Hyppää sisältöön

Yleisön paluu jääkiekko-otteluihin on totta – fanien mukaan pienemmälläkin yleisömäärällä selvitään: "Kyllä tänne mökää varmasti saadaan aikaiseksi"

Aluehallintovirasto, ministeriöt ja paikalliset toimijat hämmentävät liigajoukkueiden kauden aloitusta.

Viime marraskuussa yleisö pääsi viimeksi Kisapuistoon seuraamaan livenä liigakiekkoa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Elli Sormunen

3600 on päivän luku. Tämän verran SaiPan kotiareenalle Kisapuistoon saa ottaa yleisöä, kun liigakausi käynnistyy.SaiPa lähtee toiveikkaana uuteen kauteen, kun yleisöä saa viimein tulla paikalle peliin.

Edelliskerran SaiPa on pelannut liveyleisön edessä liigakiekkoa viime marraskuussa.

– Jääkiekko-ottelu on interaktiivinen tapahtuma. Sillä on älyttömän iso vaikutus elämykseen, miten yleisö täällä käyttäytyy ja reagoi. Eli huudetaanko yhdessä "nuijaa" koko katsomon voimin vai juhlitaanko maaleja, kuvailee viestintä- ja markkinointijohtaja Jussi Vilkainen SaiPasta.

Liigajoukkueille ei ole ollut aivan yksiselitteistä tulkita sitä, paljonko otteluihin saa ottaa väkeä. Viljakainen kertoo, että rajoituksista päättää toisaalta aluehallintovirasto, toisaalta ohjauskirje on tullut myös sosiaali- ja terveysministeriöltä. Lisäksi paikallisesti kaupunki on antanut vielä omat tulkintansa liikuntapaikkojen väkimäärästä.

– Nyt viesti vähän joka liigapaikkakunnalta on ollut se, että valmistaudutaan 75 prosentin yleisökapasiteettiin kauden aloituksessa.

SaiPa ei ole vielä silti laittanut lippuja myyntiin. Se odottaa vielä viimeisiä vahvistuksia yleisömäärien suhteen.

– Käsittääkseni tärkeintä on mahdollistaa ihmisille turvavälit tapahtumassa. Sen mukaan itse määritämme yleisömäärän, joka halliin otetaan, Viljakainen sanoo.

**Lue lisää: **Koronarajoitukset herättävät hämmennystä jääkiekon SM-liigakauden alkaessa – KooKoon toimitusjohtaja: ''Tuntuu, että soppaa tekemässä on aika monta kokkia''

Yleisön saaminen katsomoihin on liigakiekolle elinehto. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Faneja kiehtoo SaiPan uusi ja menestynyt valmentaja

Jari Lavikka on tullut poikansa Kallen kanssa katsomaan SaiPan harjoituksia Kisapuistoon. Näiden fanien mielenkiinto on SaiPan kisakunnossa sekä tuoreessa valmentajassa Pekka Virrassa.

– Harjoituspelit ovat menneet SaiPalla kivasti ja se kohottaa fiilistä. Joukkue näyttää hyvältä ja tietysti uusi menestynyt valmentaja kiehtoo, toteaa Jari Lavikka.

Jari Lavikalla ei vielä ole tietoa, paljonko yleisöä saa ottaa katsomoon. Hän pohtii, voiko puolet yleisökapasiteetista ottaa käyttöön. Isän ja pojan mielestä tärkeintä on kuitenkin järjestää terveysturvallinen tapahtuma.

– Terveysturvallisen tapahtumaan sopivanyleisömäärän osaavat sanoa sitten viisaammat, toteaa Jari Lavikka.

Jari ja Kalle Lavikka ovat tulleet katsomaan SaiPan harjoituksia Kisapuistoon. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Lavikan perheen SaiPa-fanit toivovat, että vähintään parituhatta ihmistä pääsisi seuraamaan kauden alkua katsomoihin. Heidän mielestään tapahtuma voidaan järjestää turvallisesti esimerkiksi lohkomalla katsomo-osioita ja pitämällä kahden metrin turvavälit muihin.

SaiPan peleissä käyvä Kalle Lavikka ei innostu siitä, että yleisömääriä isosti rajoitettaisiin.

– Kyllähän se huonontaisi tunnelmaa ja pelaajienkin mielestä olisi kivempaa, jos olisi katsojia.

Isä Lavikka luottaa SaiPan ydinfaniporukkaan. Se pitää ääntä, vaikka väkeä olisi vähemmänkin hallissa paikalla.

– Ydinporukka on sen verran äänekästä, että kyllä he tunnelman halliin saavat aikaan. Varmasti saadaan mökää aikaiseksi keltamustien ja villimiesten toimesta, naurahtaa Jari Lavikka.

Äänekkäistä tosifaneista huolimatta täysiä tupia kaivataan niin fanien kuin myös seuran puolelta.

Yleisö on elinehto

Jäähallissa ruuhkia yritetään välttää muun muassa siten, että kaikki myyntipisteet ja vessat ovat käytössä. Yleisön saaminen halliin on liigajoukkueille elinehto.

– Viime kausi sen osoitti. Jouduttiin tekemään tosi isoja leikkauksia ja puuttumaan meillä töissä olevien ihmisten toimeentuloon, kertoo viestintä- ja markkinointijohtaja Jussi Viljakainen SaiPasta.

Viljakaisen mukaan isoista menoleikkauksista huolimatta SaiPa tulee tekemään ison tappiollisen tilinpäätöksen.

Suosittelemme sinulle