Hyppää sisältöön

Näin Turkki antoi tuulahduksen Euroopan huipulta – lentopallonaisten taival EM-kisoissa jää alkulohkoon

Suomi tarvitsee EM-kisojen jatkopaikkaan voitot viimeisistä otteluista. Turkki-ottelun lähetys alkaa kello 20.15 TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Anu Karttunen
Anu Karttunen

Turkki vei kolmannen erän 25–15 ja ottelun 3–0

Suomesta ei ollut tällä kertaa Turkin pysäyttäjäksi. Turkki pystyi pyörittämään monipuolista hyökkäyspeliä kolmannenkin erän ajan ja tarvittaessa hakkuri Karakurt iski joko kovaa tai sijoitti pallon torjunnan taakse.

Tappioasemasta huolimatta suomalaispelaajat hakivat sitkeästi lisäpisteitä ja etenkin tuplavaihto, jossa passari Kaisa Alanko ja hakkuri Piia Korhonen vaihdettiin Katja Kylmäahoon ja Yasmine Madseniin toimi tässäkin erässä ja toi piristystä kentälle.

Turkki oli kuitenkin liian kova vastus Suomelle. Tappio tietää sitä, että Suomen pelit päättyvät alkulohkoon. Sillä on kuitenkin vielä tiistaina ottelu emäntäjoukkue Romaniaa vastaan.

Anu Karttunen

Turkki vyörytti toisen erän 25–12

Turkki sai toiseen erään aivan eri vaihteen päälle, sillä se repäisi nopeasti 5-1-johdon. Päävalmentaja Tapio Kangasniemi herätteli joukkuetta aikalisällä, mutta Turkin passari Canzu Özbay haki kerta toisensa jälkeen passeillaan pelätyn hakkurin Ebrar Karakurtin, joka oli löytänyt tehonsa.

Kangasniemi haki vaihdoilla terävyyttä kentälle, ja se toimikin ajoittain, muun muassa Piia Korhonen napsi muutaman makean pisteen. Turkki oli kuitenkin onnistunut venyttämään johtonsa jo niin suureksi, ettei Suomi saanut yksittäisillä pisteillä sitä enää kiinni.

Anu Karttunen

Turkki vei ensimmäisen erän 25–19

Suomi lähti pelaamaan rohkeasti ja sai otteluun unelma-alun, kun Emmi Riikilä syötti ässän ja hyvin koko erän pelannut Salla Karhu sijoitti Suomen kahden pisteen johtoon. Turkki teki helppoja virheitä eikä saanut hyökkäyspeliään pyörimään totutulla tavalla.

Vasta erän kallistuttua loppupuolelle Turkki sai repäistyä eroa ja sen hyökkäykset keskeltä upposivat Suomen kenttään Zehra Günesin, Tugba Senoglun ja Eda Edemin johdolla. Myös joukkueen hakkuri Ebrar Karakurt väläytteli ajoittain kovaa kättään.

Anu Karttunen

Joukkueiden kokoonpanot:

Suomi:

Salla Karhu Piia Korhonen Anna Czakan Michaela Madsen Kaisa Alanko Emmi Riikilä Netta Laaksonen

Turkki:

Zehra Günes Tugba Senoglu Cansu Özbay Ebrar Karakurt Hande Baladin Eda Erdem Simge Sebnem Akoz

Anu Karttunen

Czakan: Minulla on itsevarma olo verkolla

Anna Czakan syöttää.
Emmi Riikilä (vas.) ja Anna Czakan Ruotsi-ottelussa. Kuva: Lehtikuva / Sica Szabo

Suomen joukkueen keskipelaaja Anna Czakan on ollut tyytyväinen Romanian Cluj-Napocassa pelattuun EM-kisojen alkulohkoon. Pelit ovat olleet kovia, puitteet ovat olleet hienot ja kisat isot. Toisissa EM-kisoissaan pelaava Czakan on pitänyt kokemusta hienona.

