Hyppää sisältöön

Maajoukkueen nuoret yleispelaajat ovat siviilissä hiljaisia, mutta kentällä ystävykset syttyvät – kaksikko kaipaa monipuolisuutta hyökkäyksiin: "Ei sinne helpot jää"

Suvi Kokkonen ja Emmi Riikilä vastaavat Suomen naisten lentopallomaajoukkueen yleispelaajaosastosta. Ystävykset ovat kaivanneet joukkueen peliin tasaisuutta ja hyökkäykseen monipuolisuutta.

Suvi Kokkonen lyö Ruotsin torjunnan ohi.
Suvi Kokkonen (oik.) kuuluu nuoresta iästään huolimatta Suomen joukkueen vakiopelaajiin. Kuva: Lehtikuva / Sica Szabo
Petri Sjöblom,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Emmi Riikilä vaihtoi elämänsä ensimmäistä kertaa liigaseuraa kolme vuotta sitten, kun hän 18-vuotiaana siirtyi kasvattajaseurastaan Nurmon Jymystä Hämeenlinnan Lentopallokerhon riveihin. Uudelle paikkakunnalle ja uuteen seuraan liittymistä helpotti paljon se, että joukkueessa pelasi puolta vuotta nuorempi, junnuturnauksista tutuksi tullut Suvi Kokkonen.

Kaksikosta tuli pian hyvät ystävykset, jotka vastaavat nyt Suomen maajoukkueen yleispelaajaosastosta.

– Suvin kanssa on aivan ihan pelata. Hän on tosi luotettava ja hyvä ystävä. Kaikki oli minulle silloin niin uutta, niin oli paljon helpompaa sulautua siihen hommaan mukaan, kun Suvi oli siinä, Riikilä kehui Kokkosta ja sai myös itse samanlaista suitsutusta.

– Silloinhan me oikeastaan päästiinkin tutustumaan. Kun kuulin, että Emmi tulee Hämeenlinnaan, tiesin, että on hyvä tyyppi ja pelaaja. Sain hänestä hyvän ystävän, joten ei siitä mitään huonoa ollut, Kokkonen naurahti.

Vaikka molemmat ovat yleispelaajia ja sekä Hämeenlinnassa että maajoukkueessa jopa kilpailijoita, ei se ole vaikuttanut heidän väleihinsä. Kokkosen mukaan on jopa kivaa kisata hyvää ystävää vastaan.

– Olemme molemmat sellaisia, että saamme aggrea peleistä. Olemme vapaa-ajalla hiljaisia, mutta sitten peliin sytymme, hän vakuutti.

Ajattelua enemmän hyökkäyksiin

Molempien peli on kulkenut EM-kisoissa kohtuullisesti, mutta Kokkonen ei ole ollut lainkaan tyytyväinen omaan peliinsä, eikä myöskään joukkueen peliin. Koska yleispelaajaosastolla tilanne on ollut hyvä, sinne voisi tehdä enemmänkin vaihtoja.

– Ailahtelevaan peliin tarvittaisiin koko joukkueelta jotain ylimääräistä, että pystyisimme pitämään tasomme koko ottelun ajan, Kokkonen sanoi.

Kaksi vuotta sitten Riikilän EM-kisat päättyivät heti alkumetreillä loukkaantumiseen. Nyt hän on päässyt pelaamaan jokaisessa pelissä. Hän sanoi olevansa tyytyväinen, mutta löytävänsä pelistään paljon parannettavia asioita.

Riikilä on jäänyt kaipaamaan varsinkin rohkeutta hyökkäyspelaamiseen itseltään ja koko joukkueelta. Tärkeää olisi myös, että hyökkäyksiä tulisi useammalta pelaajalta ja lyöntikovuutta pitäisi olla enemmän.

– Ei se ole turhaa lyödä koko ajan täysillä, mutta jos siellä on vastassa kovia ja varsinkin pitkiä naisia, niin se ei kauheasti auta, jos lyö täysiä torjuntaan, Kokkonen kuitenkin muistutti.

