Hyppää sisältöön

Kaisa Juuso kiirehtii energiajuomien myyntikieltoa alle 16-vuotiaille

Energiajuomien myynnin kieltäminen lapsille on kirjattu hallitusohjelmaan.

Energiajuomien myyntikielto lapsille on kirjattu hallitusohjelmaan, mutta sitä ei ole vielä toteutettu. Myynnin rajoittaminen on kauppiaiden vapaaehtoisuuden varassa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kansanedustaja Kaisa Juuso (ps.) kiirehtii hallitusta pitämään kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta energiajuomien myyntikiellosta alle 16-vuotiaille. Juuso on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

Juuso muistuttaa, että hallituskausi on jo yli puolen välin, mutta hänen mukaansa asialle ei ole tehty vielä mitään.

– Taloustutkimus on julkaissut alkuvuonna kuluttajien keskuudessa tehdyn kyselyn, jonka mukaan 83 prosenttia suomalaisista kannattaa energiajuomien myynnin kieltämistä alle 15-vuotiailta. Se on vahva kannanotto kyselyyn vastanneilta, Juuso kirjoittaa.

THL on suositellut, että runsaasti kofeiinia sisältäviä energiajuomia myytäisiin vain yli 15-vuotiaille. Se perustelee suositustaan energiajuomien terveysvaikutuksilla.

Kyse on suosituksesta, mutta osa kaupoista on oma-aloitteisesti tai yhteistyössä kunnan kanssa lopettanut energiajuomien myynnin lapsille. Juuson mielestä asian kirjaaminen lain tasolle selkeyttäisi tilannetta.

Lue lisää:

Ministeriössä epäillään energiajuomien myynnin kieltämisen hyötyjä lapsille – "Ei se maailma kielloilla parane"

Ministerit Leppä ja Saarikko selvityttävät, voisiko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle