Hyppää sisältöön

Hevosen piiskaustapaus Tokion olympialaisissa käynnisti keskustelun – suomalaiset lajiliitot ajavat yhdessä viisiottelun ratsastusosioon sääntömuutoksia

Suomen ratsastajainliitto ja Miekkailu- ja viisiotteluliitto alkavat ajaa yhdessä muutoksia nykyaikaisen viisiottelun ratsastusosuuden sääntöihin. Liittojen aloittamassa sääntökeskustelussa pyritään varmistamaan hevosten hyvinvointia kilpailuissa.

Suomalaiset lajiliitot ajavat yhdessä viisiotteluun  sääntömuutoksia
Suomalaiset lajiliitot ajavat yhdessä viisiotteluun sääntömuutoksia
Jussi Jäkälä,
Samu Saatsi

Suomen ratsastajainliitto lähtee Miekkailu- ja viisiotteluliiton kanssa yhteistyössä ajamaan muutoksia nykyaikaisen viisiottelun ratsastussääntöihin.

Tokion olympialaisten viisiottelussa kohua herätti hevosen väkivaltainen kohtelu. Erityinen kohu syntyi, kun saksalainen ottelija Annika Schleu löi kilpailussa hevostaan useita kertoja raipalla. Schleun valmentaja Kim Raisner puolestaan huitaisi hevosta nyrkillä ja sai tilanteen johdosta kansainväliseltä lajiliitolta nopeasti lähtöpassit olympialaisista.

– Meidän näkökulmastamme maailman korkeimmalla tasolla viisinottelijat voivat joutua ratsastuksessa liian vaikeisiin tehtäviin. Olemme avanneet keskustelun Miekkailu- ja viisiotteluliiton kanssa siitä, että niitä sääntöjä täytyy tarkastella, sanoo Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto.

Liittojen välinen sääntökeskustelu on tarkoitettu kohdistaa ainakin estekorkeuksiin, ratsukoiden hylkäämisiin, selästä suistumisiin ja kaatumisiin liittyviin seikkoihin.

Miekkailu- ja viisiotteluliiton varapuheenjohtajan Riina Pitkäsen mielestä Schleun tapauksesta noussut kohu kertoo siitä, että viisiottelussa on tarvetta sääntömuutoksille, jotta ratsastusosuus saadaan hevosystävälliseksi ja turvalliseksi. Pitkänen moitti aiemmin Tokion olympialaisten nykyaikaisen viisiottelun tuomaritoimintaa piiskaustapauksessa.

Koiviston mukaan Suomi on sääntökeskustelussaan tietynlaisena edellekävijänä. Hän toteaa, että Miekkailu- ja viisiotteluliitto on lähtenyt ajamaan tärkeää sääntökeskustelua ja Suomen ratsastajainliitto haluaa siksi olla ehdottomasti mukana kehityksessä. Koivisto yllättyi itse aiemmin sääntöjen poikkeavuudesta, mutta on tyytyväinen, että Suomessa tehdään hyvää työtä hevosten kohtelun suhteen.

Koivisto oli paikalla viisiottelun SM-kilpailuissa keskustellakseen kehityisideoista myös kisoissa näkemänsä pohjalta.

Taustat vaihtelevat harrastajilla ja hevosilla

Suomi poikkeaa myös harrastajien ja käytössä olevien hevosten suhteen muihin maihin, missä viisinottelukilpailuja järjestetään kansallisesti.

Annika Schleun kohua herättänyt kilpailusuoritus aiheutti sääntökeskustelun myös Suomessa. Kuva: Pedro Pardo / AFP / Lehtikuva

– Suomessa käytetään pääasiassa ratsastuskoulujen hevosia. Ne ovat tottuneet vaihtuviin ratsastajiin ja ratsastuskoulujen omistajat osaavat tavallaan määrittää, onko hevonen sellainen, että se voidaan ottaa mukaan kilpailuun, kertoo Pitkänen.

Pitkäsen mukaan maailmalla käytännöt vaihtelevat. Joissain maissa käytetään esimerkiksi armeijan hevosia, mutta hevostenkin tausta vaihtelee paljon maittain. Pitkäsen oman käsityksen mukaan Tokiossa oli käytössä paljon yksityisomisteisia hevosia.

Myös lajin harrastajilla on erilaista taustoja. Osa voi olla esimerkiksi uimari- tai miekkailutaustaisia, jolloin hevosurheilu tulee mukaan vasta, kun viisinottelu aloitetaan.

– Ulkomailla on runsaasti hajontaa siinä, millä taustalla lajiin tullaan. Meillä suurinosa on ratsastustaustaisia ja aloittaneet viisinottelun vanhempana, Pitkänen avaa suomalaisten harrastajien profiilia.

Lue myös:

Suomalainen lajipomo pelkää nykyaikaisen viisiottelun olympiastatuksen puolesta Tokion piiskauskohun myötä: "Koko lajin asema on uhattuna"

Suomen lajiliitto moittii viisiottelun tuomaritoimintaa hevosen piiskaustapauksessa Tokion olympialaisissa

Nykyaikaisen viisiottelun valmentaja löi hevosta nyrkillä – sai lähdöt olympiakisoista

Hevosta olympialaisissa piiskanneesta viisiottelijasta tehtiin rikosilmoitus

Suosittelemme sinulle