Hyppää sisältöön

THL ryhtyy keräämään äidinmaitonäytteitä selvittääkseen äitien ja lasten altistumista ympäristömyrkyille

Tutkimukseen pyritään löytämään 300 osallistujaa kolmen eri sairaalan kautta. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi ravitsemusneuvonnassa sekä rintaruokinnan edistämisessä.

Tutkimuksen tulokset auttavat selvittämään ympäristömyrkyille altistumista ja sen muuttumista. Kuvituskuva. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ryhtyy selvittämään äitien ja lasten altistumista ympäristömyrkyille. Tutkimusta varten THL alkaa kerätä äidinmaitonäytteitä Helsingin Naistenklinikalla, Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ja Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä.

Kiinnostus kohdistuu esimerkiksi dioksiineihin, PCB-yhdisteisiin, palonestoaineisiin, fluorattuihin pintakäsittelyaineisiin sekä muovin lisäaineisiin.

THL:n mukaan tulokset auttavat selvittämään, miten lasten ja aikuisten altistuminen ympäristömyrkyille on muuttunut viime vuosikymmeninä, miten ravitsemus ja muut tekijät vaikuttavat altistumiseen ja miten altistumista voidaan vähentää. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi ravitsemusneuvonnassa sekä rintaruokinnan edistämisessä.

Tutkimukseen on tavoitteena löytää 100 osallistujaa jokaiselta paikkakunnalta. Tutkimukseen osallistutaan keräämällä usean viikon aikana yhteensä 100 millilitraa eli yksi desilitra äidinmaitoa näytepulloon. Lisäksi täytetään ravintokyselylomake. THL analysoi näytteet Kuopiossa. THL muistuttaa, että maitoa saa kerätä vain, jos sitä jää lapselta yli.

Ympäristömyrkkyjen pitoisuudet äidinmaidossa ovat pienentyneet huomattavasti viime vuosikymmeninä ja niiden määrät ovat nykyisin pieniä.

Lisää aiheesta:

Lähes kaikki suomalaisvauvat saavat äidinmaitoa – imetys on yleistynyt, mutta nuoret ja matalammin koulutetut äidit imettävät muita vähemmän

Tutkimus: Äidinmaidon sokereilla voi olla vaikutusta varhaislapsuuden kasvuun

Suosittelemme sinulle