Hyppää sisältöön

Jalkapallon EM-finaali aiheutti laajan tartuntaryppään – "Tämän pitäisi olla varoitus meille kaikille"

Englannin kansanterveyslaitoksen mukaan jalkapallon EM-finaali aiheutti runsaan tartuntaryppään. Englannin muissa suurissa tapahtumissa tartuntoja todettiin huomattavasti vähemmän.

Wembleyn stadionilla oli virallisten tietojen mukaan 67 000 katsojaa. Kuva: Getty Images
Simo Arkko

Jalkapallon EM-kisojen finaali Englannin ja Italian välillä aiheutti runsaasti tartuntoja, kertoo brittilehti The Times (siirryt toiseen palveluun).

Englannin kansanterveyslaitoksen virallisten tartuntatietojen mukaan 2295 ihmistä oli todennäköisesti tartuttavana stadionilla tai sen ympäristössä. Lisäksi noin 3400 henkilöllä todettiin tartunta piakkoin tapahtuman jälkeen, ja he ovat mahdollisesti saaneet viruksen Wembleyltä.

Englanti pelasi arvokisafinaalissa ensimmäistä kertaa 55 vuoteen. Tämä näkyi myös stadionilla, jonne saapui virallisten tietojen mukaan peräti 67 000 katsojaa. Lieveilmiöiltä ei vältytty, sillä esimerkiksi liputtomat, jopa väkivalloin otteluun päässeet ihmiset aiheuttivat ottelussa sekasortoa.

– EM-kisat olivat ainutlaatuinen tapahtuma ja on epätodennäköistä, että näkisimme vastaanlaisen vaikutuksen koronatapauksiin tulevissa tapahtumissa, Englannin kansanterveyslaitoksen apulaisjohtajalääkäri Jenifer Smith sanoi lausunnossaan.

– Data kuitenkin osoittaa, että kuinka helposti virus voi levitä, kun ihmiset ovat läheisessä kontaktissa toisiinsa. Tämän pitäisi olla varoitus meille kaikille, kun yritämme ja palaamme varovaisesti normaaliin arkeen.

Terveysviranomaiset kuitenkin totesivat, että muissa tutkituissa tapahtumissa oli neljän kuukauden aikana paljon vähemmän positiivisia tuloksia.

Esimerkiksi Silverstonen F1-kilpailuun osallistui kolmen päivän aikana peräti 350 000 katsojaa ja tartuntoja todettiin 585 kappaletta. Henkilöistä 343 oli todennäköisesti tapahtumassa tartuttavana, ja lopuilla todettiin tartunta tapahtuman jälkeen.

Wimbledonessa oli noin 300 000 ihmistä. Tartuntoja raportoitiin 881 kappaletta.

– Olemme osoittaneet, että voimme toteuttaa urheilu- ja kulttuuritapahtumia turvallisesti. Mutta on tärkeää, että ihmiset ovat varovaisia joutuessaan tungokseen, kulttuuriministeri Oliver Dowden kommentoi.

Dowden myös kehotti kaikkia urhelu-, musiikki- ja kulttuurifaneja ottamaan rokotteen, jotta tapahtumia voidaan järjestää täysille katsomoille turvallisesti.

– Se on turvallisin tapa saada suuret tapahtumat käyntiin täydellä vauhdilla.

EM-finaali sai englantilaiskannattajat liikkeelle. Kuva: Getty Images

Lue myös:

Kommentti: Englantilaisten rakkaus jalkapalloon läikkyi rajusti yli – fanit aiheuttivat sekasortoa, pelikentän epäonnistumisissa nähtiin peruja vanhasta

Hurjia videoita julki EM-finaalin näyttämöltä Lontoosta! Brittitoimittajalta kova vuodatus: "Lapset ovat peloissaan"

Wembleyn mylvinnän todistanut Ari Lahti antaa Uefalle puhtaat paperit EM-kisoista – myötäilee liiton suunnitelmaa lisätä joukkuemäärää entisestään

Brittitutkija selittää ilmiön, joka näkyi räikeällä tavalla EM-finaalin jälkihöyryissä: "Miksi jalkapallo haluaisi tulla takaisin sellaiseen kotiin?"

Kun Englannin Saka epäonnistui EM-finaalin rangaistuspotkussaan, hän tiesi heti joutuvansa rasismin kohteeksi – sivaltaa kovin sanoin somejättien toimintaa

Suosittelemme sinulle