Hyppää sisältöön

Näin Suomi käytti viimeisen mahdollisuutensa ja avasi EM-kisojen voittotilinsä

Lentopallonaisten EM-kisat Romaniassa päättyvät lohkovaiheeseen.

Anu Karttunen
Anu Karttunen

Suomi voittaa erän 25–22 ja koko ottelun 3–1!

Suomi aloitti neljännen eränkin vahvasti ja Romanian valmentaja Luciani Pedulla yritti pelaajavaihdoilla saada joukkueeseensa ryhtiä. Se ei kuitenkaan auttanut, sillä Romania pelasi varsin ailahtelevasti, sen tähtihakkuri Carutasu pehmeni ja Suomi onnistui kääntämään pitkä pallorallit itselleen.

Vaihdosta kentälle tullut Adriana Matei nostatti joukkueensa peli-ilmettä ja Romania pystyikin nousemaan erän loppupuolella. Ottelussa 14 pistettä viimeistellyt Michaela Madsen ja 16 pistettä tahkonnut Korhonen onnistuivat kuitenkin tärkeissä paikoissa ja Suomi käänsi ottelun itselleen.

Tappio tiesi Romanian jatkomahdollisuuksien romuttumista ja Suomi pääsee kotimatkalle voitto taskussaan.

Anu Karttunen

Suomi venyi erävoittoon 25–22

Suomen peli toimi kolmannessa erässä ajoittain kuin unelma. Alangon ja Czakanin linkki toimi hyvin, Korhonen, Emmi Riikilä ja Madsen onnistuivat pisteiden teossa, joten Suomella riitti monipuolisuutta hyökkäyksiin ja toisessa erässä peliin tullut libero Netta Laaksonen haki palloja hyvin. Sen sijaan Romanian hyökkäyspeli oli sekaisin.

Suomi johti jo selkeästi 18-12, mutta erän loppua kohti ote taas lipsui. Joukkue antoi omilla virheillään Romanialle mahdollisuuden nousuun ja kotiyleisön kannustaessa se käyttikin tilaisuuden hyväkseen. Romania nousi pisteen päähän 22-23, mutta tähtihakkuri Carutasu epäonnistui ratkaisevalla hetkellä ja erän loppu kääntyi Suomelle.

Anu Karttunen

Suomi taistelee erävoiton 25–22

Kaisa Alangon passit löysivät Anna Czakanin hyvin toisessakin erässä ja Suomen pisteykkönen otti ajoittain joukkueensa reppuselkään. Myös erään mukaan tullut Michaela Madsen pystyi yllättämään Romanian torjunnan peipeillään.

Vahvasti erän alusta asti pelanneella Suomella oli vaikeuksia pudottaa Romania kyydistään, ja hakkuri Carutasu ja laituri Budai-Ungureanu käyttivät tilanteita tehokkaasti hyväkseen. Tällä kertaa Suomi pystyi kuitenkin pelaamaan erän lopun paremmin kuin aiemmin, eikä sortunut hätiköintiin. Hakkuri Piia Korhonen onnistui iskemään muutaman tärkeän pisteen ja yksi niistä oli eräpallo.

Anu Karttunen

Romania vie ensimmäisen erän 25–18

Suomen ensimmäinen erä oli samanlainen kuin koko EM-turnauksen ajan on ollut: joukkue taisteli tiukasti erän alun ja pani Romanian koville. Suomen pelistä löytyi paljon hyviä asioita, mutta erän puolivälissä ote lipesi ja Romania pystyi jättämään joukkueen takaa-ajajaksi.

Maanantaisessa Turkki-ottelussa kolmannessa erässä mukaan tullut Laura Penttilä jatkoi hyviä otteitaan myös Romaniaa vastaan ja joukkueen ykköstykki Anna Czakan viimeisteli erässä neljä pistettä. Muuten Suomen hyökkäys törmäsi liian usein Romanian torjuntaan ja myös joukkueen vasenkätinen hakkuri Alexia Carutasu pystyi etenkin erän loppupuolella viimeistelemään tärkeitä pisteitä Romanialle.

Anu Karttunen

Joukkueiden kokoonpanot:

Suomi:

Anna Czakan Emmi Riikilä Kaisa Alanko Daniela Öhman Salla Karhu Piia Korhonen Laura Penttilä

Romania:

Rodica Buterez Alexia Carutasu Denisa Ionescu Adelina Budai-Ungureanu Marina Cojocaru Diana Ariton Alexandra Ciucu

Anu Karttunen

Maajoukkueen nuoret yleispelaajat ovat siviilissä hiljaisia, mutta kentällä ystävykset syttyvät

Suvi Kokkonen lyö Ruotsin torjunnan ohi.
Suvi Kokkonen (oik.) kuuluu nuoresta iästään huolimatta Suomen joukkueen vakiopelaajiin. Kuva: Lehtikuva / Sica Szabo

Suvi Kokkonen ja Emmi Riikilä vastaavat Suomen naisten lentopallomaajoukkueen yleispelaajaosastosta. Ystävykset ovat kaivanneet joukkueen peliin tasaisuutta ja hyökkäykseen monipuolisuutta. Lue kaksikon ajatuksista lisää täältä.