Czakan on nostanut etenkin viimeisen vuoden aikana tasoaan ja oli EM-karsinnoissa yksi joukkueen kantavista voimista. Hän nakutti tuolloin kolmessa ottelussa 45 pistettä. Czakan myöntää, että hän on näissä kisoissa itsevarmempi.

– Minulla on pari kesää maajoukkueen kanssa takana, joten olen kokeneempi. Minulla on nyt enemmän itsevarmuutta ja molempien passareiden kanssa löytynyt yhteispeli tosi hyvin. Puolin ja toisin luotetaan toisiimme, passeja annetaan ratkaisuhetkillä hyvin. Minulla on itsevarma olo verkolla, Czakan kertoi Yle Urheilulle.

Czakan on miettinyt pelaamista ulkomailla ja sai hyvin menneiden EM-karsintojen jälkeen monia tarjouksiakin. Tästä huolimatta hän päätti jatkaa vielä vuoden verran salolaisessa LP Viestissä, joka kruunattiin viime kauden jälkeen Suomen mestariksi.

– Joukkue on rakennettu hienosti ja pääsen pelaamaan vielä mestarien liigaakin. Voi olla että vuoden päästä olen valmiimpi lähtemään. Mutta nyt haluan katsoa sen kortin, että pääsen mestarien liigaan.

Ennen sarjakauden avausta Czakan keskittyy nyt täysillä ainakin jäljellä olevaan kahteen EM-lohko-otteluun. Hänen luottonsa joukkueeseen ja passari Kaisa Alankoon on kova ja hän uskoo, että harjoiteltu siirtohyökkäys uppoaa vastustajan kenttään.

– Se on selkeästi lempihyökkäykseni. Painetaan sitä niin kauan, että se otetaan kunnolla kiinni ja vaihdetaan sitten vasta.

Anu Karttunen

Montako pistettä lentisnaiset tekevät Turkkia vastaan? Veikkaa oikein ja voita liput miesten EM-avausotteluun Tampereelle!

Naisten lentopallojoukkue tuulettaa.
Kuva: CEV

Osallistu kisaan kirjautumalla ensin Yle Tunnuksella ja veikkaa sen jälkeen alta Suomen kokonaispistemäärää (eli pisteet kaikista eristä yhteenlaskettuna) ottelusta Turkkia vastaan. Muista jättää nimimerkkisi ja paikkakuntasi veikkauksesi yhteydessä.

Veikkausaika päättyy, kun ottelu alkaa maanantaina 23.8.2021 klo 20.30. Yhdellä Yle Tunnuksella kilpailuun voi osallistua vain kerran. Kamppailua jännitetään suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa klo 20.15 alkaen.

Tuloksen täysin oikein veikanneiden kesken arvotaan kaksi lippua Tampereella pelattavaan EM-otteluun Suomi-Pohjois-Makedonia. Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti kilpailun päätyttyä.

Pääset veikkaukseen täältä.

Anu Karttunen

Kangasniemi: Taikatemppuja ei ole enää tehtävissä

Tapio Kangasniemi pelaajien ympäröimänä aikalisällä.
Kuva: Lehtikuva / Sica Szabo

Suomen päävalmentaja Tapio Kangasniemen mukaan kolme ottelua kolmessa päivässä oli tuhti satsi EM-kisojen alkuun, mutta joukkue oli valmistautunut siihen. Tästä huolimatta voitot ovat lipsuneet Suomen naisilta. Ainoastaan Alankomaat ovat tähän mennessä ollut täysin ylivoimainen vastus, mutta sekä Ruotsia että Ukrainaa vastaan Suomella olisi ollut mahdollisuuksia.

– Tosi vaikea sanoa, mistä se on ollut kiinni. Siellä on selkeästi asioita, jotka tulee niin sanotusti silmille. Taso ei pysy tarpeeksi kauan hyvänä. Parista kolmesta pallosta ollut kiinni, että voitaisiin tällä hetkellä olla kiinni kahdessa voitossa, Kangasniemi totesi Yle Urheilulle.

