Hyppää sisältöön

Poliisi ilmestyi eilen Kansallisoopperan ensi-iltaan: “Kysyttiin, onko niin, että kuudelta oopperaan ja seitsemältä putkaan?”

Poliisi kävi tarkistamassa Kansallisoopperassa perjantaina, että oopperateoksen ensi-ilta sujui koronarajoitusten mukaan. Kansallisooppera sai puhtaat paperit.

ylikomisario Heikki Porola, Helsingin poliisi, henkilökuva
Ylikomisario Heikki Porola näyttäytyi Kansallisooperan syyskauden ensimmäisessä ensi-illassa. Hän tuli tarkistamaan, että ilta sujuu koronarajoitusten mukaan. Kuva: Markku Pitkänen / YLE
Jonni Aromaa

Oopperayleisö saattoi hieraista silmiään, kun Kansallisoopperan lämpiöön ilmaantui virkapukuinen poliisl eilen perjantaina. Oopperan syyskauden avajaisteos Cavalleria Rusticana & Pajatso sai etukäteen poikkeuksellisen paljon julkisuutta, koska hetken näytti siltä, että Kansallisooppera pitää ensi-illan vastoin Etelä-Suomen aluehallintoviraston tuoreita koronarajoituksia. Kansallisooppera läpäisi kuitenkin Helsingin kaupungin viranomaisten tekemän ennakkotarkastuksen tulevan ensi-illan koronajärjestelyistä jo torstaina.

Lue lisää: Kansallisoopperan kapinaesityksen järjestelyt saivatkin tarkastuksessa hyväksytyn leiman – iso tila ja yleisön porrastaminen riittivät viranomaisille

Perjantaina Cavalleria Rusticana & Pajatson ensi-illan alla Kansallisoopperassa näyttäytynyt ylikomisario Heikki Porola kertoi lauantaina Ylelle, että yleisö suhtautui hänen vierailuunsa huumorilla.

– En huomannut yleisössä muuta kuin pilkettä silmäkulmassa. Minulta kysyttiin, onko niin, että kuudelta oopperaan ja seitsemältä putkaan, Porola kertoo.

Poliisi halusi kuitenkin näyttäytyä paikalla.

– Olin Kansallisoopperan turvapäällikköön yhteydessä jo torstaina ja kävin tekemässä katselmuksen talossa perjantaina jo päivällä ennen näytöstä. Kun yleisö tuli sisään ja ooppera alkoi, kävin vielä katsomassa, että kaikki menee, kuten oli suunniteltu ja kerrottu. Ja niinhän se sujui, Porola sanoo.

Hän liikkui oopperatalon sisääntuloaulassa, lämpiössä ja salissa ennen esityksen alkamista.

Poliisilla ei paineita syynäämiseen

Poliisilla ei Porolan mukaan ole omia paineita käydä tarkastamassa yleisötilaisuuksia.

– Lähdemme liikkeelle, jos meitä pyydetään käymään tai yleisöltä tulee ilmoituksia tapahtumista.

Poliisi lisäksi konsultoi taidelaitoksia ja tapahtumia, jotka tarvitsevat apua siinä, miten tapahtuman tai tilaisuuden voi järjestää koronarajoitusten keskellä.

– Tämä on sikäli aivan normaalia toimintaa, sillä yleisötapahtumat ja niiden valvonta kuuluvat poliisille, Porola toteaa.

Vaikka Kansallisooppera pääsi avaamaan eilen syyskauden, toiminta on koronarajoitusten takia yhä raskaasti tappiollista. Cavalleria Rusticana & Pajatso -teoksen näytökseen pystyttiin ottamaan vain noin 300 katsojaa, kun saliin mahtuisi noin 1300 hengen yleisö.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla on arvostelu kaikkein voimakkaimmin kahden metrin turvavälipakkoa sisätiloissa sekä vaadetta katsomon lohkoamisesta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt aluehallintovirastoille (avi) ohjauskirjeen, jonka mukaan pienen riskin tapahtumissa voi luopua kahden metrin turvaväleistä. Toistaiseksi on epäselvää, miten kirje vaikuttaa aveihin. Avit ovat itsenäisiä virastoja.

Poliisin vierailusta Kansallisoopperassa kertoi ensin Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää: Analyysi: Ooppera voi kantaa koronakapinaviittaa – asetelma olisi toinen, jos kyse olisi parikymppisten teknobileistä

Suosittelemme sinulle