Emmi Riikilä lyö pallon Ruotsin torjunnan ohi.
Emmi Riikilän (oik.) edelliset EM-kisat päättyivät loukkaantumiseen. Nyt hän on saanut pelata jokaisessa ottelussa. Kuva: Lehtikuva / Sica Szabo

Kokkonen on EM-turnauksessa päässyt kokeilemaan siipiään myös hakkurin tontilla. Vaikka tilanne tuli hänelle yllätyksenä, ei se ollut hänen mielestään kovinkaan suuri juttu. Hän on pelannut roolissa niin juniorina kuin myös Nantesissa.

– Se on minun vahvuuteni, että pystyn pelaamaan molempia pelipaikkoja. Olin (Alankomaat-ottelussa) vain onnellinen, että pääsin takaisin kentälle ja sain pelata, hän kertoi.

Sekä Kokkonen että Riikilä korostavat, että Suomen pitäisi löytää hyökkäyspeliinsä monipuolisuutta ja useita vaihtoehtoja.

– Pitää löytää muita keinoja, kikkailla torjunnan kanssa, käyttää power-tippiä. Ei sinne helpot jää. Meidän pitäisi osata ajatella enemmän, miten saadaan pallo jäämään vastustajan puolelle, Kokkonen totesi.

Ranskan liigassa ei silitellä päätä

21-vuotias Kokkonen lähti Hämeenlinnasta viime kaudella Ranskan liigaan Nantesin riveihin. Myös 22-vuotias Riikilä on jättänyt nyt Hämeenlinnan, sillä hän siirtyi viime kauden jälkeen Salla Karhun tilalle LP Kangasalan mestaruusliigan joukkueeseen.

Kokkonen kehuu Ranskasta saamiaan oppeja ja katsoo kehittyneensä ensimmäisenä kautenaan paljon, etenkin henkisesti.

– Valmentajalta opin sitä, mitä tarvitsin. Annettiin palautetta, kun teki helppoja virheitä, eikä silitelty päätä. Kyllä siinä kasvoi henkisesti ja oppi uusia teknisiä juttuja. Toki siellä piti lyödä kovaa, joten tuli sekin opittua.

Kokkosella on Nantesin kanssa vielä vuoden sopimus, ja vaikka hän pääsi hyvin joukkueeseen sisään, hän haaveilee jo kovemmista kansainvälisistä kentistä.

– Olen aina halunnut Italiaan, mutta haluan kasvaa vielä henkisesti, että kestän sinne menon. Siellä saa kuitenkin olla vain yksi ulkomaalainen vahvistus, joten se on aika iso rooli. Haluaisin ehkä käydä kokeilemassa Saksan kentät ennen sitä, Kokkonen pohti ja sanoi, että hänellä on vielä eniten kehitettävää itseluottamuksessaan.

– Tiedän että osaan pelata lentopalloa ja olen siinä taitava tämän ikäiseksi. Silti eniten parannettavaa on henkisellä puolella.

Vasta viisi vuotta lentopalloon kunnolla panostanut Riikilä ei ole vielä suunnitellut kansainvälisille kentille siirtymistä, vaikka hyvä ystävä onkin näyttänyt hyvin tietä. Hän sanoo olevansa tyytyväinen Suomen tasoonkin.

– En ole niin monta vuotta pelannut tällä tasolla. Minulla on vielä niin paljon opittavaa Suomen puolella. Uskon, että tiedän sen sitten omasta fiiliksestäni, koska olen valmis lähtemään, Riikilä sanoi, mutta myönsi, että Ranska voisi olla hyvä tavoite.

– Olen kehittynyt maajoukkueessa jo tosi paljon. Kun pääsee niin tasokkaisiin treeneihin ja peleihin, niin väkisinkin kehittyy.

Lue myös:

Huippusiirron Ranskaan saanut suomalaislupaus sanoo suoraan kovat tavoitteensa – Suvi Kokkosta, 20, ei kiinnosta istua penkillä: "Olen valmis"

Suomelle takaisku Turkki-otteluun: EM-avauksessa loukkaantunut Emmi Riikilä ei ole pelikuntoinen

Suosittelemme sinulle