– Urheilu on sellaista ja se on tämän homman suola, että se on hiuskarvan varassa. Kun pallo on ilmassa, niin se on se hetki, jolloin pitää tehdä kovia suorituksia. Se on lyhyt aika, mutta se ratkaisee kaiken.

Kangasniemen mukaan tämän vuoden EM-kisoissa on ollut nähtävissä, että joukkueiden hakkuripeli on kovempaa kuin aikaisemmin. Ja yksi pelaaja voi kääntää koko pelin. Aivan kuten Ruotsin Isabelle Haak teki Suomea vastaan. Turkki-ottelussa verkon toisella puolella on jälleen yksi kova hakkuri, 196-senttinen Ebrar Karakurt.

– Karakurt on nostanut napsun, kaksi omaa tasoaan. Kaksi vuotta sitten hän oli vielä ailahtelevainen. Mutta siellä on toinen hakkurikin (Mereym Boz) todella hyvässä tikissä. He voivat pelata erilaisia variaatioita. Ei sieltä ilmaisia pisteitä tule, ja näin se pitääkin olla.

Kangasniemen mukaan joukkueen on ollut turha miettiä muiden joukkueiden pelejä. Omaan peliin keskittyminen on ollut tärkeintä. Suomen yhteispeli on tarvinnut hiomista ja nyt joukkue keskittyy parantamaan omaa peliään.

– Taikatemppuja ei ole enää tehtävissä. Harjoitteleminen ja yhdessä pelaaminen ovat ne lääkkeet, jolla se tehdään. Se on pitkä ja kivinen tie, mutta niin se on kaikilla joukkueilla, joten samalla viivalla ollaan. Miten onnistutaan ja missä kunnossa joku tietty asia pelissä on sillä hetkellä, voi heilauttaa voimasuhteita.

Kangasniemen mukaan kaksi vuotta sitten pelattu taisteluottelu Turkkia vastaan on jo historiaa, mutta siitä otetaan oppia. Päävalmentajan mukaan jokainen peli onkin pelaajille mahdollisuus oppia ja kehittyä.

– Samoilla lääkkeillä lähdetään kuin kaksi vuotta sitten. Omaan tekemiseen ja systeemiin täytyy luottaa ja pitää nauttia siitä tekemisestä. On hienoa, että pääsemme pelaamaan kovia joukkueita vastaan. Samalla pääsemme mittaamaan omaa tasoamme. Se voi kertoa paljon pelaajille kehityskohteista.

Päivitys kello 20.27: Korjattu toisen hakkurin nimi

Anu Karttunen

Suomi tarvitsee jatkopaikkaan kaksi voittoa

Suomen urakka EM-kisoissa jatkuu tänään välipäivän jälkeen ja vastaan asettuu kivikova Turkki. Euroopan rankingissa jaetulla kakkossijalla oleva Turkki oli juuri päättyneissä Tokion olympialaisissa toiseksi paras eurooppalaisjoukkue ja oli saavutti edellisistä EM-kisoista hopeaa.

Noissa vuoden 2019 kisoissa Suomi ja Turkki pelasivat silloinkin samassa alkulohkossa. Suomi pani kotijoukkueen koville ja venytti ottelun viidenteen erään asti. Lopulta Turkki voitti fanaattisen kotiyleisön riemuksi 3–2 (26–24, 25–15, 20–25, 21–25, 15–10).

Näissä EM-kisoissa Turkki on voittanut kaikki pelaamaansa kolme ottelua. Romania kaatui 3–1, Ukraina 3–0 ja Ruotsi 3–0. Suomi sen sijaan on hävinnyt kaikki ottelunsa: Ruotsille 2–3, Alankomaille 0–3 ja Ukrainalle 1–3.

Koska Ukraina voitti aiemmin päivällä Ruotsin suoraan kolmessa erässä, Suomen pitäisi voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut eli sekä Turkki että huomenna Romania, jotta se pääsisi jatkopeleihin.

Suosittelemme sinulle