Hyppää sisältöön

Kotkaan valmistui ainutlaatuinen paikka, jossa öljyntorjuntaa voidaan harjoitella oikealla öljyllä – alueelle halutaan lisää altaita

Kotkan Sunilaan vanhalle jätevedenpuhdistamolle rakennetun harjoitteluympäristön viimeistelytyöt on nyt saatu valmiiksi.

Muualla Suomessa ei ole vastaavia altaita, joissa öljyntorjuntaa voidaan harjoitella oikealla öljyllä ja veneillä. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Suomen suurin öljyntorjunnan testaus- ja harjoitteluympäristö on valmistunut Kotkan Sunilassa.

Vanhassa jätevedenpuhdistamon altaassa voidaan harjoitella öljyntorjuntaa ja -keräystä ensimmäistä kertaa oikealla öljyllä ja veneillä. Muita vastaavia altaita ei Suomessa ole.

Tähän mennessä harjoittelu oikealla öljyllä ei ole ollut mahdollista, vaan öljyntorjuntaa on harjoiteltu esimerkiksi turpeella tai muulla mereen lasketulla kelluvalla materiaalilla.

Harjoitteluympäristön viimeistelytyöt saatiin valmiiksi muutama viikko sitten. Viimeisimpänä altaan ulkopuolelle valmistui iso puhdistus- ja harjoitusalue. Lisäksi piha on hiljattain asfaltoitu ja aluetta järjestelty kuntoon.

Kotkan testausaltaasta on povattu merkittävää edistysaskelta öljyntorjunnalle. Altaassa tapahtuvan harjoittelun tarkoituksena on saada öljyonnettomuudet entistä paremmin hallintaan. Harjoittelun myötä varautuminen onnettomuuksiin paranee ja toiminta onnettomuustilanteissa tehostuu.

Lisää aiheesta: Öljyntorjunnan harjoittelu mullistuu Suomessa – uudessa altaassa torjuntaa voidaan vihdoin harjoitella oikealla öljyllä

Öljyntorjuntaa harjoitellaan Sunilassa vanhassa jätevedenpuhdistamon altaassa. Arkistokuva. Kuva: Minna Heikura / Yle

Toiveissa uusia altaita

WWF harjoittelee altaalla tänään tiistaina Itäisellä Suomenlahdella alkavan suuronnettomuusharjoituksen yhteydessä. Kyseessä on ensimmäinen isompi altaalla järjestettävä varsinainen harjoitus. Aiemmin allasta on testattu pienimuotoisemmin.

Lue lisää: Itäisellä Suomenlahdella alkaa tänään kansainvälinen jättiharjoitus – kuvitteellisessa tilanteessa mereen pääsee vaarallista kemikaalia ja öljyä

Syksyn mittaan altaalle ovat tulossa harjoittelemaan esimerkiksi Varsinais-Suomen ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitokset.

– Kysyntää on ollut kyllä ihan hyvin. Olemme saaneet palautetta, että ympäristö on monipuolinen ja toimii hyvin, projektipäällikkö Antero Myrén Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta sanoo.

Testausaltaan on rakentanut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk yhdessä Kymen Vesi Oy:n kanssa.

Jatkossa testausympäristöä olisi Antero Myrénin mukaan toiveena kehittää siten, että alueella pystyttäisiin harjoittelemaan enemmän uusiutuvien aineiden käyttöä esimerkiksi maaöljyvahinkojen yhteydessä. Tätä varten alueelle tarvittaisiin lisää altaita, joissa olisi erilaisia maa-aineksia.

– Lisäksi pelastuslaitos on toivonut, että alueella voitaisiin demonstroida vahinkoja joissa, puroissa ja ojissa. Sellaisia tapahtuu aika paljon, Myrén kertoo.

Testausympäristön kehittämiseen on haettu lisää rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

Suosittelemme sinulle