Hyppää sisältöön

Ujoudestaan puhunut Silja Kosonen rentoutui Nairobissa ja kiskaisi nuorten MM-kisaennätyksen: "Uskalsin olla ensimmäistä kertaa oma itseni"

Silja Kosonen on heittänyt tänä kesänä useamman kerran yli 70 metrin. Hän kilpailee ensi viikonloppuna Kalevan kisoissa tavoitteenaan Suomen mestaruus.

18-vuotias Silja Kosonen on saavuttanut tällä kaudella monia tavoitteitaan. Kuva: Lehtikuva

Silja Kosonen jatkoi lauantaina huippuotteitaan voittamalla moukarinheiton 20-vuotiaiden MM-kisoissa Keniassa kultaa kisaennätyksellä 71,64. Hän oli kaikinpuolin tyytyväinen siihen, että pystyi vielä pitkän kaudenkin jälkeen Nairobissa nähtyihin suorituksiin.

– On älyttömän siistiä, että pystyn heittämään ensimmäisellä heitollakin yli 70 metriin (70,53). Kertoo siitä, että olemme tehneet hyvää työtä ja menneet eteenpäin, Kosonen kertoo Yle Urheilulle.

Kosonen kertoi kilpailun jälkeen Suomen Urheiluliitolle (siirryt toiseen palveluun), että hän pystyi ensimmäistä kertaa urallaan nauttimaan Nairobin kaltaisesta kilpailusta. Kosonen on sanonut olevansa ujo (siirryt toiseen palveluun), mutta tällä kertaa hän kertomansa mukaan pystyi jo olemaan oma itsensä.

Aada (Koppeli) oli mukana ja islantilainenkin (Elisabet Runarsdottir) on tullut useampien kisojen aikana sen verran tutuksi, että pystyin ja uskalsin olla ensimmäistä kertaa oma itseni. Pystyin luottamaan siihen, että osaan heittää ja pystyn heittämään kauas. Halusin nauttia tästä hetkestä, Kosonen täydentää kommenttiaan.

Kosonen on ollut tänä kesänä huippuvireessä. Hän voitti heinäkuussa nuorten Euroopan mestaruuden ja kiskaisi kesäkuussa nuorten maailmanennätyksen sekä uuden Suomen ennätyksen 73,43. Tokiossa raisiolainen jäi puolestaan reilun metrin päähän finaalipaikasta.

Moukarinheittäjä kertoo saavuttaneensa tällä kaudella oikeastaan kaikki tavoitteensa. Ainoastaan Tokion finaalista karsiutuminen jäi hieman harmittamaan, vaikka hän onkin jälkikäteen arvioinut suoritustaan "lempeämmin".

– Olen kuitenkin vasta 18-vuotias, niin 14:s sija on todella hyvin, sillä taakse jäi kuitenkin monia todella kovia heittäjiä. Tämä on ollut kaikin puolin täydellinen kausi. Varsinkin maailmanennätys ja maailmanmestaruus ovat olleet todella siistejä asioita.

Huippukisojen lisäksi raisiolaisen on kiskonut tasaisesti yli 70 metrin. Kaikkiaan seitsemänkympin ylityksiä on tähän mennessä jo 14 kappaletta.

– Onhan se todella hienoa, että se taso rupeaa olemaan tuolla 70 paremmalla puolella. Vaikka välillä tulee ennätysheittoja, niin tulee myös silti niitä hyviä ylityksiä.

Raskas kausi

Unelmakauden lisäksi kesä on ollut Kososelle myös poikkeuksellisen raskas. Raisiolainen ei ollut ennen tätä kesää tottunut matkustamiseen, sillä aiempina vuosina hän on kilpaillut yhteensä vain kahdesti ulkomailla.

Tänä vuonna ulkomaankilpailuja on kertynyt jo neljä kappaletta. SE-nainen kuitenkin arvelee toipuvansa matkustelusta seuraavaksi viikonlopuksi, kun Suomen mestaruuksista kamppaillaan Tampereella Kalevan kisoissa.

– Toivotaan, että olen siellä vielä kondiksessa. Lähden totta kai hakemaan voittoa ja uskon, että minulla on siihen hyvät mahdollisuudet. Toivottavasti saamme hyvät kisat Kristan (Tervo) ja muiden kovien naisten kanssa, Kosonen kommentoi.

Lue myös:

Silja Kosonen otti omansa – alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruus tuli yli neljän ja puolen metrin erolla!

Silja Kosonen kiskaisi vaivattomasti moukarin nuorten MM-finaaliin – karsintaraja ylittyi yli kahdeksalla metrillä

Silja Kosonen täpärästi ulos moukarin loppukilpailusta yli 70-metrisellä heitolla, Krista Tervo jäi ilman tulosta: "Se oli kaikki tai ei mitään"

Silja Kosonen heitti Suomen ennätyksen, olympiarajan ja nuorten ME:n: "Alan itkeä kohta" – katso video ennätysheitosta

Suosittelemme sinulle