Hyppää sisältöön

Suomen kultasade alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa jatkuu: Heidi Salminen kiisi voittoon 400 metrin aidoissa! "Tämä ei tunnu todelliselta"

Salminen paransi kisoissa toistamiseen omaa ennätystään ja vei MM-kultaa ajalla 56,94.

Heidi Salminen juoksi maailmanmestaruuteen Keniassa. Kuva vuodelta 2020. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Heidi Salminen on juossut alle 20-vuotiaiden yleisurheilun MM-kultaa 400 metrin aitajuoksussa. Salminen pinkoi Kenian Nairobissa voittoon ajalla 56,94. Sillä hän nousi tämän ikäluokan Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi Viivi Lehikoisen jälkeen.

Salminen, 17, paransi juoksullaan reilusti omaa henkilökohtaista ennätysaikaansa. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden juoksija juoksi aiemmin alkuerissä ennätystään tuloksella 58,12. Ennen Nairobin MM-kilpailuja Salmisen ennätys oli elokuun alussa Nokialla syntynyt 59,07.

Salminen aloitti maltillisesti ja pysytteli kuusi ensimmäistä aitaväliä 4-5. sijojen tuntumassa. Takakaarteessa hän aloitti nousun kohti kärkeä nousten seitsemännellä aidalla kolmanneksi ja loppusuoralle kaarruttaessa jo toiseksi.

Salmisen oikealla puolella aitonut Ranskan Ludivine Aubert johti viimeiselle aidalle saavuttaessa vielä lähes kahden metrin erolla. Mutta viimeisellä loppusileällä Salminen pystyi vielä rytminvaihtoon ja ohitti ranskalaisen runsaat viisi metriä ennen maalia.

Toiseksi sijoittunut Aubert hävisi Salmiselle 0,22 sekuntia ja kolmanneksi aitonut Kanadan Savannah Sutherland 0,33 sekuntia.

– En meinaa uskoa tätä. Kun finaali oli jo yllätys, en todellakaan odottanut tätä. Varsinkin, kun ennätyskin parani niin paljon. Tämä ei tunnu todelliselta, Salminen huokaili SUL:n tiedotteessa.

Ennen jyväskyläläistä yksikään suomalaisnainen ei ole yltänyt nuorten MM-kisoissa mitaleille juoksulajeissa. Salmista valmentaa aitajuoksun 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen vuonna 1987 juossut Tuija Helander. Nuorten kisoja on järjestetty vuodesta 1986 alkaen.

Kultamitali on Suomelle kisojen neljäs. Seitsenottelija Saga Vanninen, moukarinheittäjä Silja Kosonen ja keihäänheittäjä Janne Läspä ovat jo saavuttaneet kisoissa maailmanmestaruuden. Neljän kullan lisäksi seiväshyppääjä Juho Alasaari nappasi hopeaa.

Isoista yleisurheilumaista muun muassa Yhdysvallat ja Saksa jättäytyivät aiemmin pois alle 20-vuotiaiden MM-kisoista.

Lue myös:

Ujoudestaan puhunut Silja Kosonen rentoutui Nairobissa ja kiskaisi nuorten MM-kisaennätyksen: "Uskalsin olla ensimmäistä kertaa oma itseni"

Suomen mitalijuhlat jatkuvat! Janne Läspä kiskaisi keihäässä nuorten MM-kultaa: "Onhan se mahtavaa olla maailmanmestari"

Salminen ja Heikkinen loppukilpailuihin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa

Suosittelemme sinulle