Hyppää sisältöön

Syrjäisestä mökistä löytyi noin 40 hyväkuntoista kissaa – löytäjät ymmällään: "Ei ihan tavallinen tapaus"

Kotkan seudulta löytyneitä kissoja oli ruokittu huonosti, mutta muutoin ne ovat hyväkuntoisia. Niille etsitään nyt uudet kodit eläinsuojeluyhdistysten kautta.

Kissojen tapaus tuli viranomaisen tietoon viime viikon maanantaina. Eläinsuojeluyhdistys kuljetti kissoja kantokopissa pois paikalta kahden päivän ajan. Kuva: Etelä-Kymenlaakson Eläinsuojeluyhdistys EKEY ry

Pienestä syrjäisestä saunamökistä pelastettiin viime viikolla yhteensä 41 kissaa Kotkan seudulla.

Ahtaaseen huoneeseen jätetyillä eläimillä ei ollut tarpeeksi ruokaa, ja haju oli sanoinkuvaamaton. Eläinsuojeluyhdistys haki kissat turvaan sen jälkeen, kun kissoista oli tehty ilmoitus valvontaeläinlääkärille.

Yhdistyksen vapaaehtoisia kohtasi mökillä hirvittävä näky, sillä jotkut kissoista söivät nälkäänsä vastasyntynyttä kissanpoikasta.

Useampi kissoista oli vielä tiineenä. Ainakin kaksi niistä on synnyttänyt poikueet pelastamisensa jälkeen.

– Yksi talteenotetuista kissoista on synnyttänyt eilen. Lisäksi toinen kissa, jonka vein Helsinkiin seuraavana päivänä kiinniotosta, sen synnytys käynnistyi jo matkalla. Olimme pelastustöissä h-hetkellä, Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Satu Väisänen sanoo.

Uudet kodit

Iso osa pelastetuista kissoista voi kuitenkin nyt hyvin.

Kaikki 38 aikuista kissaa olivat olosuhteisiin nähden hyväkuntoisia, joskin nälkäisiä. Kolme mökistä löytynyttä vastasyntynyttä pentua kuitenkin menehtyi pelastamisen jälkeen.

– Paikan päällä näki sen syömisjärjestyksen. Siellä oli osa hyväkuntoisia kolleja hyvässä lihassa, mutta sitten oli naaraskissoja ja nuorempia kissoja, jotka olivat hoikemmassa kunnossa. Vettä niillä oli ja ruokittukin niitä oli, mutta ihminen ei ollut ymmärtänyt sitä kuinka suuri määrä ruokaa olisi pitänyt jättää, Väisänen sanoo.

Vaikka kissojen kohtalo on ollut raju, on sisätiloissa oleminen ollut niille etu.

– Olemme hakeneet näitä ulkona oleskelleita kissapopulaatioita, joista esimerkiksi puolet on jouduttu lopettamaan, koska ne ovat olleet niin sairaita. Nämä ovat olleet sisällä ja ovat siksi niinkin hyväkuntoisia, Väisänen sanoo.

Kissat sijoitettiin eläinsuojeluyhdistyksiin eri puolille Etelä-Suomea. Niille etsitään uudet kodit. Kuva: Etelä-Kymenlaakson Eläinsuojeluyhdistys EKEY ry

Eläinsuojeluyhdistyksissä kissat leikataan, rokotetaan ja sirutetaan. Sen jälkeen niille etsitään uudet kodit.

Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistys piti itse kahdeksan kissaa. Muut 30 kissat on kuljetettu muiden eläinsuojeluyhdistysten hoiviin eri puolille Suomea.

– Saimme onneksi apua. Se on tässä meidän toiminnassa hienoa, Väisänen sanoo.

Kissoja on kuljetettu eläinsuojeluyhdistysten hoitoon muun muassa Lappeenrantaan, Porvooseen, Helsinkiin, Lahteen ja Hämeenlinnaan.

Ihmisten ilmoitusten varassa

Kissat pelastettiin sen jälkeen, kun sivullinen oli tehnyt saunamökissä pidetyistä kissoista ilmoituksen valvontaeläinlääkärille. Tapaus tuli tietoon viikko sitten maanantaina. Eläinsuojeluyhdistys kuljetti kissoja kantokopissa pois paikalta kahden päivän ajan.

– Ensimmäisenä päivänä otettiin 25 kissaa. Sitten kello alkoi olla paljon ja takki tyhjä meilläkin. Jätimme lopuille kissoille runsaasti ruokaa ja jatkoimme aamulla, Väisänen sanoo.

Saunamökissä oli pieni ulkoeteinen ja pieni tupa. Saunan ovi oli kiinni. Sinne kissat eivät päässeet. Kyse ei kuitenkaan ole villikissoista.

– Nämä olivat selvästi tottuneet ihmiseen. Niitä oli kuitenkin käyty syöttämässä. Ne olivat sen verran kesyjä, että ne pystyi ottamaan helposti kiinni. Näistä tulee vielä hyviä kotikissoja, Väisänen sanoo.

Kissat olivat olosuhteisiin nähden hyväkuntoisia, mutta aliravittuja. Kuva: Etelä-Kymenlaakson Eläinsuojeluyhdistys EKEY ry

Tapaus ei ole eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtajallekaan ollenkaan tavallinen.

– Miettiihän sitä, onkä näitä sitten minkä verran. Tämäkin tuli ihan sattumalta tietoon, kun joku näki suuren määrä kissoja mökissä. Toivomme, että ihmiset ilmoittavat, jos näkevät omituisia juttuja, Väisänen sanoo.

Kissat mökissä pitkään?

Omin luvin mökkiin ei menty. Mökin omistaja ei kuitenkaan ollut kissojen omistaja, vaan oli antanut toiselle henkilölle luvan viedä mökille kissoja remontin ajaksi.

– Se ei ole selvinnyt, milloin kissoja on ensimmäisen kerran mökille viety tai paljonko niitä on silloin ollut.

Väisäsellä on tieto, että kissoja olisi nähty mökin ikkunoista jo viime syksynä.

Kissat ovat lisääntyneet mökillä keskenään. Sitäkään ei voida tietää, paljonko syntyneitä pentuja on kuollut niin, että muut kissat ovat ne syöneet. Satu Väisänen epäilee, että näin on kuitenkin tapahtunut.

Valvontaeläinlääkäri ei ole vienyt asiaa poliisille. Omistaja luovutti kissat eläinsuojeluyhdistyksen hoitoon.

Kissojen löytymisestä kertoi ensin Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Eläinsuojeluyhdistyksessä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka kauan kissat olivat mökissä olleet. Kuva: Etelä-Kymenlaakson Eläinsuojeluyhdistys EKEY ry

24.8. kello 10:14 tekstiä korjattu: valvontaeläinlääkäri ei ole vienyt asiaa poliisille. Jutussa puhuttiin virheellisesti syytteiden nostamisesta.

Suosittelemme sinulle