Hyppää sisältöön

THL:n tutkimuspäällikkö ehdottaa pelikoneille samantyyppisiä varoituksia kuin tupakka-askeissa on

Veikkauksen peliautomaatien pelaajat joutuvat ensi kuusta lähtien määrittelemään ylärajan pelitappioilleen. Korkeimillaan se voi olla 2 000 euroa kuussa. Tutkijoiden mukaan pelikoneiden riippuvuusriskeistä pitää kertoa selvemmin.

Veikkauksen peliautomaatteja Kuopissa. Ennen pelaamista pelaajan pitää tunnistautua.
Kuva: Sami Takkinen / Yle
Antti Parviala
Avaa Yle-sovelluksessa

Veikkaus asettaa pakollisen ylärajan peliautomaattiensa pelaajien tappioille. Ensi kuusta lähtien yksittäinen pelaaja voi hävitä korkeintaan 500 euroa päivässä tai 2000 euroa kuukaudessa peliautomaateilla.

Rahapelien haittoja tutkinut Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Anne Salonen pitää rajoja kuitenkin edelleen liian korkeina.

– Kenellä on varaa hävitä peleissä kaksi tuhatta euroa kuukaudessa, ja vaikka joka kuussa, hän kysyy.

Salosen mukaan eri peliautomaattien välillä on suuret erot siinä, kuinka voimakkaasti ne aiheuttavat riippuvuutta. Siksi hän ehdottaakin, että pelaajien pitäisi saada selkeästi tietoa eri pelikoneiden aiheuttamista riskeistä.

– Mielestäni pelikoneille pitäisi harkita samantyyppisia varoituksia kuin vaikka tupakalla.

Veikkauksen johtaja Jarmo Kumpulaisen mukaan eri pelien riippuvuusluokittelu on jo tekeillä. Hänen mukaansa esimerkiksi pelirytmin nopeus “vaikuttaa valtavasti” pelin aiheuttamaan riippuvuusriskiin.

– Meillä on jo suunnitelmia miten riskien eroja saadaan paremmin pelaajien tietoon, hän kertoo.

Myös THL:n Salonen korostaa, että juuri nopeatempoiset pelikoneet ovat voimakkaasti riippuvuutta aiheuttavia. Pelien koukuttavuuteen vaikuttavat monet tekijät kuten pelin nopeus, panoksen suuruus ja väri-, valo- ja äänitehokeinot.

Veikkaus ennakoi tiukentuvia sääntöjä

THL:n erikoistutkija Jani Selin tulkitsee Veikkauksen kulkevan rajoituksillaan jo hieman ennakoivasti siihen suuntaan, johon lainsäädäntö on menossa.

Uusi arpajaislaki on tulossa eduskunnan käsittelyyn syyskuun alkupuolella. Laki on laajentamassa tappiorajat mahdollistavaa pelaajan tunnistautumispakkoa koskemaan lähes kaikkia rahapelejä. Ensi vuonna pakollinen tappioraja on laajentumassa hajasijoitettuihin peliautomaatteihin tavalla, jonka Veikkaus ottaa jo syyskuun alusta lähtien käyttöön.

Selin pitää myönteisenä Veikkauksen oma-aloitteisuutta, mutta toivoo pelitappiorajojen tiukentamista.

Hänen mukaansa mallia voisi ottaa Norjasta, jossa pelikoneiden tappiorajat ovat muutaman satasen kuukaudessa ja kymppejä päivässä.

Veikkauksen vastuullisuusjohtaja Susanna Saikkonen pitää kuitenkin tänään kerrottua muutosta merkittävänä askeleena Veikkauksen "vastuullisuusmatkalla".

Pakollisen tappioylärajan lisäksi pelaaja on voinut jo aiemminkin asettaa itse vapaaehtoisen rajan tappioilleen. Saikkosen mukaan noin puolet pelaajista on asettanut rajan enintään sataan euroon kuukaudessa.

Veikkauksen automaattien pelaaminen on vaatinut tammikuusta lähtien tunnistautumista kauppojen, ravintoloiden ja huoltoasemien automaateilla. Veikkauksen omissa pelisaleissa tunnistautumista on vaadittu heinäkuusta lähtien. Netin nopearytmisissä peleissä pakolliset tappiorajat ovat olleet voimassa jo neljä vuotta.

Korona vähentää pelaamista

Saikkosen mukaan automaattipelaaminen on vähentynyt merkittävästi tänä ja viime vuonna. Alkuvuonna 2021 pelaaminen on vähentynyt hänen mukaansa ainakin 30 prosenttia. Vähentymisen taustalla on pakollinen tunnistautuminen ja se, että pelaajat ovat voineet asettaa itselleen pelaamisen estoja.

Osansa on myös koronaepidemialla, joka on vähentänyt pelaamista. Lisäksi Veikkaus on vähentänyt automaattien määrää yli 40 prosenttia viime vuoden alkuun verrattuna.

Saikkosen mukaan Veikkauksen asiakkaat ovatkin hävinneet peliautomaateilla huomattavasti aiempaa vähemmän rahaa.

– Kaikkien vuosina 2020–2023 tehtävien vastuullisuustoimenpiteidemme laskeva vaikutus tuloutukseen valtiolle on arvioidemme mukaan vuositasolla noin 300 miljoonaa euroa, Saikkonen kertoo.

Veikkauksessa arvioidaan oman tilastotiedon perusteella, että pakollinen tappiorajoitus vähentää juuri ongelmapelaamista.

Halutessaan Veikkauksen asiakas voi estää itseltään automaattien pelaamiseen kokonaan. Jo nyt nettipelaamisen tai fyysisten automaattien pelaamisen on estänyt itseltään noin 31 000 henkilöä. Fyysisten automaattien pelaamisen estoa koskevia rajoituksia on asettanut yli 10 000 asiakasta.

Veikkauksen tulojen pienentyminen on johtanutyt-neuvottelujen alkamiseen yhtiössä pari viikkoa sitten. Tilanne huolestuttaa myös Veikkauksen voittovaroista rahoitusta saavaa tutkimus-, urheilu- ja kulttuurialaa. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen onkinehdottanut, että Veikkauksen tulot siirrettäisiin suoraan valtion budjettiin.

Veikkauksen asemaa pohtineen Erkki Liikasen johtamantyöryhmän mielestä tällä hetkellä suomalaisten rahapelihaitat ovat yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta liian suuret. Raportin mukaan rahapelien tuottama kate on laskenut muutaman viime vuoden, mutta sitä ennen se kasvoi peräti kolmanneksen vuodesta 2005 vuoteen 2016.

Tarkennus 24.8. klo 11.28 Veikkaus ei vähentänyt automaattien määrää koronan takia, mutta epidemia on johtanut pelaamisen vähentymiseen.

24.8. klo 13.09 lisätty THL:n kommentit.

Aiheesta voi keskustella 24.8. klo 22:een saakka.

Lue lisää:

Veikkauksen automaatteihin tulossa tappioraja – uudistuksella pyritään vähentämään rahapeliongelmia

Suosittelemme sinulle