Hyppää sisältöön

Metsäpaloja sammutetaan puutteellisissa varusteissa – tutkijat yllättyivät syöpää aiheuttavien palokaasujen määrästä

Metsäpalojen sammutustöissä altistuu luultua voimakkaammin myrkyllisille palokaasuille ja muille yhdisteille. Tarjolla olevien suojavarusteiden taso vaihtelee. Usein sammuttajat työskentelevät paitahihasillaan ja ilman hengityssuojaimia.

Metsäpaloja sammutetaan usein sammustusasun housuissa ja t-paidassa. Kuvassa ollaan sammustustöissä Porvoon Sikilässä keväällä 2020. Kuva: Mikael Kokkola / Yle

Suuri osa Kalajoen menneen kesän metsäpalojen sammutustöissä olleista työskenteli ilman asianmukaisia suojavarusteita. Tutkijaa tämä ei yllätä, sillä kyseessä on hänen mukaansa enemmän tai vähemmän maan tapa.

– Se, mitä tuolla yleisesti näkee, on raskaan sammutusasun housut ja t-paita, kertoo erikoistutkija Marko Hassinen Pelastusopistosta.

Hassinen on tutkinut kollegansa Juha Laitisen kanssa sammuttajien suojautumista ja altistumisia metsäpaloissa kaksivuotisessa tutkimushankkeessa. (siirryt toiseen palveluun)

Tulokset ovat karua kuultavaa.

– Kokeissa todettujen aineiden pitoisuudet yllättivät. Metsäpaloa vastaavissa metsänhoidollisissa kulotuksissa todettiin korkeita keuhkoja ärsyttävien ja syöpävaarallisten aineiden ilmapitoisuuksia.

Laitisen mukaan myös häkäpitoisuudet nousivat hetkittäin todella korkeiksi, joka näkyi sammuttajien veri- ja uloshengitysilmanäytteissä heti altistumisen jälkeen.

Myrkyille altistuu myös ihon kautta

Läheskään kaikki sammuttajat eivät käytä minkäänlaisia hengityssuojaimia. Ja vaikka käyttäisivätkin, niistä ei ole suojaa häkää vastaan. Paras yhdistelmä olisi kaasu- ja hiukkassuodattimin varustettu kasvomaski ja erillinen häkävaroitin.

– Tiedän, että näitä on jonkin verran hankittu pelastuslaitoksille, mutta ei läheskään kaikille sammuttajille. Mielestäni tämän pitäisi olla jokaisen metsäpaloja sammuttavan perusvaruste, Laitinen sanoo.

Metsäpalojen noki sisältää myös syöpävaarallisia aineita. Kuva on sammustustöistä Porvoon Sikilässä keväällä 2020. Kuva: Yle/Mikael Kokkola

Myös ihon suojaus on paikoin puutteellinen. Erikoistutkija Marko Hassisen mukaan yleisin metsäpalojen sammutusasu on niin sanottu raskas sammutusasu, joka suojaa hyvin kuumuudelta ja kipinöiltä. Asu toimii hyvin rakennuspalojen sammutustehtävissä, mutta huonosti metsäpaloissa.

– Asu on niin raskas, että sillä ei jaksa kovin pitkään työskennellä. Tämä johtaa sitten usein siihen, että takki jätetään pois, jolloin käsivarsien ja yläkropan kautta tulee ihoaltistuksia, Hassinen selittää.

Altistus jatkuu niin kauan, kunnes noki pestään pois.

– Sitten siellä ollaan kyynärpäitä myöten noessa, joka sisältää syöpävaarallisia aineita, Juha Laitinen toteaa.

Sammuttajat eriarvoisessa asemassa

Niin metsäpalojen kuin muidenkin tulipalojen sammutusjoukot koostuvat usein sekä virkaa tekevistä ammattilaisista että sopimuspalokuntalaisista.

Osa sopimuspalokuntien jäsenistä tekee työtä ilman henkilökohtaista korvausta. Vastuukuviot työturvallisuuden suhteen eivät ole ihan yksinkertaisia. Lakia tulkitaan eri alueille eri tavoin.

– Joillakin pelastuslaitoksilla esimerkiksi järjestetään kaikille hälytystehtävissä palveleville sopimuspalokuntalaisille työterveyshuolto. Mutta on myös pelastuslaitoksia, joiden sopimuspalokuntalaisista vain savusukeltajat kuuluvat työterveyshuollon piiriin, kertoo työsuojeluasioista vastaava järjestöpäällikkö Aleksi Peurala Suomen Sopimuspalokuntien liitosta (SSPL).

Asianmukaiset varusteet ja ohjeet niiden käyttöön pitäisi Janne Korhosen mukaan saada koko maahan. Kuva: Elina Rantalainen / Yle

Käytännöt vaihtelevat myös varusteiden osalta. SSPL:n Päijät-Hämeen alueosaston puheenjohtaja Janne Korhonen penää vastuuta valtiolta.

– Meiltä oikeastaan puuttuu valtiollinen ohjaus ja tuki siihen, että saataisiin varusteet ja työturvallisuuskäytännöt yhteneväisiksi koko maassa.

Tarjolla olevat maskit eivät houkuta

Palataan vielä puutteelliseen hengityksen suojaamiseen. Pelastusopiston tutkijoiden käsityksen mukaan pelastuslaitokset ovat nihkeitä hankkimaan puhaltimellisia kasvomaskeja, koska ne ovat kalliita. Mutta olisiko niille käyttäjiä, jos niitä olisi tarjolla?

Soittokierros kenttätöissä kokeneille palomiehille paljastaa, että tällä hetkellä yleisesti tarjolla olevat FFP3-tason suojaimet jäävät usein kokonaan käyttämättä. Pelastajat kokevat, että maski tekee raskaasta työstä vielä pykälän raskaampaa.

– Tiedonpuutteesta ei voi olla kyse, sitä on kyllä tarjolla. Mutta onko kyse puhtaasti rahasta, saamattomuudesta vai välinpitämättömyydestä, sitä en osaa sanoa. Sitä ei ole tutkittu, Marko Hassinen toteaa.

Suosittelemme sinulle