalan väen pitää esittää todistus kahdesta rokotuksesta, sairastetusta taudista tai voimassaolevasta koronatestistä, mikäli Suomen puolelle halajaa.
Äkikseltään tilanne näyttää enemmän kuin erikoiselta, mutta siihen löytyy jonkun sortin selitys pääkallonpaikalta.
– Tämä listaus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioon niistä maista ja alueista, joissa tartuntatautilanne on tietyllä tasolla ja katsotaan, että siinä ei ole riskiä. Tässä THL:n lausunnossa Pajalaa ei ole mainittu sellaisena alueena, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön lakimies Mirka-Tuulia Kuoksa.
THL katsoo kahta viikkoa kauemmaksi
Tilanne näyttää oudolta varsinkin siksi, että sekä Övertorneån että Pajalan kahden viikon ilmaantuvuusluku on lähes yhtä alhaalla ja Pajalassa jopa alempana. Övertorneålla yksi ja Pajalassa pyöreä nolla.
THL:n selitys on, että heidän kiikarinsa on tarkennettu hieman kauemmas. Neljän viikon aikajaksolla ero on jo selvä – Pajalan tappioksi.
– Ylitorniolta ruotsalaiset eivät ole muistaakseni kuukauteen raportoineet yhtään tartuntaa. Pajalassa tartuntoja oli aikaisemmin aivan selkeästi enemmän, kaksi viikkoa sitten ilmaantuvuus oli 600 per 100 000, eli Pajalan tilanne oli hyvin erilainen, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jari Jalava.
Tulkinnat ja päätökset tekee lausunnon pohjalta sosiaali-ja terveysministeriö ja lopulta valtioneuvosto.
– Me olemme tehneet epidemiologisen arvion, jossa kerrotaan minkälainen kyseisten alueiden tartuntatautitilanne on. Me emme ota kantaa siihen, mistä lopetetaan vaatimukset dokumenteista ja mistä ei, Jalava sanoo.
Ylitorniolla ihmetellään sekavaa tilannetta
Perustelut ja päätös näyttävät selviltä, mutta mitä se sitten käytännössä tarkoittaa paikan päällä. Mitä jos Haaparannan asukas on tulossa raja yli Övertorneån kautta Suomen Ylitorniolle? Valvonnan ja testausten vastuu on kunnan harteilla.
Ylitornion kunnan johtava lääkäri on arkikielellä sanottuna huuli pyöreänä.
– Jos jotain pitää tarkastaa, niin meillä ei ole siihen valtuuksia tai pakkokeinoja. Kyllä se tarkoittaa sitä, että pyydämme rajavartiostolta virka-apua, jos meidän pitää pysäyttää ihminen ja katsoa, mistä hän on kotoisin, johtava lääkäri Kari Askonen sanoo.
Hän toivoo, että tilanteeseen tulisi selviä toimintaohjeita.
– Toive olisi, että tässä olisi yhtenäinen ohjeistus kaikilla viranomaisilla. On erilaista päätöstä sosiaali- ja terveysministeriöstä ja THL:stä. Niillä ei ole sama viesti ja aluehallintovirasto on vielä kolmas. Tässä ollaan nyt aikamoisessa tulkintaviidakossa, Askonen toteaa.
–Sellaista selkeää, yksinkertaista ja yhteistä linjaa ja ohjetta tässä nyt kaipaa, Ylitornion johtava lääkäri Kari Askonensanoo.
Lue myös:
Ruotsin Övertorneålta voi tulla Suomeen ilman koronatesti- tai rokotetodistusta maanantaista lähtien