Hyppää sisältöön

Poliisi jatkaa kaivoksen eristämistä: Kolmea kaivosyhtiön johtohenkilöä epäillään ympäristörikoksesta Oriveden kultakaivoksessa

Dragon Mining Oy:n Oriveden kaivoksesta löytyi syksyllä 2018 laiton kaatopaikka. Kaivostunnelissa on ollut ensimmäisten kuvausten mukaan öljytynnyreitä, räjähdelaatikoita, muovia ja metallia.

Mies ja kaivoskone kaivoskäytävässä
Kuva Oriveden kultakaivoksesta on otettu vuonna 2018. Kuva: Yle
Anu Leena Koskinen,
STT

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi maanantaina poliisille lisäaikaa tutkia Oriveden kaivoksen sisältä löytynyttä salaista kaatopaikkaa.

Oriveden kultakaivokseen liittyvässä ympäristörikosjutussa on epäiltyinä kolme henkilöä, jotka toimivat tai ovat aiemmin toimineet australialaisen Dragon Mining -kaivosyhtiön johtotehtävissä Suomessa. Myös kaivosyhtiötä epäillään rikoksesta.

Dragon Mining Oy:n Oriveden kaivoksesta löytyi syksyllä 2018 laiton kaatopaikka. Kaivostunnelissa on ollut ensimmäisten kuvausten mukaan öljytynnyreitä, räjähdelaatikoita, muovia ja metallia.

Pirkanmaan ely-keskus on katsonut, että kyseessä on laiton kaatopaikka. Sisä-Suomen poliisi tutkii asiaa rikosnimikkeellä törkeä ympäristön turmeleminen.

Poliisi on ollut keskeneräisestä tutkinnasta niukkasanainen eikä ole vahvistanut esimerkiksi epäiltyjen lukumäärää.

Kutsu käräjäoikeuden pakkokeinoistuntoon on lähetetty epäillyille, mutta he eivät saapuneet paikalle.

Varastointi alkoi jo edellisen omistajan aikana

Dragon Miningin tyhjennysprosessi ja sen kustannusvastuu on käsiteltävänä hallinto-oikeudessa, mikä poliisin mukaan viivästyttää tutkintaa.

Esitutkinta on yhä kesken, minkä takia käräjäoikeus pidensi maanantaina kaivoksen eristysaikaa. Dragon Mining ei harjoita enää kaivostoimintaa Oriveden kaivoskuiluissa. Ne on eristetty rikospaikan turvaamiseksi, kunnes selviää, mitä kaivokseen säilötyille jätteille on tarkoitus tehdä.

Poliisi haluaa varmistaa, että kun louhosta aletaan tyhjentää, poliisi on paikalla.

Kaivosta ei ehkä saada koskaan täysin puhtaaksi, on aiemmin arvioitu. 85 metrin syvyydessä kaivos on osin täyttynyt liejusta ja vedestä. Puhdistaminen on yhtiön mukaan vaarallista.

Jätteiden laittaminen on aloitettu Ely-keskuksen mukaan jo 1990-luvulla. Jätteiden laiton varastointi kaivostunneliin on poliisin arvion mukaan alkanut jo kaivoksen edellisen omistajan, Outokumpu Oy:n aikana.

Outokumpu Oy toimi Orivedellä vuoteen 2003 saakka. Australialaisomistuksessa oleva Dragon Mining aloitti kullan louhinnan Oriveden kaivoksella vuonna 2007.

Poliisin mukaan kaivoksen nykyinen johto on lopettanut väärän käytännön vuonna 2016.

Lisätty klo 13.47 STT:n tietoja.

Lue lisää:

Oriveden laittoman jätekaivoksen tutkinta edistyy – Tukesin virkamiehen osuus siirtyy syyteharkintaan

Oriveden kultakaivoksen jätekasaa ei ole vieläkään tutkittu perin pohjin

Salaisesta kaatopaikasta kaivoksen sisältä saatu jätettä pois jo lähes 30 000 kiloa – kukaan ei tiedä, paljonko sitä on vielä jäljellä

Suosittelemme sinulle