Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö Ukrainassa: ”Suomi tukee kansainvälisiä ponnisteluja Ukrainan alueellisen integriteetin palauttamiseksi”

Niinistö osallistui tänään yhdessä 44 valtion ja järjestön edustajan kanssa Venäjän miehittämän Krimin niemimaan tilannetta käsittelevään huippukokouksen Kiovassa. Niinistö peräänkuulutti Helsingin henkeä, jossa vastapuolta kuunnellaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Unkarin presidentti Janos Ader ja Viron presidentti Kersti Kaljulaid. Kuva: AFP / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui tänään Venäjän miehittämän Krimin niemimaan tilannetta käsittelevään huippukokoukseen Ukrainan Kiovassa.

Kokousta isännöi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja sen tarkoituksena on hänen mukaansa Krimin kysymyksen esillä pitäminen kansainvälisessä yhteistyössä ja Krimin tilanteeseen liittyvän kansainvälisen koordinaation vahvistaminen.

Tilaisuuteen osallistui ukrainalaistietojen mukaan edustajia 44:stä eri valtiosta ja kansainvälisestä järjestöstä. Niinistön mukaan paikalla oli kaikkien Euroopan unionin jäsenmaiden edustajat.

"Tämä on myötätunnon osoittamista Ukrainalle"

Niinistö kommentoi kokouksen antia Ylen haastattelussa Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

– Tämä on tietynlaista myötätunnon osoittamista Ukrainalle. Mitään sellaista viisasten kiveä täältä ei löydy, joilla noita ongelmia ratkaistaisiin, Niinistö sanoi.

Hän lisäsi uskovansa, että Itä-Ukrainan konfliktin pitää ratketa ensin, jotta Krimin tilanteeseen voidaan löytää ratkaisu.

Krimin tilannetta käsittelevään huippukokoukseen Ukrainan Kiovassa 23. elokuuta osallistui edustajia 44:stä eri valtiosta ja kansainvälisestä järjestöstä. Kuva: Fatif Aktas/Stella Pictures / ddp

Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin vuonna 2014 ja on sen jälkeen tukenut Itä-Ukrainassa hallituksen joukkoja vastaan sotivia separatisteja.

Niinistö peräänkuulutti Ylen haastattelussa sitä, että Itä-Ukrainan konfliktin osapuolet sitoutuisivat noudattamaan Minskin sopimusta, joka vaatii muun muassa raskaiden aseiden poisvetämistä alueelta ja Ukrainalle mahdollisuutta valvoa rajojaan yhdessä Venäjän kanssa.

Konfliktin osapuolet eivät ole noudattaneet vuonna 2015 neuvoteltua sopimusta.

Niinistö peräänkuulutti Helsingin henkeä

Presidentti Niinistö vakuutti kokouksessa Suomen tukevan Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta.

– Suomi tukee kansainvälisiä ponnisteluja Ukrainan alueellisen integriteetin palauttamiseksi, hän sanoi puheessaan.

Puheessaan Niinistö muistutti itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden periaatteiden sisältyvän Helsingissä vuonna 1975 allekirjoitettuun Etykin-päätösasiakirjaan, joka hänen mukaansa muodostaa Euroopan turvallisuusjärjestyksen perustan.

Edessä vasemalta, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Unkarin presidentti Janos Ader, Viron presidentti Kersti Kaljulaid ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel Krim-foorumin huippukokouksessa. Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Niinistö peräänkuuluttikin kokouksessa Helsingin henkeä.

– Helsingin henki tarkoitti sitä, että täysin eri mieltä olevat Kylmän sodan osapuolet kohtasivat toisensa ja kykenivät keskustelemaan, hän sanoi Ylelle.

Niinistö kertoi näkevänsä varovaista toivoa siinä, että Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välille on syntynyt keskusteluyhteys.

Mies pitelee Ukrainan lippua
Video kertoo Ukraina kriisin taustan ja pohtii jääkö Ukraina idän ja lännen väliin.

Lisää aiheesta:

Ulkoministeri Blinken vaatii Venäjää lopettamaan vihamielisen toimintansa Ukrainaa kohtaan

Venäjä alkoi vetää joukkojaan Ukrainan rajalta, voittiko kukaan mitään? Kahdeksan kysymystä Venäjän voimannäytöstä

EU:n ulkoministerit osoittivat kokouksessa tukensa Ukrainalle ja vaativat Venäjää liennyttämään jännitteitä

Suosittelemme sinulle