Hyppää sisältöön

Tutkimus: Ilmastonmuutos on kasvattanut tuhoisien tulvien todennäköisyyttä läntisessä Euroopassa huomattavasti

Kansainvälisen tutkijajoukon mukaan Saksan ja Belgian tuhotulvien kaltaisen tapahtuman todennäköisyys on kasvanut 1,2–9-kertaiseksi esiteolliseen aikaan verrattuna. Myös tulvien voimakkuus on lisääntynyt.

Tulvan jälkeiset tuhot Schuldin kylässä Saksassa 16. heinäkuuta.
Video näyttää tulvatuhoja Schuldin kylässä Saksassa 15. huhtikuuta. Heinäkuun tulvat koettelivat Saksassa pahiten Rheinland-Pfalzin ja Nordrhein-Westfalenin osavaltioita.
Päivi Kerola

Ilmastonmuutos on lisännyt tuhoisien tulvien todennäköisyyttä ja voimakkuutta Euroopassa, arvioidaan tiistaina julkaistussa kansainvälisessä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun).

Saksan ja Belgian ennätystulvissa kuoli tänä kesänä ainakin 220 ihmistä. World Weather Attribution -tutkijaryhmän mukaan tämänkaltaisiin tulviin johtavien rankkasateiden todennäköisyys on nyt jopa yhdeksän kertaa suurempi kuin esiteollisena aikana.

Tutkimuksessa esitetty vaihteluväli on kuitenkin suuri: todennäköisyyden arvioidaan kasvaneen 1,2–9-kertaiseksi.

Tutkijoiden mukaan läntisen Euroopan yhden päivän rankkasateet ovat nykyään 3–19 prosenttia voimakkaampia esiteolliseen aikaan verrattuna.

Ilmasto on lämminnyt esiteollisesta ajasta 1,2 celsiusasteen verran, ja asiantuntijoiden mukaan asteen verran lämpimämpi ilma pystyy pidättämään 7 prosenttia enemmän vesihöyryä. Kun vapautuvaa vesihöyryä on enemmän, sateet ovat aiempaa rankempia.

Saksan ilmatieteen laitoksen DWD:n tutkija Frank Kreienkamp, joka on yksi tutkimuksen kirjoittajista, sanoo tulosten tukevan äskettäisen IPCC:n ilmastoraportin ennusteita.

Lue myös: Ilmaston lämpeneminen tuskin pysähtyy tavoiteltuun 1,5 asteeseen – kansainvälinen ilmastopaneeli luo hälyttävän kuvan uudella raportillaan

– Ihmiset muuttavat ja lämmittävät maan ilmastoa selvästi. Tämän lämpiämisen myötä näemme myös muutoksia sään ääri-ilmiöissä, Kreienkamp sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

– Nämä tulvat ovat näyttäneet meille, että kehittyneetkään maat eivät ole turvassa äärisäiden vakavilta seurauksilta, brittiläisen Oxfordin yliopiston ympäristönmuutosinstituutin apulaisjohtaja Friederike Otto kuvaa AP:n mukaan.

Tutkimuksessa hyödynnettiin muun muassa historiallisia sademäärätilastoja ja tietokonemallinnuksia.

Lue lisää:

Ekonomistit Ylelle: Ilmastonmuutoksesta on tulossa sokki taloudelle, ja se voi vaikuttaa kaikkeen hinnoista veroihin – katso 11:n ison muutoksen lista

Euroopan tulvat laajenevat itään ja etelään – uhrimäärä Saksassa ja Belgiassa kasvaa yhä

Tulvien uhreille luvataan apua monelta suunnalta – Merkel: "Saksan kielessä ei ole sanoja kuvailemaan tätä tuhoa"

Kolmimetrinen tulva-aalto yllätti autoilijat Saksassa – Miksi Länsi-Euroopan tulvat olivat niin tuhoisat?

Suosittelemme sinulle