Hyppää sisältöön

Kemin teatterin hankaluudet jatkuvat, osa päänäyttämön tiloista käyttökiellossa

Osa Kemin kaupunginteatterin päänäyttämön tiloista on väliaikaisessa käyttökiellossa. Kielto koskee Kemin Pirtin lämpiötiloja, mutta eivät näyttämö-, aula- ja pukuhuonetiloja.

Punatiilinen Kemin Pirtti Valtakadun ja Kauppakadun risteyksessä. Seinässä teatterinäytöksen mainosjuliste.
Kemin kaupunginteatterin päänäyttämönä on toiminut kolmen vuoden ajan Kemin Pirtti. Nyt osa tiloista on asetettu käyttökieltoon, mikä keskeyttää esitysten harjoitukset tiloissa toistaiseksi. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle
Kimmo Hiltula

Sekä työsuojeluvaltuutettu että terveystarkastaja ovat asettaneet Kemin kaupunginteatterin päänäyttämönä toimiva Kemin Pirtin lämpiötilat käyttökieltoon. Syynä on katosta noin neliömetrin alueelta pudonnut pinnoite sekä sen takaa paljastuneet vauriot.

Työsuojeluvaltuutettu Tuomo Karplund sanoo, että paljastuneissa tukirakenteissa oli havaittavissa lahoamista useamman neliömetrinalueella ja eristeissä merkkejä kosteusvaurioista.

– Vauriokohdasta huoneilmaan leviävät epäpuhtaudet aiheuttavat työntekijöille ja paikalla vierailleillekin ärsytysoireita, kertoo Karplund .

– Kyseinen tila on pois käytöstä ja eristettynä, kunnes se saadaan korjattua, kertoo Karplund.

Myös terveystarkastaja on tehnyt perjantaina saman sisältöisen päätöksen. Kiinteistönomistaja on saanut kehotuksen tutkia sisäkaton kunto, selvittää vaurion laajuus sekä korjata epäkohta.

Lisäksi terveystarkastaja on määrännyt lämpiötilan käyttökieltoon tutkimusten ja korjausten ajaksi. Tila on myös määrätty osastoitavaksi.

Kattovaurion korjausaikataulua ei toistaiseksi ole kerrottu. Käyttökielto ei koske muita Kemin Pirtin tiloja, joten näyttämöä, aulaa ja pukuhuoneita saa edelleen käyttää.

Lämpiötilan sulkeminen vaikuttaa palo- ja pelastusturvallisuuteen. Terveystarkastajan lausunnon mukaan on epäselvää, pystytäänkö nykyisissä oloissa takaamaan korona-ajan vaatimat turvavälit.

Vastuu työnantajalla ja kiinteistönomistajalla

Työsuojelulain mukaan työnantajalla on velvollisuus huolehtia tilojen turvallisuudesta ja terveellisyydestä eli poistettava tai pienennettävä haittaa.

– Työsuojelulain määräykset koskevat työnantajaa, jonka on huolehdittava järkevistä ja soveliaista toimista, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa työsuojelusta vastaava johtaja Päivi Suorsa.

Sen sijaan terveystarkastajan tekemä, terveydensuojelulakiin perustuva tutkimus-ja korjauskehotus koskee puolestaan kiinteistön omistajaa.

Kiinteistön omistavan Kemin VPK-säätiön mukaan vesivauriojäljet ja mikrobivaurio todennäköisesti johtuvat ulkokaton aiemmasta vuodosta, joka on korjattu. Yli 90-vuotias Kemin Pirtti on suojeltu, joten sen korjauksen suunnittelu ja toteutus vaativat aikaa.

Esityskauden suunnitelmat uusiksi

Teatteri on tilaongelmien johdosta päättänyt siirtää Kemin Pirtille alun perin esitettäväksi suunnitellun Elling-näytelmän Tullimakasiinille. Maa on syntinen laulu -näytelmän esitykset peruuntuvat ainakin syksyn osalta.

– Päätös on ollut vaikea, mutta ainoa mahdollinen, jotta teatteri saa syksyn esityskauden turvattua mahdollisimman hyvin, sanoo vt. teatterinjohtaja Petri Jäärni.

– Teatterin lippukassa on yhteydessä jo lipun varanneisiin asiakkaisiin.

Esityskalenteriin loppuvuoden osalle tulevat muutokset tarkentuvat tämän viikon aikana. Uudistettu esityskalenteri julkaistaan ensi viikolla.

Lue lisää: Teattereissa syksy vastaanotetaan odottavaisin mielin - Rovaniemellä ja Kemissä tarjolla neljä ensi-iltaa ja maskisuositus 

Muissakin tiloissa ongelmia

Työsuojeluvaltuutettu Tuomo Karplund kertoo, että kaupunginteatterin käytössä olevissa Kemin Pirtissä on havaittu sisäilmasto-ongelma ja siellä on viime talvena tehty työsuojelutarkastus.

Tiloja koskevan työsuojelutarkastuksen perusteella Pohjois-Suomen aluehallintovirasto olettaa, että sisäilmaongelman lähde voivat olla kuituvillapohjaiset levyt, joita käytetään äänenvaimentimina tuloilmakanavissa.

Sisäilmaongelmaa on viime talven aikana yritetty jo ratkaista korjaamalla ilmanvaihtokone ja puhdistamalla ilmanvaihtokanavat.

Aluehallintovirasto on antanut työnantajalle lokakuun 4. päivään asti tehdä tiloissa sisäilmastoselvityksen.

Kolme vuotta evakossa

Sisäilmaongelmaa ei helpota se, että teatteri joutui vuonna 2018 lähtemään evakkoon omista tiloistaan. Ennen lähtöä teatterin henkilöstö ehti altistua sisäilmaongelmille.

Kaupunginteatteri on kolmen vuoden ajan toiminut väistötiloissa. Käytössä on Kemin Pirtin lisäksi muitakin esitys-, harjoittelu- ja toimistotiloja. Muiden tilojen katsomokapasiteetti on selvästi pienempi kuin Pirtillä.

Monitoimisalin suunnittelu vasta alkamassa

Kemin kaupunginteatteri toimii väistötiloissa kunnes ratkaisu löytyy. Mahdollinen pysyvämpi sijaintipaikka teatterille voi olla ympärivuotisen lumilinnan yhteyteen kaavailtu monitoimisali.

Runsaan kolmen miljoonan euron hankkeen suunnitteluun on myönnetty vajaan 200 000 euron määräraha. Valtuusto päätti määrärahasta kesäkuussa, kolme päivää ennen Stora Enson ilmoitusta lopettaa Veitsiluodon tehtaat.

Monitoimisalin suunnittelussa on kesällä eletty hiljaiseloa. Alkuperin monitoimisalin oli tarkoitus valmistua jo vuonna 2023.

Lue lisää: Kemin kaupunki selvittää salitilan rakentamista lumilinnan yhteyteen – talous ei taivu suunniteltuun kulttuuritaloon

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Edit 23.8. klo 9.08 Lisätty tieto terveystarkastajan asettamasta käyttökiellosta ja korjauskehotuksesta.

23.8. klo 9.46 Lisätty tieto teatterin esitysten siirtämisistä.

Suosittelemme sinulle