Hyppää sisältöön

Suomen lentopallonaisten taistelu ei riittänyt – näin kokenut Ukraina vei tärkeät pisteet

Suomi hakee yhä ensimmäistä voittoaan lentopallon EM-kisoissa. Suomi ei onnistunut saamaan voittotiliään auki Ukraina-ottelussakaan.

Anu Karttunen
Anu Karttunen

Ukraina käänsi erän 25–22 ja vei ottelun 3–1

Kolmannen erän tavoin Suomella oli peli hyvin hallussa neljännen erän loppuvaiheille asti, mutta jälleen Ukraina pystyi kääntämään sen hyväkseen. Kangasniemen vaihdot toivat peliin pirteyttä, mutta myös Ukrainan Bohdana Anisovan kentälle tulo toi virtaa joukkueelleen. Hakkuri Rykhliuk onnistui myös tärkeissä paikoissa.

Suomi menetti otteen aivan erän lopussa ja 1–3-tappio tarkoittaa nyt sitä, että se tarvitsee pisteitä molemmista jäljellä olevista otteluista tai muiden joukkueiden ristiinpelaamisia. Maanantain vastustaja Turkki on yksi turnauksen ennakkosuosikeista.

Anu Karttunen

Suomi nousi ahdingosta erävoittoon 28–26

Suomi oli kolmannen erän puoliväliin asti selkeästi johtajan paikalla, mutta sortui jälleen kerran helppoihin virheisiin sekä syötöissä että hyökkäyksissä. Näin Suomen vakuuttava johto vaihtui tappioasemaan ja vastustaja käänsi pitkät pallorallit itselleen.

Jälleen vaihtopenkiltä kehiin tullut Heikkiniemi ja Michaela Madsen olivat eturintamassa erän loppupuolella, ja Ukraina sortui virheisiin. Suomi selvitti jopa kaksi ottelupalloa ja käänsi tilanteen jatkopalloilla itselleen.

Anu Karttunen

Ukrainan kokemus ratkaisi 25–23-erävoiton

Päävalmentaja Tapio Kangasniemi teki pelaajavaihtoja ja marssitti kentälle muun muassa Salla Karhun ja Ronja Heikkiniemen. Karhu toi Suomen vastaanottoon vahvuutta ja Heikkiniemi toimi joukkueen herättäjänä niin hyökkäyspisteillään kuin ässäsyötöllään.

Rykhliuk sai pelistä paremmin kiinni, mutta ennen kaikkea joukkueen kokemus paistoi ratkaisutilanteissa. Suomella oli mahdollisuus viedä erä nimiinsä, mutta eräpallo kääntyi videotarkistuksen jälkeen Ukrainalle. Tätä tilaisuutta Ukraina ei hukannut.

Anu Karttunen

Ukraina vei ensimmäisen erän 25–19

Suomi taisteli tiukasti Ukrainaa vastaan erän päätöshetkiin asti. Joukkue puolusti uhrautuvasti ja libero Netta Laaksonen kaivoi palloja tarvittaessa laitojen luotakin. Perjantaina levännyt hakkuri Piia Korhonen otti isoa roolia joukkueessa, Alankomaita vastaan hakkurin paikalle siirretty Suvi Kokkonen onnistui yleispelaajan paikallakin ja peliin päässyt Daniela Öhman nappasi onnistuneita torjuntapisteitä.

Suomi pystyi pitämään Ukrainan pelätyn hakkurin Olesia Rykhliukin kurissa, mutta joukkueelta löytyi useita muita pistenikkareita, lisäksi Suomi lahjoitti muutaman helpon pisteen omilla virheillään. Ukraina sai kuusi eräpalloa ja käytti niistä toisen hyväkseen.

Päivitys kello 18.07: Lisätty Suvi Kokkonen juttuun

Anu Karttunen

Joukkueen avauskokoonpanot:

Suomi:

Suvi Kokkonen Piia Korhonen Anna Czakan Daniela Öhman Kaisa Alanko Emmi Riikilä Netta Laaksonen

Ukraina:

Diana Meliushkyna Nadiia Kodola Olga Skrypak Olesia Rykhliuk Yuliya Boyko Yuliya Gerasymova Krystyna Niemtseva

Anu Karttunen

Lohkon tilanne ennen illan pelejä

Kuuden joukkueen alkulohkoista pääsee neljä joukkuetta jatkoon. Kärkipaikalla oleva Alankomaat on ottanut kaksi 3–0-voittoa. Turkki on voittanut ottelunsa 3–0 ja 3–1.

Kolmantena oleva Ruotsi voitti Suomen 3–2. Se kohtaa illalla Romanian, joka hävisi avausottelunsa 1–3. Ukraina on kokenut kaksi 0–3-tappiota.

Jos joukkueet ovat samoissa pisteissä, järjestys määräytyy seuraavasti:

1. Voitetut ottelut 2. Rankingpisteet (3–0- tai 3–1-voitosta 3 pistettä, 3–2-voitosta 2 pistettä, 2–3-tappiosta 1 piste, 1–3- tai 0–3-tappiosta 0 pistettä) 3. Erien suhde 4. Eräpisteiden suhde 5. Keskinäinen ottelu

Anu Karttunen

Päävalmentaja ei odota yllätyksiä: "Mitään taikatemppuja ei ole"

Suomen naisten maajoukkue ennen ottelun alkua.
Kuva: CEV

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen tavoite on päästä EM-kisoissa jatkopeleihin. Lue täältä, mitä Yle Urheilun asiantuntija Pauliina Vilponen, päävalmentaja Tapio Kangasniemi ja yleispelaaja Suvi Kokkonen miettivät tulevasta Ukraina-ottelusta.

Anu Karttunen

Ukraina ollut viisi kertaa parempi

Suomen naisten lentopallomaajoukkue kohtaa tänään yhden EM-turnauksen päävastustajistaan, Ukrainan. Maat ovat kohdanneet toisensa tätä ennen viisi kertaa ja joka kerta Ukraina on poistunut kentältä voittajana.

Edellisen kerran kerran Ukraina ja Suomi kohtasivat vuonna 2017, jolloin kaksikko kohtasi Kultaisen liigan finaaleissa. Tuolloin Ukraina oli molemmissa loppuotteluissa lukemin 3–1 vahvempi.

Ukraina on aloittanut EM-turnauksen kahdella 0–3-tappiolla. Tosin se on pelannut lohkon ennakkosuosikkeja Alankomaita ja Turkkia vastaan.

Suomi sai yhden pisteen, kun se hävisi avausottelunsa Ruotsille 2–3. Perjantaina Suomi jäi oranssin pyörremyrskyn jalkoihin, kun se hävisi Alankomaille reilussa tunnissa 0–3.

Anu Karttunen

Suosittelemme sinulle