Anu Karttunen

Kangasniemi: Voitosta pelataan aina

Tapio Kangasniemi pelaajien ympäröimänä aikalisällä.
Tapio Kangasniemi haluaa, että joukkue nauttii viimeisestä ottelusta näissä EM-kisoissa. Kuva: Lehtikuva / Sica Szabo

Suomen päävalmentaja Tapio Kangasniemi ei ollut maanantain Turkki-ottelun jälkeen tyytyväinen 0–3-lopputulokseen, mutta joukkueen asenne miellytti. Joukkue taisteli loppuun saakka, vaikka tappio olikin selvä.

– Asenne oli kunnossa, mutta se ei vain tässä kohtaa riitä. Pitäisi saada kaivettua monta perättäistä suoritusta, jotta saataisiin tuollaista joukkuetta horjutettua. Se ei ole helppo, mutta ei mahdoton tehtävä.

Myös joukkueen kapteeni Kaisa Alanko piti joukkueen asenteesta ja rohkeasta pelityylistä.

– Emme olleet lepsuja tai pehmeitä, vaan taistelimme loppuun asti. Olen ylpeä joukkueesta, Alanko vakuutti.

Tänään Suomi saa vastaansa D-lohkon emäntämaan Romanian. Sekä Kangasniemi että Alanko haluavat päättää EM-kisat voittoon.

– Haluaisin, että pelaisimme sellaista rentoa riemukasta peliä. Kaikki antaisi kaikkensa ja näyttäisi myös muille, mitä olemme kesällä oppineet. Voittoon vaaditaan rohkeita suorituksia ja hyvää omaa peliä, Alanko sanoi.

– Voitosta pelataan aina ja kaikki pelit ovat sikäli samanlaisia. Nyt meidän pitää pystyä kaivamaan se paras pelimme esiin ja nauttimaan siitä. Sen takiahan täällä kisoissa ollaan, pitää pelata niin hyvin kuin osataan, Kangasniemi totesi.

Anu Karttunen

Montako pistettä lentisnaiset tekevät Romaniaa vastaan? Veikkaa oikein ja voita liput miesten EM-avausotteluun Tampereelle!

Suomen naisten lentopallomaajoukkue tuulettaa.
Kuva: CEV

Osallistu kisaan kirjautumalla ensin Yle Tunnuksella (sivun ylälaita) ja veikkaa sen jälkeen alta Suomen kokonaispistemäärää (eli pisteet kaikista eristä yhteenlaskettuna) ottelusta Turkkia vastaan. Muista jättää nimimerkkisi ja paikkakuntasi veikkauksesi yhteydessä.

Veikkausaika päättyy, kun ottelu alkaa tiistaina 24.8.2021 klo 20.30. Yhdellä Yle Tunnuksella kilpailuun voi osallistua vain kerran. Kamppailua jännitetään suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa klo 20.15 alkaen.

Tuloksen täysin oikein veikanneiden kesken arvotaan kaksi lippua Tampereella pelattavaan EM-otteluun Suomi-Pohjois-Makedonia. Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti kilpailun päätyttyä.

Osallistu pisteveikkaukseen täältä.

Anu Karttunen

Panoksena lohkon vitossija

Suomi kohtaa tänään Cluj-Napocassa D-lohkon emäntäjoukkueen Romanian.

Molemmat ovat hävinneet jokaisen ottelunsa kisoissa, Suomi on pelannut niitä neljä, Romania kolme. Suomen EM-urakka päättyy tähän otteluun, mutta kotijoukkue kohtaa vielä keskiviikkona Ukrainan.

Suomen tavoite – jatkopaikka – on karannut jo ulottuvista, mutta 3–0- tai 3–1-voitolla joukkue varmistaisi lohkon viidennen sijan ja sijoittumisen 20 parhaan joukkoon. 3–2-voitolla ratkaisu siirtyisi Romania-Ukraina-otteluun.

Romania on voittanut maiden seitsemästä kohtaamisesta kuusi, mutta edellisestä kohtaamisesta on jo seitsemän vuotta aikaa. Suomen ainoasta voitosta on vielä enemmän aikaa, sillä se tapahtui vuonna 1992.

Tässä EM-turnauksessa Romania on pystynyt viemään erän kahdelta ennakkosuosikilta eli Turkilta ja Alankomailta, kun Suomi hävisi molemmille 0–3.

Romania on varsin nuori joukkue. Sen tähtipelaajina ovat vasta 18-vuotias hakkuri Alexia Carutasu sekä yleispelaajat Adelina Budai-Ungureanu ja Rodica Buterez. Budai-Ungureanu on 21-vuotias ja Buterez 22-vuotias.

Suosittelemme sinulle