Hyppää sisältöön

Mistä tuli nuorten maailmanmestari Heidi Salminen? Ennätysparannukset Nairobissa hurjia – "57 jäi kokonaan väliin"

Nuorten maailmanmestaruuden voittaneella Heidi Salmisella tavoitteet ovat aikuisten arvokisojen mitalisjoissa.

Heidi Salminen juoksee
Heidi Salminen (arkistokuva) Kuva: SUL
Sakari Lund,
Joel Holma

Suomi menestyi erinomaisesti sunnuntaina päättyneissä yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Nairobissa. Suomalaisurheilijat saavuttivat peräti neljä kultamitalia ja yhden hopean. Suomi oli mitalitaulukossa peräti toinen. On tosin muistettava, että useat isot urheilumaat, kuten Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Saksa jäivät kisoista pois.

Suomen kultamitalisteista seitsenottelija Saga Vanninen ja moukarinheittäjä Silja Kosonen olivat lajiensa ennakkosuosikkeja, vaikka kaikki maat olisivat olleet mukana. Kultaa otti myös keihäänheittäjä Janne Läspä.

Suomen yllättävimmän kultamitalin nappasi kisojen päätöspäivänä sunnuntaina Heidi Salminen 400 metrin aitajuoksussa. Salminen ei ole suurelle yleisölle kovin tuttu. Kuka tämä vasta 17-vuotias Jyväskylän Kenttäurheilijoiden juoksija oikein on?

– Olen pienestä lähtien yleisurheillut JKU:ssa, kymmenen vuotta jo. Muita lajeja ei ole tullut sen enempää harrastettua. Juoksulajit valikoituivat jo pienenä omaksi. Vanhemmat sanoivat jo pienestä pitäen, että 400 metrin aidat voisi olla minulle hyvä laji, Salminen kertoi Yle Urheilulle.

Salminen aloittaa urheilulukiossa kolmannen vuoden ja lukiota on tarkoitus käydä neljä vuotta.

Nairobissa ennätysparannukset olivat hurjia. Kauden aikana Salminen juoksi yli 59 sekunnin aikoja. Ennen MM-kisoja 59 sekunnin raja ei ollut alittunut. Välierissä syntyi ennätys 58,12. Finaalissa ajasta lähti vielä yli sekunti, kun voittoaika oli 56,94.

– 57 jäi kokonaan välistä, Salminen naurahti.

Salmista valmentaa entinen 400 metrin aitojen huippujuoksija Tuija Helander. Harjoittelussa on painotettu jälkimmäistä 200 metriä. Se näkyi finaalijuoksussakin.

– En muista kilpailusta paljoa, mutta ensimmäiset 200 metriä juoksin voimia säästellen. Ajattelin, että moukarihäkin kohdalla juoksu vasta alkaa. Juoksin yksi aitaväli kerrallaan. En tiedä, miten lopussa oli voimia, Salminen ihmetteli.

Maailmanmestaruus tuli Salmiselle todella yllätyksenä.

– Finaalipaikkakin oli yllätys. En ole vielä kunnolla tajunnut tätä.

Nuorten maailmanmestarin tavoitteet ovat korkealla.

– Tavoitteeni on vuosien päästä pärjätä aikuisten arvokisoissa. Se tarkoittaa mitalia, Salminen tarkensi.

Lue myös:

Suomen kultasade alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa jatkuu: Heidi Salminen kiisi voittoon 400 metrin aidoissa! "Tämä ei tunnu todelliselta"

Ujoudestaan puhunut Silja Kosonen rentoutui Nairobissa ja kiskaisi nuorten MM-kisaennätyksen: "Uskalsin olla ensimmäistä kertaa oma itseni"

Suomen mitalijuhlat jatkuvat! Janne Läspä kiskaisi keihäässä nuorten MM-kultaa: "Onhan se mahtavaa olla maailmanmestari"

Suosittelemme sinulle