Hyppää sisältöön

Itäisellä Suomenlahdella alkaa tänään kansainvälinen jättiharjoitus – kuvitteellisessa tilanteessa mereen pääsee vaarallista kemikaalia ja öljyä

Rajavartiolaitoksen johtamaan harjoitukseen osallistuu joukkoja Kymenlaakson ja Helsingin pelastuslaitoksilta, WWF:stä, Merivoimista, Suomen Punaisesta Rististä ja muita toimijoita Itämeren rannikkovaltioista.

Öljyä Jyväsjärvessä
Balex Delta 2021 -harjoituksessa pyritään esimerkiksi estämään vaarallisen kemikaalin ja öljyn leviämistä ja keräämään sitä talteen virtuaalisesti. Kuvituskuva. Kuva: Yle
Juulia Tillaeus
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkan ja Pyhtään edustalla harjoitellaan tällä viikolla suuren öljyonnettomuuden torjuntaa.

Kansainvälisessä harjoituksessa toimitaan kuvitteellisessa tilanteessa, jossa kaksi isoa säiliöalusta on törmännyt toisiinsa meriväylällä. Onnettomuuden seurauksena veteen pääsee merkittävä määrä alusten lastina ollutta vaarallista kemikaalia ja öljyä.

Kuvitteellisen onnettomuuden myötä viranomaiset ja vapaaehtoiset ryhtyvät toimiin ihmishenkien pelastamiseksi ja ympäristövahinkojen rajoittamiseksi. Harjoituksessa pyritään esimerkiksi estämään kemikaalin ja öljyn leviämistä ja keräämään sitä talteen virtuaalisesti.

Harjoitustoiminta keskittyy Pyhtään Munapirtin eteläpuolelle. Varsinainen harjoitus järjestetään merellä, saaristossa ja maissa tänään tiistaina ja huomenna keskiviikkona.

Todellinen riski

Itämeri on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista, joten suuronnettomuuden mahdollisuus on jatkuvasti olemassa.

Rajavartiolaitoksen mukaan pelkästään Suomenlahdella liikennöi vuosittain yli 36 000 alusta, ja sen kautta kuljetetaan jopa 180 miljoonaa tonnia öljyä. Kapeutensa takia Itämeri on erityisen haavoittuva öljy- ja kemikaalionnettomuuksille. Onnettomuustilanteessa mereen päässyt öljy tai kemikaali leviää nopeasti.

Ellei leviämistä pystytä rajoittamaan riittävän nopeasti, rantaviiva voi likaantua jopa satojen kilometrien matkalta. Yhteiskunnalle koituvat kustannukset voivat nousta suuriksi.

Rajavartiolaitoksen johtamaan harjoitukseen osallistuu joukkoja Kymenlaakson ja Helsingin pelastuslaitoksilta, WWF:stä, Merivoimien maakuntajoukon Merikuljetusjoukkueesta, Suomen Punaisesta Rististä ja muita toimijoita Itämeren rannikkovaltioista.

Kansainvälistä yhteistyötä

Balex Delta 2021 -nimeä kantava harjoitus on osa Itämeren alueen merellisen ympäristönsuojelusopimuksen yhteistyötä.

Balex-harjoitusten tavoitteena on mahdollistaa, että jokainen Itämeren rannikkovaltio kykenee johtamaan suurta öljyntorjuntaoperaatiota, omien resurssiensa lisäksi myös naapurimaiden resursseja hyödyntäen.

Harjoitus järjestetään vuosittain eri puolilla Itämerta, vuorotellen kunkin rannikkomaan johdolla. Tänä vuonna Suomen isännöimään harjoitukseen osallistuu useita kansainvälisiä yksiköitä ja asiantuntijoita muun muassa Saksasta, Tanskasta, Puolasta, Ruotsista, Latviasta ja Virosta.

Suosittelemme sinulle