Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Haavisto: Pääosa Suomeen tulleista afganistanilaisista on naisia ja lapsia

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi, että ihmisten evakuoinneille Afganistanista voi olla aikaa pahimmillaan vain joitakin päiviä. Suurlähettiläskokouksessa Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt kokoontuvat vuosittaiseen tapaamiseensa.

Haavisto: Suomi on evakuoinut yli 140 henkilöä
Haavisto: Suomi on evakuoinut yli 140 henkilöä

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi maanantaina, että tähän aamupäivään mennessä Suomi on evakuoinut jo yli 140 henkilöä Afganistanista.

Hänen mukaansa pelkästään sunnuntain aikana luku kasvoi 84:llä hengellä.

Haavisto kertoi asiasta Suurlähettiläskokous 2021 -tapahtumassa.

Hän sanoi, että evakuoitavien joukossa on vielä Afganistanissa olevia Suomen kansalaisia, lähetystön paikalta palkattua henkilökuntaa ja paikallisia EU- ja Nato-yhteistyökumppaneitamme perheineen.

Haavisto kertoi suomalaismedialle pitämässään tiedotustilaisuudessa suurlähettiläskokouksen puheensa jälkeen, että eilen saatiin vielä yksi evakuointilento, mikä nosti evakuoitujen määrän 84:ään.

– Nämä ihmiset on saatu jatkoyhteyksillä eteenpäin ja tietojeni mukaan saatu turvallisesti Suomeen, Haavisto kertoi.

Haaviston mukaan pääosa eilen evakuoiduista on Suomen lähetystölle työskennelleitä paikalta palkattuja afganistanilaisia.

– Pääosa Suomeen tulleista on naisia ja lapsia, koska ihmiset ovat perheineen liikkeellä, Haavisto sanoi.

Ulkoministeri sanoi, että evakuointioperaatiota vaikeuttavat Talibanin tiesulut, muut turvallisuusuhat, lentokentän läheisyyteen pakkautuneet väkijoukot ja vaikeus päästä lentokentän sisäpuolelle.

– Emme tiedä, miten kauan lentokenttä pysyy auki. Aikarajat tulevat vastaan. Pahimmillaan voi olla kyse vain joistakin päivistä. Tilanne elää hetki hetkeltä, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan Suomi onkin varautunut, että operaatiossa on pahimmillaan käytettävissä vain muutamia päiviä. Tällä hetkellä Haaviston mukaan näyttää siltä, että ehdoton takaraja operaatiolle on elokuun loppu.

– Omat toimemme suunnittelemme niin, että olemme pystyneet poistumaan kentältä turvallisesti ennen kuin kenttä tyhjenee kokonaan, Haavisto kertoi toimittajille tiedotustilaisuudessa.

Suomi saanut yhteyden enemmistöön evakuoitavista

Evakuointioperaation yksityiskohtia Haavisto ei lähtenyt tiedotustilaisuudessa avaamaan ja totesi, ettei kaikkea tiedä itsekään. Haaviston mukaan Suomi on kuitenkin saanut kontaktin suureen enemmistöön evakuointilistalla olevista henkilöistä.

– Heitä pystytään jotakin kautta ohjaamaan, mikä on turvallinen tapa evakuointiin, mutta jokainen kentälle saaminen on oma melko hankala operaationsa. Kentältä saamani tiedon mukaan ilman tätä puolustusvoimain suojausjoukon tukea evakuointi olisi paljon hitaampaa, ellei kokonaan mahdotonta.

Haavisto luonnehti Afganistanista evakuoitavien evakkotaivalta monipolviseksi. Ensimmäiseksi Afganistanista tullaan sotilaskoneella jonnekin lähimaahan ja sieltä charter-koneella Suomeen.

Kabulin ulkopuolella vielä Suomeen evakuoitavia

Suomeen evakuoitavien perheenjäsenistä osa on Haaviston mukaan muualla kuin Kabulissa. Liikkuminen Afganistanin sisällä on hyvin vaikeaa. Haavisto ei kommentoinut onko nämä toisilla paikkakunnilla asuvat saatu turvallisesti Kabulin kentälle. Haaviston mukaan edelleen Kabulin ulkopuolella on myös Suomen kansalaisia, joiden mahdollisuus päästä Kabulin kentälle on kysymys.

– Näiden ihmisten tilannetta seuraamme myös tämän viikon jälkeen ja teemme kaikkemme, että heidät saataisiin turvaan.

Haaviston tietojen mukaan Talibanit eivät olisi estäneet Kabulin kentälle suoraan johtavilla tiesuluilla Suomeen evakuoitavien läpipääsyä. Sen sijaan Haaviston mukaan huolestuttavia tietoja kuuluu Talibanien tekemistä ratsioista eri puolella Afganistania.

Suomen suurlähetystön turvamiehet eivät evakuointilistalla

Haaviston mukaan tällä hetkellä ei olla evakuoimassa alihankkijoiden palkkalistoilla olleita. Näin ollen evakuoitavien listalla ei ole esimerkiksi Suomen Kabulin suurlähetystön turvamiehiä, jotka työskentelivät alihankkijan palkkalistoilla.

– Emme ole katsoneet tässä tilanteessa mahdollisuudeksi laajentaa evakuoitavien listaa alihankkijoihin tai alihankkijoiden alihankkijoihin.

Haaviston mukaan tietoon on tullut, että osa Afganistanista pakoon pyrkivistä on hakeutumassa Pakistaniin tai Iraniin, mutta tiettävästi heidän joukossaan ei olisi Suomeen evakuoitavia.

Haaviston mukaan Suomi pitää evakuointioperaatiossa tiivistä yhteistyötä muiden Pohjoismaiden ja EU:n kanssa. Kabulin kentällä he esimerkiksi jakavat tietoja keskenään.

Suurlähettiläskokouksessa Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt kokoontuvat vuosittaiseen tapaamiseensa. Tänä vuonna ulkoministeriö järjestää kokouksen virtuaalisesti koronapandemian takia. Kokous pidettiin virtuaalisena myös viime vuonna.

Suosittelemme sinulle